Detalii
13. Compozitia preparatului: substanta activa - Acid acetilsalicilic.
14. PROPRIETATILE FARMACOLOGICE
Acidul acetilsalicilic are proprietati analgezice, antipiretice, antiinflamatoare si antiagregante plachetare.
15. INDICATII TERAPEUTICE
Stare de preinfarct, infarct miocardic (pentru diminuarea riscului de repetare a infarctului si a letalitatii post – infarct), ischemie cerebrala tranzitorie repetata si ictus ischemic, protezarea valvulelor cardiace (profilaxia si tratamentul trombemboliilor), afectarea neaterosclerotica ale vaselor coronariene, aortoarteriita, viciul mitral si fibrilatia atriala, prolapsul valvulei mitrale (profilaxia trombemboliei), trombembolia recidivanta a arterei pulmonare, pericardita, reumatism, coree reumatica, artrita reumatoida, scleroza sistemica progresanta, miocardita, febra in cazul bolilor infectios – inflamatorii, infarct pulmonar, tromboflebita acuta, lumbago, migrena, cefalee, neuralgie si alte sindroame dureroase de intensitate mica si medie. In imunologia si alergologia clinica se indica in doze crescande cu scop de desensibilizare aspirinica si formarea tolerantei fata de antiinflamatoarele nesteroidiene la bolnavii cu astm bronsic. Copiilor se administreaza ca analgezic sau antipiretic numai in cazuri exceptionale.
16. CONTRAINDICATII
Hipersensibilitate fata de preparat, diatezele hemoragice (hemofilie, boala Willebrand, teleangiectazii), aneurism disecant al aortei, insuficienta cardiaca, gastrite, acutizarea bolii ulceroase, afectiuni erozive ale tractului gastro – intestinal, ulcere peptice, dereglari functionale grave hepatice si renale, insuficienta acuta renala sau hepatica, hiperuricemie, nefrolitiaza, hipoprotrombinemie initiala, deficit de vitamina K, trombocitopenie, purpura trombocitopenica, sarcina (primul trimestru), alaptarea (pe durata tratamentului se sisteaza), varsta frageda la copii, afectiuni virale la copii pina la 12 ani (gripa, varicela, rugeola) – pericolul dezvoltarii sindromului Reye.
17. ATENTIONARI SI PRECAUTII SPECIALE DE UTILIZARE
Nu se administreaza simultan cu alte preparate pe baza de salicilati, agenti uricozurici sau medicamente antiinflamatorii nesteroidiene.
Acidul acetilsalicilic se administreaza cu precautie la pacientii cu astm bronsic. .
Se foloseste cu precautie in caz de terapie antioagulanta. Este recomandabil sa se sisteze tratamentul cu Acid acetilsalicilic cu o saptamana inaintea interventiilor chirurgicale. .
Donatorii de sange trebuie sa sisteze tratamentul cu orice forma de Acid acetilsalicilic cu cel putin o saptamana inaintea donarii. .
O atentie speciala trebuie acordata pacientilor cu afectiuni renale si/sau hepatice.
18. SARCINA SI ALAPTARE
Trebuie evitata administrarea medicamentelor, ce contin Acid acetilsalicilic in cursul ultimei parti a sarcinii.
Acidul acetilsalicilic trece in laptele matern.
19. INTERACTIUNI CU ALTE MEDICAMENTE
Creste efectul anticoagulantelor (derivati de cumarina, heparina), actiunea hipoglicemiantelor orale (sulfoniluree), nivelul plasmatic al digoxinei si al barbituricelor, riscul de hemoragii gastrointestinale in cazul unui tratament concomitent cu corticosteroizi. Creste toxicitatea metotrexatului. Scade efectul spironolactonei, furosemidului (tuturor diureticelor de ansa) al uricozuricelor si antihipertensivelor.
20. Pastrare: La loc uscat, la temperatura camerei.