Acid ascorbic- Zdorovie 50 mg/ml soluţie injectabilă
acid ascorbic
1. Ce este Acid ascorbic-Zdorovie şi pentru ce se utilizează
Acidul ascorbic sau vitamina C este o vitamină hidrosolubilă. Participă la reacţiile de oxido-reducere, participă la multiple procese metabolice, în particular în reglarea metabolismului glucidic, metabolismul aminoacizilor aromatici, tiroxinei, la sinteza cateholaminelor, hormonilor steroizi, insulinei.
Este indicat pentru :
Ca tratament adjuvant în:
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Acid ascorbic-Zdorovie Nu utilizaţi Acid ascorbic-Zdorovie:
Atenţionări şi precauţii
Medicul vă va indica investigaţii pentru evaluarea funcţiei renale, a tensiunii arteriale şi capacităţii funcţionale a pancreasului.
Dacă sunteţi predispuşi la litiază renală (pietre la rinichi) recidivantă nu trebuie sa administraţi doze mari. Dacă aveţi insuficienţa renală, pentru micşorarea riscului cristaluriei, trebuie asigurat un aport suficient de lichide (1,5-21 pe zi).
Dacă aveţi nivelul înalt de fier în organism acidul ascorbic vi se va administra în doze minime. Dacă urmaţi curs de chimioterapie preparatul trebuie să vi se administreze nu mai devreme de 1-3 zile după chimioterapie (în dependenţa de timpul de înjumătăţire a preparatelor anticanceroase), deoarece nu sunt date clinice despre interacţiunea lor medicamentoasă posibilă.
Spuneţi medicului dacă administraţi doze mari de acid ascorbic înainte de a efectua investigaţii de laborator, în special testul la prezenţa zahărului în urină şi testul la prezenţa sângelului ocult în scaun, şi, de asemenea, la investigarea concentraţiei lactatdehidrogenazei şi transaminazelor plasmatice.
Dacă urmaţi dieta cu aport limitat de sodiu nu trebuie să primiţi doze mari de preparat.
Acid ascorbic-Zdorovie împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi:
Sarcina şi alăptarea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament. Acidul ascorbic poate fi administrat în sarcină numai atunci când beneficiul scontat pentru mamă prevalează riscul potenţial pentru făt.
Dacă este necesar de administrat medicamentul în doze mari, alăptarea trebuie întreruptă.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
în doze recomandate nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Acid ascorbic-Zdorovie conţine metabisulfit de sodiu (E 223) care poate provocarar reacţii de hipersensibilitate grave şi bronhospasm.
Acid ascorbic-Zdorovie conţine sodiu, sub formă de hidrogenoocarbonat de sodiu şi edetat de disodiu, <1 mmol (23 mg) pe doză, adică practic "nu conţine sodiu".
3. Cum să utilizaţi Acid ascorbic-Zdorovie
Utilizati întotdeauna acest medicament exact asa cum este descris in acest prospect sau asa cum v-a spus medicul dumneavoastră au asistenta medicală. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu asistenta medicală dacă nu sunteţi sigur. Acid ascorbic-Zdorovie se administrează în muşchi profund şi intravenos în bolus sau în perfuzie.
Doza se stabileşte individual în dependenţă de caracterul şi gravitatea maladiei.
Adulţilor şi copiilor cu vârsta mai mare de 12 ani se indică 50-150 mg pe zi. In intoxicaţii doza zilnică poate fi crescută până la 500 mg. Doza maximă la o priză 200 mg, zilnică – 1g.
Copii cu vârsta sub 12 ani-se administrează intravenos în doza zilnică de 5-7 mg/kg sub formă de soluţie 5% (0,5-2 ml). Dozele zilnice uzuale pentru copii: copii cu vârsta sub 6 luni - 30 mg; 6-12 luni - 3 5 mg; 1 -3 ani - 40 mg; 4-10 ani - 45 mg; 11 - 12 ani-50 mg.
Doza zilnică maximă pentru copiii cu vârsta sub 12 ani -100 mg.
Dacă utilizaţi mai mult Acid ascorbic-Zdorovie decât trebuie
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Acid ascorbic-Zdoro vie, spuneţi medicului dumneavoastră cât-mai repede posibil sau adresaţi-vă celui mai apropiat spital.
Doze mari de acid ascorbic pot cauza tulburări gastrointestinale, inclusiv diaree, şi de asemenea pot duce la hiperoxalurie şi formarea pietrelor renale oxalice. Dozele mai mari de 600 mg pe zi pot cauza efect diuretic.
Dacă uitaţi să utilizaţiAcid ascorbic-Zdorovie Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să utilizaţiAcid ascorbic-Zdorovie
Nu încetaţi tratamentul dumneavoastră doar pentru că vă simţiţi mai bine. Este important să continuaţi tratamentul atât timp cât v-a recomandat medicul dumneavoastră.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
4. Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele Acid ascorbic-Zdorovie poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele,
Acidul ascorbic, de regulă, este bine tolerat, dar este posibilă dezvoltarea următoarelor reacţii adverse:
Foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 utilizatori)
-şoc anafilactic (provoca scăderea bruscă a tensiunii arteriale, probleme de respiraţie şi poate pune in pericol viaţa)
-erupţii cutanate, înroşirea pielii , prurit, urticarie, creşterea temperaturii corpului.
Cu frecvenţă necunoscută (nu poate fi estimată din datele disponibile)
-nivel crescut de vitamina C
-dureri de cap, fatigabilitate
-reducerea permeabilităţii capilarelor, tulburarea troficităţii ţesuturilor
-greaţă, diaree, spasme gastrice
-reacţii de hipersensibilitate
-hiperoxalurie (excreţie a unor cantităţi mari de oxalat în urină)
-modificări la locul de administrare
La administrare îndelungată în doze mari:
tulburări ale sângelui (trombocitoză, hiperprotrombinemie, trombogeneză, eritrocitopenie, leucocitoză neutrofilă) inhibiţia funcţiei aparatului insular al pancreasului (hiperglicemie, glucozurie) şi sintezei glicogenului, retenţia de sodiu şi lichid, tulburarea metabolismului zincului şi cuprului
tulburări de somn, creşterea excitabilităţii sistemului nervos central distrofia miocardului.
creşterea tensiunii arteriale, microangiopatii
afectarea sistemului glomerular al rinichilor, formarea pietrelor renale oxalice risc de întrerupere a sarcinii senzaţie de căldură
Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.
De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale: www. amed. md sau e-mail:farmacovigelenta@amed. md.
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.
5. Cum se păstrează Acid ascorbic-Zdorovie
Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Ase păstra la temperaturi sub 25 °C, în ambalajul original.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXR Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncaţi niciun medicament ţe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii Substanţa activă este acidul ascorbic.
1 ml soluţie conţine acid ascorbic - 50 mg.
Celelalte componente sunt: hidrogenocarbonat de sodiu, metabisulfit de sodiu (E 223), edetat de disodiu, apă pentru injecţii.
Cum arată Acid ascorbic-Zdorovie şi conţinutul ambalajului
Soluţie injectabilă
Soluţie transparentă incoloră sau cu nuanţă uşor gălbuie.
Câte 2 ml în fiole. Câte 10 fiole în cutie de carton, sau cîte 5,10 sau 5x2 fiole în blistere din PVC sau PVC/A1, cu prospectul pentru pacient în cutie de carton.
Deţinătorul certificatului de înregistrare
Compania farmaceutică "Zdorovie" S. R. L. , 61013, or. Harkov, str. Şevcenko, 22. Ucraina.
Fabricantul
Compania farmaceutică "Zdorovie" S. R. L. , 61013, or. Harkov, str. Şevcenko, 22. Ucraina.
Mod de administrare
în bolus se administrează timp de 1-3 minute. Pentru administrare intravenoasă în perfuzie doza pentru o administrare se dizolvă în 50-100 ml soluţie clorură de sodiu 0,9% şi se administrează prin perfuzie îentă cu viteza 30-40 picături pe minut. Se administrează intramuscular profund.
Adulţilor şi copiilor cu vârsta mai mare de 12 ani se indică 50-150 mg pe zi. în intoxicaţii doza zilnică poate fi crescută până la500 mg. Doza maximă laopriză-200 mg, zilnică-1 g.
Copii cu vârsta sub 12 ani - se administrează intravenos în doza zilnică de 5-7 mg/kg sub formă de soluţie 5% (0,5-2 ml). Dozele zilnice uzuale pentru copii: copii cu vârsta sub 6 luni - 30 njg; 6-12 luni - 35 mg; 1-3 ani -40 mg; 4-10 ani-45 mg; ll-12ani-50mg.
Doza zilnică maximă pentru copiii cu vârsta sub 12 ani -100 mg.