COMPOZITIA PREPARATULUI
1 capsula contine: Substante active: acid ursodeoxicolic 300 mg- Substante auxiliare: amidon de porumb, aerosil, stearat de magneziu, sorbat de potasiu.
PROPRIETATILE FARMACOLOGICE
Hepatoprotector. Manifesta actiune colelitolitica, coleretica, hepatoprotectoare, hipocolesterinemica, imunomodulatoare.
Choludexanul contribuie la dizolvarea calculilor colesterolici biliari. Acidul ursodeoxicholic protejeaza celulele hepatice de factorii nocivi si stabilizeaza structura lor, incorporandu-se in membrana hepatocitelor. Inhiba absorbtia acizilor biliari lipofili in intestin. Induce formarea bilei, bogata in bicarbonati – ca urmare se inregistreaza cresterea pasajului bilei, ce conduce la stimularea eliminarii acizilor biliari toxici prin intestin. Prin inlocuirea acizilor biliari nepolari, formeaza micele mixte netoxice.
INDICATII TERAPEUTICE
Choludexanul se utilizeaza in:
- litiaza biliara necomplicata, in caz cand indepartarea calculilor prin metode chirurgicale sau endoscopice este imposibila-
- steatoza hepatica nealcoolica-
- hepatita virala acuta si cronica-
- leziuni toxice ale ficatului-
- hepatita cronica activa-
- afectiuni hepatice alcoolice-
- ciroza hepatica biliara primara-
- colangita sclerozanta primara-
- fibroza chistica-
- atrezia congenitala a cailor biliare intrahepatice-
- colestaza in caz de alimentatie parenterala-
- reflux-gastrita si reflux-esofagita biliara-
- sindrom dispeptic biliar-
- diskinezia cailor biliare-
Pentru profilaxie:
- afectiuni hepatice in utilizarea anticonceptionalelor hormonale sau citostaticelor-
- formarea calculilor biliari la pacientii obezi in timpul scaderii rapide a masei corporale.
DOZE SI MOD DE ADMINISTRARE
Choludexan se administreaza intern o data in zi inainte de culcare sau de doua ori in zi.
Capsulele se inghit intregi, fara a fi mestecate, cu o cantitate suficienta de apa, de preferinta pana la mese.
Regimul de dozare:
- in tratamentul afectiunilor hepatice cronice si acute pentru dizolvarea calculilor biliari se administreaza cate 10-15 mg/kg masa corporala, fara intrerupere, timp indelungat-
- in tratamentul afectiunilor hepatice cronice se administreaza cate 10-15 mg/kg masa corporala, durata tratamentului constituie de la cateva luni pana la 2 ani-
- pentru dizolvarea calculilor biliari cate 10-15 mg/kg masa corporala se administreaza de la 6 luni pana la 2 ani. Daca peste 12 luni de la inceputul tratamentului nu se observa micsorarea calculilor biliari, administrarea preparatului nu este argumentata.
- pentru profilaxia colelitiazei repetate se recomanda administrarea preparatului in doza de 300 mg de 2 ori in zi timp de cateva luni (in medie 3 luni)
- pentru tratamentul reflux-gastritei si reflux-esofagitei biliare se administreaza cate 300 mg (1 capsula) Choludexan inainte de culcare. Durata tratamentului, de obicei, constituie 10-14 zile.
CONTRAINDICATII
Choludexan este contraindicat in caz de hipersensibilitate la preparat, inclusiv in: afectiuni inflamatorii acute ale vezicii biliare si cailor biliare- vezica biliara afunctionala- litiaza biliara (cu continut inalt de Ca2+)- fistula biliogastrointestinala- colecistita si colangita acuta- procese inflamatorii ale intestinului gros si subtire- ciroza hepatica decompensata- insuficienta renala si/sau hepatica- pancreatita- empiem al vezicii biliare.
ATENTIONARI SI PRECAUTII SPECIALE DE UTILIZARE
Succesul terapiei litolitice depinde de urmatoarele conditii: calculii trebuie sa fie pur colesterolici, fara umbra pe radiograma, dimensiunea lor nu trebuie sa depaseasca 15-20 mm. Vezica biliara trebuie sa fie fiziologic activa si sa contina calculi mai putin de jumatatea ei. Permeabilitatea ductului biliar trebuie sa fie pastrata, canalul coledoc – liber de calculi.
Pentru a verifica eficacitatea tratamentului se recomanda fiecare 6 luni examenul radiologic si ultrasonor al cailor biliare.
In caz de pastrare a parametrilor mariti urmeaza sistarea preparatului.
Dupa dizolvarea completa a calculilor tratamentul trebuie prelungit inca 3 luni, pentru a dizolva concremente de marimi mici.
Capsulele Choludexan se inghit intregi, fara a fi mestecate, cu o cantitate suficienta de apa, preferabil pana la mese.
Perioada de sarcina si lactatie.
In perioada de sarcina administrarea preparatului este contraindicata.
La necesitatea administrarii Choludexanului in perioada de alaptare se intrerupe alimentatia la san, deoarece lipsesc date despre excretia acidului ursodeoxicolic in laptele matern.
Femeile de varsta reproductiva in perioada de administrare a preparatului trebuie sa utilizeze contraceptie nehormonala sau anticonceptionale orale cu continut mic de estrogeni.
INTERACTIUNI CU ALTE MEDICAMENTE
Antacidele cu continut de ioni de aluminiu si colestiramina reduc absorbtia preparatului.
Preparatele hipolipidemiante (indeosebi clofibrat), estrogenii, neomicina sau progestinele cresc saturarea bilei cu colesterina si pot reduce capacitatea preparatului de a dizolva concrementele colesterolice biliare.