Indicatii:
Captoprilul este un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei, care impiedica transformarea angiotensinei I in angiotensina II (activa).
Captoprilul are urmatoarele indicatii terapeutice:
- hipertensiune arteriala,
- insuficienta cardiaca congestiva;
- se mai poate utiliza: in perioada post-infarct miocardic acut si in nefropatia diabetica.
Contraindicatii:
- hipersensibilitate la captopril;
- antecedente alergice (edem angioneurotic) dupa administrarea altor inhibitori ai enzimei de conversie;
- sarcina si alaptare;
- stenoza bilaterala de artera renala sau pe rinichi unic functional.
Administrare:
In hipertensiunea arteriala medie sau usoara:
- initial 12,5 mg dc 2-3 ori/zi; dupa 2 saptamani, daca este necesar dozase poate creste la 25 mg de 2-3 ori/zi, fara a depasi 150 mg/zi.
In hipertensiunea arteriala severa:
-initial 25 mg de 2-3 ori/zi; dupa 2 saptamani, daca este necesar doza se poate creste la 50 mg de 2-3 ori/zi, fara a depasi 150 mg/zi.
In hipertensiunea arteriala tratata cu diuretice si in hipertensiunea renovasculara, doza initiala recomandata este de 6,25-12,5 mg/zi, ulterior se poate creste treptat in functie de raspunsul terapeutic.
Doza de intretinere se stabileste astfel incat tensiunea arteriala sistolica in ortostatism sa nu scada sub 90 mm Hg.
In insuficienta renala dozele se calculeaza in functie de clearance-ul creatininei.
In mod obisnuit, ele sunt prezentate in tabelul urmator:
Clcerance-ul creatininei Doza maxima zilnica Doza initiala zilnica
(ml/min) (mg) (mg)
>4I 150 25-50
40-21 100 25
20-11 75 12,5
<10 37,5 6,25
In insuficienta cardiaca congestiva:
- initial, oral, 6,25 - 12,5 mg de 3 ori/zi; la nevoie doza poate fi crescuta treptat pana la 25 mg de 3 ori/zi, in functie de toleranta hemodinamica a pacientului.
Comprimatele se administreaza cu o ora inaintea meselor principale, deoarece in prezenta alimentelor absorbtia este diminuata.
Compozitie:
Un comprimat contine caplopril 50 mg si excipienti: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidon de porumb, stearat de magneziu.
Precautii:
Pacientii alergici la un inhibitor al enzimei de conversie, pot prezenta reactivitate imunologica incrucisata si pentru alti reprezentanti ai grupei.
In caz de asocieri medicamentoase multiple este necesara supravegherea functiei renale si hematopoieza.
Atentionari:
La pacientii imunodeprimati captoprilul poate produce depresie medulara.
Se impune prudenta in administrarea captoprilului la bolnavii dializati (risc de reactii anafilactoide).
Se recomanda prudenta la pacientii tratati cu diuretice (risc de hipotensiune arteriala). In aceste cazuri se va lua in considerare fie intreruperea administrarii diureticului cu 3-4 zile inainte de inceperea tratamentului cu captopril, fie captoprilul se va administra in doze mici la inceput, dozele urmand a fi crescute treptat in functie de raspunsul terapeutic.
La pacientii cu insuficienta cardiaca congestiva, tratamentul se incepe cu doze mici, eventual se reduc si dozele de diuretic.
In insuficienta renala, dozele de captopril trebuie adaptate in functie de valorile clearance-ului creatininei.
In hipertensiunea arteriala severa, captoprilul se poate asocia cu un diuretic si un blocant beta-adrenergic sau un inhibitor simpatic prin actiune centrala.
In toate cazurile se recomanda supravegherea functiei renale in prima saptamana de tratament.
Nu au fost stabilite siguranta si eficacitatea la copii.
La varstnici inainte de inceperea tratamentului se recomanda evaluarea functiei renale. Initial se recomanda administrarea medicamentului in doze mici, dozele urmand a fi crescute treptat in functie de raspunsul terapeutic, pentru a evita scaderea brusca a tensiunii arteriale.
Se recomanda prudenta la bolnavii cu aterosclcroza cunoscuta, cu cardiopatie ischemica si insuficienta circulatorie cerebrala, deoarece scaderea brusca a tensiunii arteriale poate precipita un accident vascular ischemic cerebral sau coronarian.
Reactii adverse:
Hipertensiunea arteriala si hipotensiunea ortosiatica sunt favorizate de tratamentul diuretic si dieta hiposodata, de insuficienta renala (indeosebi la pacientii varstnici).
Tusea uscata insotita sau nu de obstructie nazala, este un fenomen nedorit frecvent, caracteristic gripei.
Disgeuzia (tulburari de gust), constand in gust metalic, reducerea sau absenta discriminarii gustului, sunt mai frecvente in primele trei luni de tratament, pentru dozele mari si la bolnavii cu insuficienta renala.
Ocazional pot sa apara: cefalee, astenie, gastralgii, anorexie, greata, dureri abdominale.
De asemenea pot sa apara reactii alergice: prurit, eruptii cutanate, edem angioneurotic.
Fenomene de insuficienta renala functionala, reversibila la oprirea tratamentului, apar mai frecvent la bolnavii cu insuficienta cardiaca, la deshidratati si la cei tratati cu diuretice. La bolnavii cu stenoza de artera renala bilaterala sau pe rinichi unic functional si la cei cu coarctatie de aorta, aceste fenomene pot fi severe.
In timpul tratamentului cu captopril poale aparea proteinurie, la doze > 150 mg/zi.
Hiperpotasemie (prin scaderea secretiei dealdosteron).
Reactii adverse hematologice survin foarte rar, dar pot fi de mare gravitate. Pot sa apara neutropenie sau agrarulocitoza cand captoprilul se administreaza bolnavilor cu insuficienta renala, colagenoze (lupus eritematos sistemic, sclerodermie) sau la cei tratati cu imunosupresoare Captoprilul mai poate produce anemie aplastica (mai frecventa la bolnavii dializati sau transplantati renal).
Supradozaj:
In caz de supradozaj, fenomenul cel mai des intalnit este hipotensiunea arteriala. In cazul aparitiei unei hipotensiuni arteriale importante, bolnavul trebuie sa stea culcat, se va administra ser fiziologic in perfuzie sau inlocuitori de plasma. Se impun masuri de sustinere a functiilor vitale.
Captoprilul poate fi eliminat prin hemodializa.
Interactiuni cu alte medicamente:
Se impune prudenta cand se asociaza captoprilul cu diuretice antialdosteronice, saruri de potasiu (risc de hiperpotasemie).
Nu se asociaza cu saruri de litiu (litemia poate atinge valori toxice).
Se recomanda prudenta la pacientii diabetici tratati cu insulina sau sulfamide antidiabetice (creste riscul rcactiilor hipoglicemice).
Antiinflamatoarele nesteroidicne pot reduce efectul antihipenensiv al captoprilului prin inhibarea prostaglandinelor vasodilatatoare si retentie hidrosalina.
Se impune prudenta in asocierea captoprilului cu antidepresive triciclice si neuroleptice (creste riscul de hipotensiune arteriala ortostatica).
Se recomanda evitarea asocierii inhibitorilor enzimei de conversie cu medicamente imunosupresoare (creste riscul de neutropenie / agranulocitoza).
Glucocorticoizii pot diminua efectul antihipertensiv (prin retentie hidrosalina).
Sarcina si alaptarea:
Captoprilul nu se administreaza in timpul sarcinii (toxic pentru fat).
Deoarece captoprilul se exercta in laptele matern, se va lua in considerare fie intreruperea alaptarii, fie intreruperea administrarii medicamentului in perioada alaptarii.