PROPRIETATILE FARMACOLOGICE:
Este un analog aciclic sintetic al unui nucleozid purinic. Poate fi considerat ca un promedicament deoarece pentru a deveni activ trebuie supus fosforilarii prin intermediul timidin-kinazei. Monofosfatul este transformat ulterior in difosfat de guanilat-kinaza, apoi in trifosfat de o serie de enzime celulare. Aciclovirul-trifosfat interfera cu ADN polimeraza virala si inhiba replicarea ADN-ului viral. Este activ fata de Herpes simplex tip 1 (HSV-1) si 2 (HSV-2), Varicella zoster (VZV), Epstein-Barr (EBV) si citomegalovirus (CMV). Virusurile sunt enumerate in ordinea descrescinda a sensibilitatii lor la aciclovir. Aciclovirul este putin toxic pentru celulele neinfectate din cauza ca 1) acestea il utilizeaza intr-o masura mai mica, 2) il transforma mai putin in forma activa si 3) ADN-polimeraza umana este mai putin sensibila la forma lui activa.
INDICATII
Infectiile diseminate ale nou-nascutilor, genitale, encefalita cu Herpes simplex, herpesul muco-cutanat, Herpes zoster, Varicella. Keratitele si alte afectiuni oftalmice provocate de Herpes simplex. Profilaxia recidivelor de Herpes simplex la pacientii normoimuni si a infectiilor cu Herpes simplex la pacientii imunodeficienti.
Utilizarea Terapeutica:
Adulti 200-800 mg p.o. de 2-5 ori pe zi. Copii peste 6 ani pina la 3,2 g/zi, 2-6 ani 1-1,6 g/zi, sub 2 ani 500-800 mg/zi, divizata in 4 prize. Durata tratamentului este de minimum 5 zile. In insuficienta hepatica cu clearance-ul creatininei 25-10 ml/min