CINNOTROPIL
capsule
DENUMIREA COMERCIALA
Cinnotropil
DCI-ul substantelor active
Cinnarizinum Piracetamum
COMPOZITIA
1 capsula contine: substanta activa: cinarizina 25 mg si piracetam 400 mg; excipienti: continutul capsulei: lactoza monohidrat, amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu; corpul si capacelul capsulei: gelatina, dioxid de titan (E171), galben de chinolina (E104), albastru brevetat (E131), azorubina (E122), oxid rosu de fer (E172).
FORMA FARMACEUTICA
Capsula.
DESCRIEREA MEDICAMENTULUI
Capsule cu cap de culoare galben opac si corp de culoare maro opac, întregi, închise complet si cu aspect lucios. Continutul capsulei: pulbere omogena de culoare alba sau aproape alba.
GRUPA FARMACOTERAPEUTICA
si codul ATC Medicamente pentru tratamentul tulburarilor de echilibru. Medicamente antivertiginoase, combinatii, N07CA52.
PROPRIETATILE FARMACOLOGICE
Proprietati farmacodinamice Cinarizina inhiba contractiile celulelor musculare netede vasculare, blocând canalele de calciu. Pe lânga aceasta actiune directa asupra canalelor de calciu, cinarizina reduce activitatea constrictoare a substantelor vasoactive, cum sunt noradrenalina si serotonina, prin blocarea receptorilor canalelor de calciu.
Blocarea influxului de calciu este selectiva si se manifesta prin proprietati antivasoconstrictoare fara efect asupra tensiunii arteriale si a frecventei cardiace.
Cinarizina inhiba stimularea sistemului vestibular, determinând suprimarea nistagmusului si altor tulburari autonome. Episoadele acute de vertij pot fi prevenite sau diminuate de cinarizina. Substanta activa, piracetam, este o pirolidona (2-oxo-1-pirolidin-acetamida), un derivat ciclic al acidului gama-aminobutiric (GABA). Mecanismul de actiune al substantei nu este pe deplin cunoscut.
Cercetarile experimentale la animale de laborator au aratat ca piracetamul amelioreaza neurotransmisia la nivelul sinapselor gabaergice, colinergice si glutamatergice si faciliteaza procesele de învatare, precum si viteza de transmitere a informatiilor la nivelul si între emisferele cerebrale. Piracetamul amelioreaza reologia sângelui prin cresterea deformabilitatii eritrocitelor, scaderea agregabilitatii plachetare, inhibarea vasospasmului indus de agenti endo sau exogeni, fara a avea efect vasodilatator propriu.
Combinatia de cinarizina si piracetam are proprietati antihipoxice pronuntate (substantele active îsi potenteaza actiunea), care se explica prin efectul metabolic al piracetamului si cel vasodilatator al ambelor preparate la nivelul vaselor cerebrale. Toxicitatea este mai redusa decât în utilizarea fiecarei substante în parte. Proprietati farmacocinetice Aceasta combinatie este bine absorbita în tractul gastrointestinal. Cinarizina atinge concentratia plasmatica maxima dupa 1-3 ore de la administrare. Timpul de înjumatatire plasmatica prin eliminare este de aproximativ 4 ore. Cinarizina este complet metabolizata. Excretia metabolitilor se realizeaza în proportie de 1/3 prin urina si 2/3 prin materiile fecale.
Cinarizina se leaga de proteinele plasmatice în proportie de aproximativ 91%. Piracetamul nu se leaga de proteinele plasmatice. Piracetamul difuzeaza în toate tesuturile, exceptând tesutul adipos, traverseaza bariera feto-placentara si membranele de dializa. Pâna în prezent nu s-a descris o cale de metabolizare a piracetamului la om, nefiind determinat niciun metabolit. Piracetamul se excreta aproape în totalitate prin urina. Fractia de piracetam excretata urinar este proportionala cu doza administrata.
Clearanceul piracetamului este dependent de clearance-ul creatininei, astfel încât, în insuficienta renala eliminarea piracetamului scade, iar timpul de înjumatatire plasmatica va fi crescut, ajungând sa se dubleze la o valoare a clearance-ului creatininei < 60 ml.
INDICATII TERAPEUTICE CINNOTROPIL
este o combinatie cu doza fixa de cinarizina si piracetam.
Acest medicament este indicat la adulti si vârstnici în tratamentul simptomatic al vertijului de diferite etiologii.
DOZE SI MOD DE ADMINISTRARE
Doze Adulti
Doza zilnica recomandata este 1-2 capsule de trei ori pe zi. Aceste doze zilnice nu trebuie depasite. Dozele pot fi ajustate pentru fiecare pacient în functie de raspunsul terapeutic. Nu se va administra pe o perioada mai mare de 3 luni.
Vârstnici
Pacientii vârstnici pot prezenta o expunere crescuta la piracetam din componenta CINNOTROPIL, din cauza scaderii functiei renale în corelatie cu vârsta. În cazul tratamentului de lunga durata la pacientii vârstnici, se recomanda monitorizarea creatininiei serice si daca este necesar, ajustarea dozelor. La pacientii cu insuficienta renala, dozele trebuie ajustate în functie de clearance-ul creatininei (vezi Pacienti cu insuficienta renala).
Copii si adolescenti
Siguranta si eficacitatea CINNOTROPIL la copii si adolescenti cu vârsta sub18 ani nu au fost înca stabilite. Nu sunt disponibile date.
Pacienti cu insuficienta renala
Doza zilnica trebuie ajustata în functie de clearance-ul creatininei exprimat în ml/min. Valoarea CLcr în ml/min poate fi estimata pe baza valorii creatininei serice (mg/dl), utilizând urmatoarea formula: CLcr (ml/min) = [(140-vârsta(ani) x greutatea(kg)] (x 0.85 pentru femei) [72xcreatinina serica(mg/dl)]
Severitatea afectarii renale
Clearance-ul creatininei (ml/min)
Doza si frecventa administrarii Lipsa afectarii renale > 80 Doza zilnica recomandata, în trei prize Usoara 50-79 2/3 din doza zilnica recomandata, în doua-trei prize Moderata 30-49 1/3 din doza zilnica recomandata, divizata în doua prize Severa <30 1/6 din doza zilnica recomandata, într-o priza unica Boala renala în stadiul terminal - Contraindicat
Pacienti cu insuficienta hepatica Nu sunt disponibile date suficiente privind pacientii cu insuficienta hepatica, prin urmare CINNOTROPIL trebuie administrat cu prudenta la pacientii cu disfunctie hepatica.
Mod de administrare CINNOTROPIL
capsule se administreaza pe cale orala, de preferat dupa mese. Capsulele trebuie înghitite întregi cu o cantitate suficienta de apa.
REACTII ADVERSE
Ca toate medicamentele, CINNOTROPIL poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Reactiile adverse sunt descrise conform clasificarii MedDRA pe aparate, sisteme si organe în functie de frecventa:
foarte frecvente (≥1/10);
frecvente (≥1/100 si <1/10);
mai putin frecvente (≥1/1000 si <1/100);
rare (≥1/10000 si <1/1000);
foarte rare (<1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).
La unii pacienti care au luat piracetam s-au raportat cazuri foarte rare de reactii alergice cutanate (eruptii cutanate, urticarie) precum si reactii datorite unui edem alergic sever: umflarea mâinilor, buzelor, gurii sau gâtului, cu dificultati la înghitire sau la respiratie.
Reactiile adverse raportate pentru pacientii tratati cu asocierea fixa de cinarizina si piracetam au fost: Reactii adverse mai putin frecvente:
- secretie excesiva de saliva, greata, varsaturi;
- tremor, în special la vârstnici si la tratament de lunga durata.
Reactii adverse foarte rare:
- hipersensibilitate, inclusiv reactii cutanate de fotosensibilizare.
Reactii adverse cu frecventa necunoscuta:
- anxietate, excitare, insomnie. Ca pentru orice asociere a doua substante active, nu pot fi excluse reactiile adverse induse de fiecare componenta individual.
Reactii adverse asociate cinarizinei administrata singura Somnolenta, letargie, diskinezie, tulburari extrapiramidale, parkinsonism, tremor, greata, dispepsie, varsaturi, dureri abdominale superioare (dureri în capul pieptului), icter, hiperhidroza, keratoza lichenoida incluzînd lichenul plan, simptome asemanatoare celor din lupus, rigiditate musculara, oboseala, crestere in greutate.
Reactii adverse asociate piracetamului administrat singur Tulburari hemoragice, reactie anafilactoida, reactii de hipersensibilitate, nervozitate, depresie, agitatie, anxietate, confuzie, halucinatii, hiperkinezie, somnolenta, ataxia, tulburari de echilibru, agravarea epilepsiei, cefalee, insomnie, vertij, dureri abdominale, dureri în capul pieptului, diaree, greata, varsaturi, icter, edem angioneurotic, dermatita, mâncarimi, urticarie, rigiditate musculara, astenie, crestere in greutate.
CONTRAINDICATII
Hipersensibilitate la cinarizina, piracetam, alti derivati de pirolidona sau la oricare dintre excipientii medicamentului. Insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei<20 ml/min). Hemoragie cerebrala. Coree Huntington.
SUPRADOZAJ
Simptome Simptomatologia se datoreaza în special efectului anticolinergic al cinarizinei. S-au raportat intoxicatii acute cu doze cuprinse între 90 si 2250 mg cinarizina. Cel mai frecvent raportate semne si simptome în caz de supradozaj sunt: alterari ale starii de constienta, mergând de la somnolenta pâna la stupoare si coma, varsaturi, simptome extrapiramidale si hipotonie. La un numar mic de copii mici au aparut convulsii.
Tratament În majoritatea cazurilor, nu exista antidot specific. Se indica tratament simptomatic si tratament suportiv. Se recomanda lavaj gastric în prima ora de la ingestie cu protectia cailor respiratorii. Daca se considera necesar, se administreaza carbune activat în prima ora de la ingestia unei doze potential toxice (mai mult de 15 mg/kg).
ATENTIONARI SI PRECAUTII SPECIALE DE UTILIZARE CINNOTROPIL
trebuie utilizat cu precautie la pacientii cu insuficienta renala sau hepatica. Piracetam din componenta Cinnotropil se elimina renal. Din aceasta cauza acest medicament trebuie administrat cu precautie la pacienti cu insuficienta renala. În cazul tratamentului de lunga durata la pacientii vârstnici, se recomanda monitorizarea creatininiei serice si daca este necesar, ajustarea dozelor.
La pacienti cu insuficienta hepatica se recomanda monitorizarea valorilor enzimelor hepatice. Cinarizina Similar altor antihistaminice, cinarizina poate sa determine epigastralgii; administrarea dupa mese poate diminua iritatia gastrica. La pacientii cu boala Parkinson, cinarizina trebuie administrata numai daca beneficiul terapeutic depaseste posibilul risc al agravarii afectiunii.
Cinarizina poate sa determine somnolenta, în special la începutul tratamentului. Nu se va asocia cu deprimante ale SNC sau consum de alcool. Administrarea cinarizinei trebuie evitata în caz de porfirie. Interferente diagnostice: datorita efectului antihistaminic, cinarizina poate inhiba reactiile pozitive la indicatorii de reactivitate dermica, daca este folosit cu 4 zile înainte de efectuarea testelor cutanate.
Piracetam Datorita actiunii piracetamului asupra agregarii plachetare, se recomanda prudenta la pacientii cu risc de sîngerari cum ar fi ulcere gastrointestinale, pacienti care prezinta tulburari de hemostaza, pacienti cu istoric de hemoragii cerebrale, în caz de interventie chirurgicala majora inclusiv interventii stomatologice, pacienti în tratament cu anticoagulante, inclusiv doze mici de aspirina.
Excipienti Deoarece contine lactoza, pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza(Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucozagalactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.
Administrarea în sarcina si perioada de alaptare
Sarcina Studii experimentale la animale nu au evidentiat efecte teratogene. Deoarece riscul la om nu este cunoscut, nu se recomanda administrarea CINNOTROPIL în timpul sarcinii.
Alaptarea Nu sunt date referitoare la excretia cinarizinei în laptele matern; piracetamul este excretat în laptele matern. De aceea alaptarea trebuie evitata la femeile tratate cu CINNOTROPIL.
Influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Prin reactiile adverse pe care le produce, CINNOTROPIL poate influenta capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
INTERACTIUNI CU ALTE MEDICAMENTE, ALTE TIPURI DE INTERACTIUNI
Deoarece CINNOTROPIL contine piracetam si cinarizina, orice interactiuni care au fost identificate cu aceste medicamente luate individual, pot fi prezente utilizând CINNOTROPIL.
Fiind o combinatie fixa, CINNOTROPIL nu trebuie administrat în asociere cu alte medicamente continând oricare dintre componentele cinarizina sau piracetam. Interactiuni datorate cinarizinei din componenta CINNOTROPIL Alcool, deprimante SNC, antidepresive triciclice: administrarea concomitenta poate potenta efectul sedativ al acestor medicamente sau al cinarizinei din componenta CINNOTROPIL.
Interactiuni datorate piracetamului din componenta CINNOTROPIL S-au raportat cazuri de confuzie, iritabilitate si perturbare a somnului, în timpul tratamentului concomitent cu extracte de tiroida (T3 + T4). Posibilele interactiuni medicamentoase care sa modifice farmacocinetica piracetamului sunt reduse, deoarece aproximativ 90% din piracetam este excretat în urina sub forma nemodificata.
In vitro, piracetamul nu inhiba izoformele enzimelor citocromului P450 CYP 1A2, 2B6, 2C8, 2C9, 2C19, 2D6, 2E1 si 4A9/11, la concentratii de 142, 426 si 1422 mcg/ml. La 1422 μg/ml, s-a observat un efect inhibitor minim asupra CYP 2A6 (21%) si 3A4/5 (11%). Totusi, valoarea Ki a celor doua izoforme CYP poate fi crescuta la concentratii de 1422 mcg/ml. De aceea, interactiunea piracetamului cu alte medicamente este putin probabila. Într-un studiu orb, publicat, la pacienti cu tromboza venoasa severa, piracetam 9,6 g/zi nu a modificat dozele de acenocumarol necesare pentru a atinge INR de 2,5 - 3,5, dar în comparatie cu efectul acenocumarolului singur, administrarea de piracetam în doza de 9,6 g/zi a scazut semnificativ agregarea plachetara, eliberarea de β-tromboglobulina, nivelul de fibrinogen, de factor von Willebrand (VIII : C; VIII R : AG; VIII R : vW) si vâscozitatea plasmatica si sanguina.
O doza de piracetam de 20 g/zi, timp de 4 saptamâni, nu modifica concentratia plasmatica maxima si concentratia plasmatica înainte de urmatoarea doza a medicamentelor antiepileptice (carbamazepina, fenitoina, fenobarbital, valproat sodic) la pacientii epileptici care primeau doze fixe. Consumul concomitent de alcool etilic nu are efect asupra concentratiei plasmatice a piracetamului iar o doza zilnica de piracetam de 1,6 g nu modifica alcoolemia.
PREZENTARE AMBALAJ
Capsule.
Câte 15 capsule în blister, câte 4 blistere împreuna cu instructiunea pentru administrare în cutie de carton.
PASTRARE
A se pastra la temperaturi sub 25 oC. A se pastra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumina si umiditate. A nu se lasa la îndemâna si vederea copiilor!
TERMEN DE VALABILITATE
3 ani.
A nu se utiliza dupa data de expirare înscrisa pe ambalaj.
STATUTUL LEGAL
Cu prescriptie medicala.
DATA ULTIMEI REVIZUIRI A TEXTULUI
Octombrie 2014
DETINATORUL CERTIFICATULUI DE ÎNREGISTRARE S.C.
Rompharm Company S.R.L., România
NUMELE SI ADRESA PRODUCATORULUI
S.C. Rompharm Company S.R.L. Str. Eroilor 1А, Otopeni, 075100, România
La aparitia oricarei reactii adverse informati sectia de farmacovigilenta a Agentiei Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (tel.: 0-22-88-43-38)