ANAFERON KIDS
comprimate de supt
DENUMIREA COMERCIALA
Anaferon Kids
COMPOZITIA
1 comprimat contine: substante active: anticorpi purificati fata de γ-interferonul uman - 0,003 g*. substante auxiliare: lactoza, celuloza microcristalina, stearat de magneziu. * se aplica pe lactoza sub forma de amestec hidro-alcoolic cu continutul formei active a substantei active nu mai mult de 10-16 ng/g.
FORMA FARMACEUTICA
Comprimate de supt.
DESCRIEREA MEDICAMENTULUI
Comprimate plat-cilindrice, de culoare alba sau aproape alba, cu incizie si margini tesite. Pe suprafata plata cu incizie e imprimata inscriptia MATERIA MEDICA, pe cealalta suprafata – ANAFERON KID.
GRUPA FARMACOTERAPEUTICA
si codul ATC Remediu imunostimulator. L03.
PROPRIETATILE FARMACOLOGICE
Preparatul manifesta actiune imunostimulatoare si antivirala. În studii preclinice și clinice s-a stabilit eficacitatea împotriva virusurilor gripale, paragripale, virusului herpes simplex de tipurile 1 și 2 (herpes labial, herpes genital), altor virusuri herpetice (varicela, mononucleoza infecțioasa), enterovirusurilor, virusului encefalitei de capuse, rotavirusului, coronavirusului, calicivirusului, adenovirusului, virusului sincitial respirator.
Preparatul reduce concentrația virusurilor în țesuturile afectate, influenteaza asupra interferonului endogen și a citokinelor, induce sinteza interferonului endogen "precoce" (IFN α/β) și a γ-interferonului. Stimuleaza imunitatea umorala si celulara.
Creste producerea de anticorpi (inclusiv IgA secretoare), activeaza functia T-efectoarelor, T-helperilor (Th), normalizeaza raportul lor. Creste rezerva functionala a T-helperilor si altor celule care participa în raspunsul imun. Este inductor al raspunsului imun mixt de tip Th1 si Th2: creste producerea citokinelor Th1 (γ-interferon, interleukina-2) si Th2 (interleukina-4, 10), normalizeaza (moduleaza) echilibrul activitatii Th1/Th2. Creste activitatea functionala a fagocitelor si T-killerilor. Poseda proprietati antimutagene.
INDICATII TERAPEUTICE
Profilaxia si tratamentul infectiilor respiratorii virale acute (inclusiv si a gripei). Terapia complexa a infectiilor cauzate de virusul herpetic (mononucleoza infectioasa, varicela, herpesul labial, herpesul genital).
Terapia complexa si profilaxia recidivelor infectiilor herpetice cronice, inclusiv a herpesul labial si genital. Terapia complexa si profilaxia altor infectii virale acute si cronice, provocate de virusul encefalitei de capuse, enterovirus, rotavirus, coronavirus, calcivirus.
În cadrul terapiei complexe a infectiilor bacteriene.
În cadrul tratamentului complex ale starilor imunodeficitare secundare de diversa etiologie, inclusiv profilaxia si tratamentul complicatiilor infectiilor virale si bacteriene.
DOZE SI MOD DE ADMINISTRARE
Intern. Preparatul se administreaza câte 1 comprimat la o priza (comprimatul se tine în gura pâna la dizolvarea lui completa, între mese). Copiilor cu vârsta de la 1 luna. La administrarea preparatului copiilor mici (1 luna -3 ani) se recomanda de dizolvat comprimatul într-o cantitate mica (1 lingura de masa) de apa fiarta de temperatura camerei.
În cazul infectiilor respiratorii virale acute, gripa, infectii intestinale, infectii herpetice, neuroinfectii: tratamentul se începe cât mai curând posibil
– la aparitia primelor manifestari ale infectiei virale dupa urmatoarea schema: în primele 2 ore
– câte 1 comprimat la fiecare 30 minute, apoi pe parcursul primei zile se administreaza înca 3 comprimate la intervale egale de timp. Începând cu a 2-a zi se administreaza câte 1 comprimat de 3 ori pe zi pâna la însanatosire completa.
În cazul lipsei îmbunatatirii starii generale la a treia zi de tratament a infectiilor respiratorii virale acute si gripei e necesar de adresat la medic.
Pe durata sezonului epidemic cu scop profilactic se administreaza câte 1 comprimat zilnic timp de 1-3 luni. Herpes genital. În manifestarile acute de herpes genital se administreaza la intervale egale de timp dupa urmatoarea schema: primele 3 zile – câte 1 comprimat de 8 ori pe zi, ulterior – câte 1 comprimat de 4 ori pe zi, pe o perioada de timp nu mai mica de 3 saptamâni. În profilaxia recidivelor infectiei herpetice cronice se administreaza câte 1 comprimat pe zi.
Durata curei profilactice se stabileste individual si poate atinge 6 luni. În tratamentul si profilaxia starilor imunodeficitare, în terapia complexa a infectiilor bacteriene se administreaza câte 1 comprimat pe zi. În caz de necesitate preparatul poate fi asociat cu alte preparate anivirale si remedii simptomatice.
REACTII ADVERSE
La administrarea preparatului conform indicatiilor recomandate reactii adverse nu au fost depistate. Sunt posibile reactii de hipersensibilitate individuala la componentele preparatului.
CONTRAINDICATII
Hipersensibilitate individuala la componentele preparatului, copii cu vârsta pâna la 1 luna.
SUPRADOZAJ
Cazuri de supradozaj nu au fost înregistrate. În caz de supradozaj accidental sunt posibile fenomene dispeptice, determinate de componentele preparatului.
ATENTIONARI SI PRECAUTII SPECIALE DE UTILIZARE
Preparatul contine lactoza. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucozagalactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament. Administrarea în sarcina si perioada de alaptare Siguranta administrarii preparatului Anaferon Kids în sarcina si perioada de alaptare nu s-a studiat. La necesitatea administrarii preparatului este necesar de evaluat raportul risc/beneficiu. Influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Anaferon Kids nu influenteaza asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
INTERACTIUNI CU ALTE MEDICAMENTE, ALTE TIPURI DE INTERACTIUNI
Cazuri de incompatibilitate cu alte remedii medicamentoase nu au fost înregistrate. La necesitate preparatul poate fi administrat cu alte remedii antivirale, antibacteriene si simptomatice.
PREZENTARE, AMBALAJ
Comprimate de supt. Câte 20 comprimate în blister, câte 1, 2 sau 5 blistere împreuna cu instructiunea pentru administrare se plaseaza în cutie de carton.
PASTRARE
A se pastra la temperatura sub 25 °C. A nu se lasa la îndemâna si vederea copiilor! În perioada de administrare a preparatului a pastra blisterul în cutia de carton prevazuta de producator.
TERMEN DE VALABILITATE
3 ani. A nu se utiliza dupa data de expirare indicata pe ambalaj.
STATUTUL LEGAL
Fara prescriptie medicala.
DATA ULTIMEI REVIZUIRI A TEXTULUI
Martie 2015.
NUMELE SI ADRESA PRODUCATORULUI
FSP Materia Medica Holding SRL, Rusia, 127473, or. Moscova Str-la 3 Samotecinîi, 9, Tel./fax: (495) 684-43-33.
La aparitia oricarei reactii adverse informati sectia de farmacovigilenta a Agentiei Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (tel.: 0 22 88 43 38)