Găsește cei mai buni specialiști pentru orice sarcină

Captopril 12.5mg comp.

Captopril 12.5mg comp. - poza produsului
Aspectul produsului poate diferi de imaginea de pe site.
Producător:
KRKA d.d., Novo mesto

Descriere

Detalii

1. DENUMIREA COMERCIALA A MEDICAMENTULUI
CAPTOPRIL MCC 12,5 mg

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA
Captopril MCC 12,5 mg
Un comprimat contine captopril 12,5 mg.

3. FORMA FARMACEUTICA
Comprimate

4. DATE CLINICE
4.1 Indicatii terapeutice
Captoprilul are urmatoarele indicatii terapeutice
- hipertensiune arteriala;
- insuficienta cardiaca congestiva; Se mai poate utiliza in perioada post-infarct miocardic acut si in nefropatia diabetica.

4.2 Doze si mod de administrare
In hipertensiunea arteriala medie sau usoara
- initial 12,5 mg captopril de 2-3 ori pe zi; dupa 2 saptamani, daca este necesar doza se poate creste la 25 mg captopril de 2-3 ori pe zi, fara a depasi 150 mg captoprilzi.
In hipertensiunea arteriala severa
- initial 25 mg captopril de 2-3 ori pe zi; dupa 2 saptamani, daca este necesar doza se poate creste la 50 mg captopril de 2-3 ori pe zi, fara a depasi 150 mg captoprilzi.
Doze mai mari determina o crestere a frecventei reactiilor adverse fara o crestere a efectului terapeutic; in acest caz pentru a obtine efectul terapeutic scontat este recomandata asocierea si a altor medicamente antihipertensive (de exemplu diuretice, beta-blocante, blocante ale canalelor de calciu ).


4.3. Contraindicatii
- hipersensibilitate la captopril sau la oricare dintre excipientii produsului;
- antecedente alergice (edem angioneurotic) dupa administrarea unor inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei;
- pacienti cu neutropenie, agranulocitoza sau trombocitopenie;
- cardiomiopatie hipertrofica cu fractie de ejectie scazuta;
- stenoza aortica; stenoza mitrala severa;
- sarcina si alaptare ;
- stenoza bilaterala de artera renala sau pe rinichi unic functional;
- hiperkaliemie.

4.4. Atentionari si precautii speciale pentru utilizare
La pacientii din ambulator este importanta evaluarea efectului primei doze. In mod corespunzator, supravegherea medicala a pacientului este necesara pana cand se atinge doza de intretinere. Dozele altor medicamente utilizate in asociere cu captoprilul trebuie ajustate.
Pacientii alergici la un inhibitor al enzimei de conversie, pot prezenta reactivitate imunologica incrucisata
si pentru alti reprezentanti ai grupei.
In caz de asocieri medicamentoase multiple este necesara supravegherea functiei renale si hematopoieza.

La pacientii tratati cu inhibitori ai enzimei de conversie (IECA) s-au raportat cazuri rare de edem angioneurotic al fetei, extremitatilor, buzelor, limbii, glotei sisau laringelui. Acestea pot sa apara in orice moment pe durata tratamentului. In astfel de cazuri, tratamentul cu captopril va fi intrerupt imediat si se va asigura monitorizarea corespunzatoare pana la disparitia completa a simptomelor. In situatiile in care edemul s-a localizat la fata sau buze, fenomenele s-au remis de obicei fara tratament, desi antihistaminicele au fost utile pentru atenuarea simptomelor.

4.5. Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune
Interactiuni nerecomandate
- medicamente care cresc potasemia (de exemplu diureticele care economisesc potasiul cum ar fi spironolactona, triamteren sau amilorid si sarurile de potasiu) datorita unui risc crescut de hiperpotasemie.
- litiu nu se asociaza cu saruri de litiu (litemia poate atinge valori toxice).
- estramustina risc de crestere a reactiilor adverse de tipul angioedemului.
Interactiuni care necesita prudenta
- diuretice hipokaliemiante risc de hipotensiune arteriala brutala si insuficienta renala la pacienti cu depletie hidrosodata preexistenta;
- antiinflamatoarele nesteroidiene pot reduce efectul antihipertensiv al captoprilului prin inhibarea prostaglandinelor vasodilatatoare si retentie hidrosalina.
- antidiabetice poate creste riscul reactiilor hipoglicemice la pacientii diabetici tratati cu insulina sau sulfamide antidiabetice.
- vasodilatatoare, datorita riscului crescut de hipotensiune arteriala;
- imunosupresoare, citostatice sisau allopurinol alterari ale numarului de elemente sanguine (in principal cresterea riscului de leucopenie)
Interactiuni care trebuie luate in considerare
- glucocorticoizii pot diminua efectul antihipertensiv (prin retentie hidrosalina).
- alfa-blocante cu indicatii in urologie cresterea efectului hipotensor; risc de hipotensiune arteriala ortostatica majora.
- antidepresive imipraminice si neuroleptice creste riscul de hipotensiune arteriala ortostatica.
- amifostina cresterea efectului antihipertensiv.

4.6. Sarcina si alaptarea
Utilizarea inhibitorilor de enzima de conversie este contraindicata in timpul sarcinii si alaptarii. Captoprilul traverseaza placenta si poate determina mortalitate si morbiditate fetala. Expunerea fetala la inhibitorii de enzima de conversie in timpul celui de-al doilea si al treilea trimestru de sarcina a fost asociata cu hipotensiune neonatala, insuficienta renala, anomalii ale craniului. Captoprilul este excretat in laptele matern dar efectul sau asupra sugarului alaptat nu a fost determinat. Captoprilul este contraindicat la mamele care alapteaza; de aceea, se recomanda sa se intrerupa alaptarea daca tratamentul cu IECA este necesar.

4.7. Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Captoprilul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, dar pacientii trebuie avertizati despre posibila aparitie a ametelilor sau a oboselii, in special la inceputul tratamentului.

Ne asigurăm în permanență de acuratețea informațiilor prezentate. În situația actualizării fără înștiințarea noastră în prealabil, acestea pot să difere. Vă recomandăm să consultați ambalajul produsului înainte de utilizare.