Găsește cei mai buni specialiști pentru orice sarcină

Dexinal 25mg comp.film.

Dexinal 25mg comp.film. - poza produsului
Aspectul produsului poate diferi de imaginea de pe site.
Producător:
Nobel Ilac

Descriere

DEXINAL®
comprimate filmate 

DENUMIREA COMERCIALA
Dexinal® 
DCI-ul substantei active Dexketoprofenum 

COMPOZITIA
1 comprimat filmat contine: substanta activa: dexketoprofen (sub forma de dexketoprofen trometamol)- 25 mg. excipienti: celuloza microcristalina PH 101, celuloza microcristalina PH102, amidon de porumb, amidon glicolat de sodiu tip A, dibehenat de glicerol, apa purificata. film: kollicoat IR white II (kollicoat IR, kollicoat VA64, dioxide de titan ( E 171), kaolina, lauril sulfat de sodiu). 

FORMA FARMACEUTICA
Comprimate filmate 

DESCRIEREA MEDICAMENTULUI
Comprimate filmate de culoare alba, crestate pe ambele fete, rotunde, convexe. Comprimatele pot fi divizate în doua parti egale. 

GRUPA FARMACOTERAPEUTICA
si codul ATC Antiinflamatoare si antireumatice, nesteroidiene. Derivati de acid propionic. M01AE17. 

PROPRIETATILE FARMACOLOGICE
Proprietati farmacodinamice Dexketoprofen trometamol este sarea de trometamina de S-(+)-2-(3benzoylphenyl) al acidului propionic; care apartine grupului de medicamente antiinflamatoare nonsteroidiene si poseda efect analgezic, antiinflamator si antipiretic.
Mecanismul de actiune al preparatelor antiinflamatoare nonsteroidiene este legat de reducerea sintezei de prostaglandine prin inhibarea caii ciclooxigenazei. În mod specific, exista o inhibare a transformarii de acid arahidonic în endoperoxizi ciclici, prostaglandine si tromboxani.
Mai mult decât atât, inhibarea sintezei de prostaglandine ar putea afecta alti mediatori ai inflamatiei, cum ar fi chininele, provocând o actiune indirecta, care ar suplimenta actiunea directa. Debutul activitatii analgezice are loc la 30 minute dupa administrare. Efectul analgezic persista de la 4 pâna la 6 ore.

Proprietati farmacocinetice Dupa administrarea orala, concentratia maxima este atinsa la 30 minute (între 15 si 60 min). La administrarea concomitenta cu alimentele, absorbtia este scazuta. Timpul de înjumatatire este aproximativ 0.35 ore. Ca si în cazul altor medicamente ce se fixeaza în proportii mari de proteinele plasmatice (99%), volumul de distributie are o valoare medie mai mica de 0,25 l / kg. Calea de eliminare principala pentru dexketoprofen o constituie glucuronoconjugarea, urmata de excretia renala. 

INDICATII TERAPEUTICE
Tratamentul simptomatic al durerii de intensitate de la usoara pîna la moderata, cum ar fi dureri musculo-scheletice, dismenoree, durerile dentare. 

DOZE SI MOD DE ADMINISTRARE
Copii si adolescenti Dexketoprofen nu a fost studiat la copii si adolescenti. Cu toate acestea, nu se va administra la copii si adolescenti, deoarece nu au fost stabilite siguranta si eficacitatea administrarii la aceste grupuri de vârsta. Adulti În functie de natura si severitatea durerii, doza recomandata, de regula, este de 12,5 mg la fiecare 4-6 ore sau 25 mg la fiecare 8 ore. Doza nictimerala totala nu trebuie sa depaseasca 75 mg.
Reactiile adverse pot fi reduse prin administrarea celei mai mici doze eficiente pentru cea mai scurta perioada necesara pentru reducerea simptomelor.
Dexinal® nu este destinat administrarii pe termen lung si tratamentul trebuie sa fie limitat la perioada simptomatica.

Vârstnici Pacientilor vîrstnici li se recomanda sa înceapa terapia cu doza cea mai mica (50 mg doza zilnica totala). Doza poate fi marita la cea recomandata pentru populatia generala, numai dupa ce s-a constatat o toleranta generala buna. Afectiuni hepatice În cazul pacientilor cu insuficienta hepatica usoara sau medie, doza zilnica totala va fi scazuta la 50 mg dexketoprofen, cu monitorizarea atenta a functiei hepatice. Dexinal® nu va fi administrat în cazul pacientilor cu afectiuni hepatice grave. Insuficienta renala Doza nictimerala initiala va fi scazuta la 50 mg dexketoprofen în cazul pacientilor cu insuficienta renala usoara (clearance-ul creatininei de 50-80ml/min). Dexinal® nu trebuie utilizat la pacienti cu insuficienta renala medie sau severa (eliminarea creatininei < 50 ml/min).

Mod de administrare
Dexinal® se administreaza oral. Administrarea concomitenta cu alimentele întîrzie rata de absorbtie a medicamentului. Astfel, în caz de dureri acute, se recomanda ca administrarea sa fie cu cel putin 30 minute înainte de mese. 

REACTII ADVERSE
Reactiile adverse se indica conform clasificarii MedDRA pe aparate, sisteme si organe si în functie de frecventa:
foarte frecvente (>1/10),
frecvente (>1/100 si <1/10),
mai putin frecvente (>1/1000 si <1/100),
rare (>1/10000 si <1/1000),
foarte rare (<1/10000),
cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).
Tulburari hematologice si limfatice: foarte rare - neutropenie, trombocitopenie.
Tulburari ale sistemului imunitar: rare – edem laringian; foarte rare – reactie anafilactica, inclusiv soc anafilactic. Tulburari metabolice si de nutritie: rare - anorexie.
Tulburari psihice: mai putin frecvente – insomnie, anxietate.
Tulburari ale sistemului nervos: mai putin frecvente – cefalee, vertij, somnolenta; rare – parestezii, sincope.
Tulburari oculare: mai putin frecvente – vedere încetosata.
Tulburari acustice si vestibulare: mai putin frecvente – ameteala; rare – tinitus.
Tulburari cardiace: mai putin frecvente – palpitatii; foarte rare - tahicardie.
Tulburari vasculare: mai putin frecvente - îmbujorare; rare - hipertensiune arteriala; foarte rare – hipotensiune arteriala. Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale: rare – bradipnee; foarte rare – bronhospasm, dipnee.
Tulburari gastrointestinale: frecvente - greata si/sau vome, durere abdominale, 
diaree, dispepsie; mai putin frecvente – gastrita, constipatie, xerostomie, meteorism; rare - ulcer peptic, hemoragie gastrointestinala sau perforatie gastrointestinala; foarte rare – pancreatita.
Tulburari hepatobiliare: rare – hepatita; foarte rare – hepatocitoliza.
Tulburari cutanate si ale tesutului subcutanat: mai putin frecvente - eruptie cutanata; rare - urticarie, acnee, transpiratie abundenta; foarte rare – Sindromul Stevens Johnson, necroliza epidermica toxica (Sindromul Lyell), angioedem, edem facial, reactii de fotosensibilitate, prurit.
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv: rare - durere de spate.
Tulburari renale si ale cailor urinare: rare- insuficienta renala acuta, poliurie; foarte rare - nefrita sau sindrom nefrotic. Tulburari ale aparatului genital si sânului: rare - tulburari menstruale, afectiuni ale prostatei.
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare: frecvente - oboseala, durere, astenie, frisoane; rare - edeme periferice. Investigatii diagnostice: rare - valori anormale ale activitatii testelor functionale hepatice. 

Cele mai frecvente reactii adverse observate sunt de natura gastrointestinala. Pot aparea ulcerele peptice, perforatiile sau sângerarile gastrointestinale, uneori letale, în special la vârstnici. În urma administrarii au fost raportate greata, varsaturi, diaree, flatulenta, constipatie, dispepsie, durere abdominala, melena, hematemeza, stomatita ulcerativa, exacerbare a colitei si bolii Crohn.
Mai putin frecvent, a fost observata gastrita. Edemele, hipertensiunea arteriala si insuficienta cardiaca au fost raportate la asocierea tratamentuui cu AINS. Urmatoarele reactii adverse pot sa apara deoarece au fost observate si în cazul altor AINS: meningita aseptica, manifestata mai ales în cazul pacientilor cu lupus eritematos sistemic sau cu afectiuni mixte ale tesutului conjunctiv, precum si reactii hematologice (purpura, anemie aplastica si hemolitica, rar agranulocitoza si hipoplazie medulara).
Studiile clinice si datele epidemiologice sugereaza ca utilizarea anumitor AINS (în special în doze mari si în tratament de lunga durata) se poate asocia cu un risc usor crescut de manifestari trombotice arteriale (de exemplu, infarct miocardic sau accident vascular cerebral). 

CONTRAINDICATII
* Pacientii cu hipersensibilitate la dexketoprofen, la alte antiinflamatoare nesteroidiene sau la oricare dintre excipientii medicamentului.
* Pacientii la care substantele cu actiune similara (de exemplu, acid acetilsalicilic si alte nesteroide) determina crize astmatice, spasm bronhic, rinita acuta, sau cauzeaza polipi nazali, urticarie sau edem angioneurotic; astm bronhic prezent în antecedente.
* Pacientii cu ulcer peptic activ sau suspecti de hemoragii, antecedente de ulcer peptic recurent / hemoragie (doua sau mai multe episoade dovedite de ulcerare sau sângerare) sau dispepsie cronica.
* Pacientii cu antecedente de hemoragie sau perforatie gastrointestinala, legate de tratamente anterioare cu nesteroidiene.
* Pacientii care prezinta hemoragii gastrointestinale active sau suspectate, sau alte hemoragii active.
* Pacientii care sufera de boala Crohn sau colita ulceroasa.
* Pacientii cu insuficienta cardiaca severa.
* Pacientii cu insuficienta renala moderata sau severa (clearance-ul creatininei < 50 ml/min).
* Pacientii cu insuficienta hepatica severa (scor Child-Pugh de 10-15).
* Pacientii care au prezentat diateza hemoragica si alte tulburari de coagulare.
* În timpul trimestrului al III-lea de sarcina si în perioada de alaptare. 

SUPRADOZAJ
Simptomatologia conditionata de supradozaj nu este cunoscuta. Produse medicamentoase similare au produs tulburari gastrointestinale (varsaturi, anorexie, dureri abdominale) si neurologice (somnolenta, vertij, dezorientare, cefalee). În cazul consumului excesiv sau administrarii accidentale, se începe imediat tratamentul simptomatic, în functie de starea clinica a pacientului. Se va administra carbune activat în cazul în care mai mult de 5 mg/kg a fost ingerat de catre un adult sau un copil si de la ingestie nu a trecut o ora. Dexketoprofen trometamol poate fi eliminat prin dializa. 

ATENTIONARI SI PRECAUTII SPECIALE DE UTILIZARE
Utilizarea sigura la copii si adolescenti nu a fost stabilita. A se administra cu precautie pacientilor cu antecedente alergice. Administrarea comprimatelor Dexinal® concomitent cu alte antiinflamatoare nesteroidiene, inclusiv inhibitorii selectivi de ciclooxigenaza-2, trebuie evitata.
Reactiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurta perioada necesara pentru controlul simptomelor. Când apar hemoragii gastrointestinale sau ulceratii la pacientii care administreaza Dexinal®, tratamentul trebuie întrerupt. Riscul aparitiei hemoragiei, ulcerarii si perforarii gastrointestinale este cu atât mai mare, cu cât dozele AINS sunt marite, la pacientii cu antecedente la ulcer, cu precadere, în cazurile grave de hemoragie sau perforatie, precum si la pacientii vârstnici. Astfel de pacienti trebuie sa înceapa tratamentul, administrând doza minima disponibila.
Pacientii cu simptome gastrointestinale sau cu antecedente de boala gastrointestinala trebuie sa fie monitorizati pentru tulburari digestive, sângerari gastrointestinale în special. AINS vor fi recomanadate cu atentie pacientilor cu antecedente de maladii gastrointestinale (colita ulceroasa, boala Crohn), deoarece simptomele se pot intensifica. Terapia combinata cu agenti de protectie (de exemplu, misoprostol sau inhibitorii pompei de protoni) ar trebui sa fie luate în considerare pentru acesti pacienti, dar si pentru pacientii care necesita concomitent doze mici de aspirina sau alte medicamente, ce pot creste riscul afectarii gastrointestinale.

Se recomanda precautie la pacientii tratati concomitent cu medicamente care ar putea mari riscul de ulcerare sau sângerare, precum corticosteroizi orali, anticoagulante, cum ar fi warfarina, inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei sau antiagregante plachetare, cum ar fi aspirina. Toate AINS non-selective pot inhiba agregarea plachetara si prelungi timpul de sângerare prin inhibarea sintezei de prostaglandine. Pacientilor carora li se administreaza tratament care interfereaza cu hemostaza, cum ar fi wafarina sau alte anticoagulante cumarinice sau heparine, nu se recomanda administrarea dexketaprofen trometamol. Ca si în cazul tuturor AINS, pot creste concentratiile plasmatice de azot ureic si creatinina. Ca si în cazul altor inhibitori ai sintezei de prostaglandine, acestia pot fi asociati cu efecte adverse asupra sistemului renal, care poate duce la glomerulonefrita, nefrita interstitiala, necroza papilara renala, sindrom nefrotic si insuficienta renala acuta. În cazul altor AINS, acestia pot provoca cresteri tranzitorii mici ale activitatii enzimelor hepatice si, de asemenea, cresteri semnificative ale TGO (transaminaza glutamooxalacetica) si TGP (transaminaza glutam piruvica). La cresterea semnificativa a acestor parametri, tratamentul trebuie întrerupt.
Dexinal® trebuie sa fie administrat cu precautie la pacientii cu tulburari hematopoietice, lupus eritematos sistemic sau afectiuni mixte ale tesutului conjunctiv. Ca si în cazul altor AINS, dexketoprofen poate masca simptomele unor maladii 
infectioase. Prudenta deosebita se va acorda pacientilor cu insuficienta hepatica si / sau renala, precum si pacientilor cu antecedente de hipertensiune arteriala si / sau insuficienta cardiaca. Utilizarea AINS poate duce la deteriorarea functiei renale, retentie de lichide si edeme.

A se acorda precautie, de asemenea, pacientilor care administreaza diuretice sau celor care ar putea dezvolta hipovolemie, deoarece exista un risc crescut de nefrotoxicitate. Precautie speciala ar trebui sa fie exercitata la pacientii cu maladii cardiace în antecedente, în special cei cu insuficienta cardiaca. O evaluare minutioasa trebuie efectuata înainte de initierea tratamentului de lunga durata a pacientilor cu factori de risc pentru maladii cardiovasculare (de exemplu hipertensiune arteriala, hiperlipidemie, diabet zaharat, fumat). La fel, ca în cazul altor AINS, administrarea dexketoprofen trometamol poate afecta fertilitatea la femei si nu este recomandat femeilor care doresc sa r amâna însarcinate. Trebuie luata în vedere sistarea tratamentului cu dexketoprofen trometamol în cazul femeilor care au dificultati în concepere sau care se supun unor teste pentru stabilirea cauzei infertilitatii.
Dexketoprofen nu va fi administrat în timpul trimestrului întâi si doi de sarcina, cu exceptia cazului în care este absolut necesar.

Administrarea în sarcina si perioada de alaptare Dexinal® este contraindicat în timpul trimestrului al III-lea de sarcina si în perioada de alaptare. Perioada de sarcina Inhibarea sintezei de prostaglandine poate afecta negativ sarcina si / sau dezvoltarea embrionului / fatului. Datele din studiile epidemiologice atentioneaza în privinta unui risc crescut de avort si de malformatii cardiace si gastroschizis dupa utilizarea inhibitorilor sintezei de prostaglandine la începutul sarcinii. Riscul absolut de malformatii cardiovasculare a crescut de la mai putin de 1%, pâna la aproximativ 1,5%. Se presupune ca riscul creste odata cu doza si durata tratamentului.
În timpul celui de-a al treilea trimestru de sarcina, toti inhibitorii sintezei de prostaglandine pot expune fatul la:
• toxicitate cardiopulmonara (cu închiderea prematura a canalului arterial si hipertensiune pulmonara);
• disfunctie renala, care poate evolua pâna la insuficienta renala cu oligohydroamniosis; Mama si nou-nascutul, la sfârsitul sarcinii, pot fi expusi la:
• o posibila prelungire a timpului de sângerare, un efect antiagregant care poate sa apara chiar si la doze foarte mici;
• inhibarea contractiilor uterine care duc la întârzierea sau prelungirea travaliului. Perioada de alaptare Nu se cunoaste daca dexketoprofen se excreta în laptele matern.
Daca dexketoprofen trometamol se administreaza femeilor care încearca s a conceapa, sau în timpul primului si al doilea trimestru de sarcina, doza trebuie sa fie cât mai scazuta si durata tratamentului cât mai scurta posibil. Influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje Dexinal® poate genera stari de ameteala si de somnolenta si, din acest motiv, poate influenta usor capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. 

INTERACTIUNI CU ALTE MEDICAMENTE, ALTE TIPURI DE INTERACTIUNI
Urmatoarele interactiuni se refera la preparatele antiinflamatorii nesteroidiene (AINS) în general:
Asocieri nerecomandate:
* Alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), inclusiv doze mari de salicilati (≥ 3 g/zi): administrarea asociata a câtorva antiinflamatoare nesteroidiene poate creste riscul de ulcer gastric si de hemoragie, prin efect sinergic.
* Anticoagulante: AINS pot duce la marirea efectelor anticoagulantelor, cum ar fi 
warfarina.
Daca asocierea acestora nu poate fi evitata, se impune monitorizarea clinica si a indicilor de laborator.
* Heparina: risc crescut de hemoragie (din cauza inhibarii functiei plachetare si afectarii mucoasei gastroduodenale).
Daca asocierea acestora nu poate fi evitata, se impune monitorizarea clinica si paraclinica.
* Corticosteroizi: risc crescut de ulceratii gastrointestinale sau hemoragii.
* Litiu (descris cu diverse AINS): antiinflamatoarele nesteroidiene cresc nivelul de litiu în sânge, care poate atinge valori toxice (scade eliminarea renala a litiului).
Din acest motiv, se impune monitorizarea acestui parametru la initierea, în timpul modularii si la întreruperea tratamentului cu dexketoprofen.
* Metotrexat, utilizat în doze de 15 mg/saptamâna sau mai mari: creste toxicitate hematologica a metotrexatului prin reducerea eliminarii sale renale de catre AINS.
* Hydantoine si sulfonamide: efectul toxic al acestor substante poate fi crescut. Asocieri care necesita precautii:
* Diuretice, inhibitori ECA, aminoglicozide antibacteriene si antagonisti ai receptorilor angiotenzinici: Dexketoprofen poate reduce efectul diureticelor si al altor medicamente anti-hipertensive.

În cazul pacientilor cu insuficienta renala acuta (de exemplu, pacienti deshidratati sau pacienti vârstnici cu insuficienta renala acuta), administrarea concomitenta poate aparea nefrotoxicitate , de obicei, reversibila. În cazul administrarii în asociere a dexketoprofen cu un diuretic, este esential ca pacientului sa i se asigure o hidratare corespunzatoare, iar functia renala va fi monitorizata la începutul tratamentului.
* Metotrexat, la doze mai mici de 15 mg/saptamâna: cresterea toxicitatii hematologice a metotrexatului prin scaderea clearance-ului renal de catre AINS. Se recomanda monitorizarea saptamânala a hemoleucogramei în primele saptamâni ale asocierii si supraveghere atenta în cazul insuficientei renale si la vârstnici.
* Pentoxifilina: creste riscul de hemoragie. Se recomanda monitorizarea clinica atenta si determinarea frecventa a timpului de sângerare.
* Zidovudina: creste riscul toxicitatii asupra liniei eritrocitare (prin actiune asupra reticulocitelor); cu anemie severa, care apare la o saptamâna dupa începerea tratamentului cu AINS.

Trebuie efectuate hemoleucograma si evaluarea reticulocitelor la 1 - 2 saptamâni dupa începerea tratamentului cu AINS.
* Sulfoniluree: AINS pot creste efectul hipoglicemiant al sulfonilureei prin înlocuirea acesteia de pe receptorii proteinelor plasmatice. Asocieri care necesita supraveghere:
* Beta-blocante: tratamentul cu AINS le poate scadea efectul antihipertensiv, prin inhibarea sintezei prostaglandinelor.
* Ciclosporina si tacrolimus: AINS pot creste efectul nefrotoxic, prin efecte renale mediate de prostaglandine. În timpul terapiei asociate, trebuie monitorizata functia renala.
* Trombolitice: risc crescut de hemoragie.
* Agenti antiplachetari si inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS): risc crescut de sângerare gastrointestinala.
* Probenecid: concentratia plasmatica a dexketoprofenului poate fi crescuta; aceasta interactiune se poate datora inhibarii secretiei tubulare renale si glucuronoconjugarii, necesitând ajustarea dozei de dexketoprofen.
* Glicozide cardiace: antiinflamatoarele nesteroidiene pot majora concentratia de glicozide plasmatice.
* Mifepriston: din cauza riscului teoretic ca inhibitorii sintezei de prostaglandine pot altera eficacitatea mifepristonului, AINS nu vor fi administrate în interval de 8 -12 zile de la administrarea mifepristonului.
* Quinolona: testele pe animale arata ca dozele mari de quinolone asociate cu AINS pot creste riscul aparitiei convulsiilor. Incompatibilitati Nu se cunosc. 

PREZENTARE, AMBALAJ
Comprimate filmate 25 mg. 
Câte 4 comprimate în blister. Câte 1 blister cu instructiunea pentru administrare în cutie de carton. Câte 10 comprimate în blister. Câte 2 blistere cu instructiunea pentru administrare în cutie de carton. 

PASTRARE
A se pastra la temperaturi sub 25 ?C. A se pastra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumina si umiditate. A nu se lasa la îndemâna si vederea copiilor! 

TERMEN DE VALABILITATE
2 ani. A nu se utiliza dupa data de expirare indicata pe ambalaj. 

STATUTUL LEGAL
Fara prescriptie medicala. 

DATA ULTIMEI REVIZUIRI A TEXTULUI
Octombrie 2014. 

DETINATORUL CERTIFICATULUI DE ÎNREGISTRARE
Nobel Ilaç Pazarlama ve Sanayii Ltd. Sti., Umraniye, Istanbul, Turcia. 

NUMELE SI ADRESA PRODUCATORULUI
Nobel Ilaç Sanayii ve Ticaret A.S., Duzce, Turcia. 
La aparitia oricarei reactii adverse, informati sectia de farmacovigilenta a Agentiei Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (tel. 022-88-43-38)

Ne asigurăm în permanență de acuratețea informațiilor prezentate. În situația actualizării fără înștiințarea noastră în prealabil, acestea pot să difere. Vă recomandăm să consultați ambalajul produsului înainte de utilizare.