Detalii
COMPOZITIA PREPARATULUI
1 drajeu contine:
substante active:
vitamina B1 (nitrat de tiamina) – 250 mg,
vitamina B2 (riboflavina) – 15 mg,
vitamina B6 (clorhidrat de piridoxina) – 200 mg,
vitamina B9 (acid folic) – 0,50 mg,
vitamina B12 (cianocobalamina) – 0,25 mg;
substante auxiliare: povidona (K50), celuloza microcristalina, hidrofosfat de calciu, talc purificat, stearat de magneziu, siliciu coloidal anhidru, metabisulfit de sodiu, edetat disodic, metilparaben de sodiu, propilparaben de sodiu, croscarmeloza de sodiu; filmul: selac, zaharoza, dioxid de titan, guma arabica, Ponceau 4R supra, carbonat de calciu, gelatina, ceara de carnauba, ceara alba.
FORMA FARMACEUTICA
Drajeuri.
PARTICULARITATI FARMACOLOGICE
Vitamina B1 (nitratul de tiamina) prezinta un energetic celular, ce favorizeaza cresterea si dezvoltarea organismului, creste toleranta psihica si fizica, manifesta actiune detoxifianta, amelioreaza metabolismul tesutului nervos. Tiamina participa la formarea coenzimelor unui sir de enzime cu rol important in metabolismul glucidic si cel energetic, indeosebi al tesutului nervos si muscular. Carenta de tiamina duce la dezvoltarea sindromului beri-beri (polineuropatie specifica) si a sindromului Wernicke (psihoza polinevritica).
Vitamina B2 (riboflavina) este un catalizator important in procesele respiratiei tisulare si perceptiei vizuale. Riboflavina regleaza procesele de oxido-reducere, intervine in metabolismul proteic, glucidic si lipidic, joaca un rol important in formarea ADN-ului, participa la sinteza hemoglobinei, favorizeaza procesele de regenerare tisulara (inclusiv celulele pielii), corijeaza dereglarile trofice din celule.
Vitamina B6 (clorhidratul de piridoxina) creste capacitatea fizica si psihica, regleaza nivelul de glucoza in sange, normalizeaza functia glandelor tiroide, suprarenale si a gonadelor, amelioreaza metabolismul in tesuturile nervoase, intareste sistemul nervos, este un antidepresant. Manifesta o actiune favorabila asupra sistemului nervos central si periferic. Carenta de piridoxina duce la anemie, dermatita si convulsii.
Vitamina B9 (acidul folic) este necesara pentru decurgerea normala a proceselor de crestere, dezvoltare si proliferare tisulara, in particular pentru hematopoeza si embriogeneza, creste capacitatea fizica si psihica. Aceasta vitamina stimuleaza formarea acidului clorhidric in stomac. Acidul folic de rand cu vitamina B6 trebuie administrate in faza precoce a sarcinii. Acidul folic de asemenea este utilizat in anemia si leucopenia induse de medicamente sau de actiunea radiatiei ionizante.
Vitamina B12 (cianocobalamina) manifesta actiune imunomodulatoare, antialergica, antiaterosclerotica, normalizeaza presiunea arteriala, restabileste structura tesutului nervos, amelioreaza functia reproductiva, creste pofta de mancare. Vitamina B12 participa la sinteza diferitor aminoacizi, manifesta o actiune favorabila asupra functiei ficatului, sistemului nervos, activeaza procesele de coagulare ale sangelui, metabolismului glucidic si lipidic. Vitamina B12 poate cumula in ficat si se reactiveaza la necesitate. Carenta de vitamina B12 provoaca anemie maligna si modificari degenerative ale tesutului nervos.
INDICATII TERAPEUTICE
- Profilaxia si tratamentul hipo- si avitaminozelor B1, B2, B6 , B12 si a acidului folic;
- tratamentul simptomatic al afectiunilor sistemului nervos de etiologie diversa: nevrite periferice si polinevrite, nevralgii, pareze periferice si paralizii, radiculite, lumbago, plexite, nevralgie intercostala, nevralgia nervului trigemen si facial, pareza nervului facial, scleroza amiotrofica laterala, paralizia cerebrala infantila, traumele nervilor periferici;
- encefalopatii, inclusiv diabetica, alcoolica;
- in componenta tratamentului combinat al aterosclerozei, cardiopatiei ischemice, insuficientei circulatorii cronice, hepatitei, diabetului zaharat;
- profilaxia si corijarea reactiilor adverse ca rezultat al administrarii remediilor antituberculoase din grupa izoniazidei, antibioticelor, radioterapiei;
- anemii, determinate de carenta de vitamina B12, provocate de substante toxice, remedii medicamentoase;
- perioada de convalescenta, neurastenie, insotita de dereglari de somn, iritabilitate, slabiciune (inclusiv musculara), retinerea ovulatiei;
- afectiuni cutanate: eczema si dermatoze de origine nervoasa, dermatite si neurodermite, psoriazis;
- in oftalmologie: hemeralopie, keratita, irita, cataracta, ulcere corneene.
DOZE SI MOD DE ADMINISTRARE
Benevron BF se administreaza intern cate 1 drajeu in timpul mesei de 1-3 ori pe zi.
Cura de tratament si doza de administrare se stabileste individual si variaza in functie de starea pacientului.
CONTRAINDICATII
Hipersensibilitate la componentele preparatului.
ATENTIONARI SI PRECAUTII SPECIALE DE UTILIZARE
Trebuie de luat in consideratie ca la administrarea preparatului Benevron BF este posibila colorarea galbena a urinei, determinata de prezenta riboflavinei in componenta preparatului.
Perioada de sarcina si alaptare
In perioada de sarcina si alaptare preparatul poate fi administrat doar la stricta necesitate, cand beneficiul scontat pentru mama prevaleaza riscul potential pentru fat sau sugar.
PREZENTARE, AMBALAJ
Cate 10 drajeuri in blister. Cate 2 blistere impreuna cu instructiunea pentru administrare plasate in cutie de carton .
PASTRARE
A se pastra la uscat, la temperatura sub 25°C.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.