DIAFLEX
Capsule
DENUMIREA COMERCIALĂ
Diaflex
DCI-ul substanţei (substanţelor) active
Diacereinum
COMPOZIŢIA
1 capsulă conține:
substanța activă: diacereină – 50 mg;
excipienți: conţinutul capsulei: lactoză monohidrat, stearat de magneziu;
corpul capsulei: gelatină, dioxid de titan (E171), oxid galben de fier (E172).
FORMA FARMACEUTICĂ
Capsule.
DESCRIEREA MEDICAMENTULUI
Capsule gelatinoase cu corp şi cap de culoare ocru opac, care conţin pulbere de culoare galbenă.
GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ şi codul ATC
Sistemul musculo-scheletic. Antiinflamatoare şi antireumatice nesteroidiene. Alte antiinflamatoare nesteroidine. Cod ATC: M01AX21
PROPRIETĂŢILE FARMACOLOGICE
Proprietăţi farmacodinamice
Diacereina (diacetilreina) este un medicament utilizat în tratamentul osteoartritei, cu un mod de acţiune diferit de cel al antiinflamatoarelor nesteroidiene şi al altor medicamente convenţionale. Mecanismul implică inhibarea sintezei şi a activităţii IL-1 în sinovie şi stimularea proceselor anabolice (creşterea producţiei de “transforming growth factor- b (TGF- b)”) în cartilaj. Reina este metabolitul activ cu efect condroprotector.
Mecanismul prin care diacereina atenuează leziunea articulară mediată de TNF este inhibarea producţiei de IL-1 şi, respectiv, a cascadei evenimentelor care duc la producerea de radicali activi de oxigen, oxid nitric şi metaloproteaze de matrice (stromelisina, mieloperoxidaza, b-glucuronidaza şi elastaza) care distrug cartilajul.
Efectul anabolic al diacereinei
Diacereina, la nivele terapeutice, activează repararea cartilajului prin stimularea producerii de TGF-b care declanşează proliferarea condrocitelor şi stimulează producerea de colagen II, proteoglicani şi hialuronan.
S-a raportat o activitate antiinflamatorie a diacereinei şi pe modele de inflamaţie acută. În plus, diacereina anulează modificarile în metabolismul osului observate la animale ovariectomizate, menţinând densitatea minerală a osului prin îmbunatăţirea echilibrului formare/absorbţie.
Diacereina acţionează lent pentru tratarea osteoartritei, atenuează durerea, diminuă tumefierea și modifică progresia bolii. Reina, metabolitul său activ, încetinește distrugerea cartilajului.
Studiile au arătat o diminuare slabă a durerii (cu 5%) și o îmbunătăţire a funcţiei fizice (cu 29%) la doze de 100 mg/zi. Pe termen lung (1-3 ani), diacereina a întârziat progresia osteoartritei de şold, dar nu şi pe cea de genunchi.
Diacereina şi antiinflamatoarele nesteroidiene au eficacitate similară, dar efectul diacereinei durează încă 3 luni după încetarea tratamentului, cu un efect analgezic semnificativ şi în această perioadă. Tolerabilitatea este similară, dar efectele adverse sunt minore.
În studii, diacereina a fost la fel de eficientă ca piroxicamul în reducerea durerii si îmbunătăţirea funcţiei în cazul osteoartritei simptomatice de genunchi, dar cu un profil de siguranță mai bun. Efectul analgezic este egal în cazul osteoartritei de genunchi şi șold.
Diacereina nu inhibă sinteza de proteoglicani (PG), important pentru pacienţii cu osteoartrită care suferă de hipertensiune arterială (HTA), afecţiuni coronariene, diabet, ş.a. la care antiinflamatoarele nesteroidiene sunt contraindicate sau trebuie administrate cu grijă.
Diacereina are activitate antiartritică, întârziind debutul şi suprimând progresia patologiei articulare. Diacereina reduce semnificativ sinovita, distrugerea cartilajului şi eroziunea osului, efecte benefice pentru progresia artritei.
Proprietăţi farmacocinetice
După absorbţia unei doze unice de 50 mg diacereină, picul plasmatic apare în medie după 2-5 ore şi Cmax este de aproximativ 3 mg/l. Utilizarea diacereinei în timpul mesei creşte biodisponibilitatea (zona de sub curbă a crescut cu aproape 25%), iar absorbţia este întârziată. Pentru doze între 50 şi 200 mg diacereină în priză unică, toţi parametrii farmacocinetici au fost independenţi de doză. Fixarea proteică este foarte ridicată (99%), preponderent de albumine. Timpul de înjumătăţire al reinei este de aproximativ 4-5 ore. Valoarea totală excretată în urină este de circa 30%. Reina este excretată în urină 80% sub formă de compuşi sulfo- şi glucuroconjugaţi şi 20% sub formă neschimbată. La doze repetate (50 mg de 2 ori pe zi), diacereina prezintă o mică acumulare. La pacienţii cu insuficienţă renală severă (clearance-ul creatininei sub 30 ml/min), zona de sub curbă şi timpul de înjumătăţire sunt dublate şi excreţia urinară este redusă la jumătate. La vîrstnici, având în vedere o bună toleranţă a produsului, nu este necesară modificarea dozelor, indiferent de eliminarea mai lentă.
INDICAŢII TERAPEUTICE
Diaflex este indicat pentru tratamentul simptomatic al manifestărilor funcţionale ale osteoartritei.
Observaţie:
Acţiunea diacereinei este întârziată, de aceea la începutul tratamentului, ar putea fi necesară o perioadă de 30 - 45 de zile pentru dezvoltarea efectului analgezic şi ar putea fi necesar, doar în această perioadă, un tratament concomitent cu analgezice/antiinflamatoare obişnuite a căror acţiune este imediată.
DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE
Diaflex se administrează pe cale orală, în timpul meselor. Capsulele trebuie înghiţite întregi.
Adulţi şi adolescenţi peste 15 ani
Doza zilnică recomandată este de două capsule pe zi, repartizate în două prize, dimineaţa şi seara.
Vârstnici, pacienţi cu insuficienţă renală sau hepatică
Se recomandă aceleaşi doze ca la adulţi.
Pacienţi cu insuficienţă renală severă (clereance-ul creatininei mai mic de 30 ml/min)
Doza zilnică pentru adulţi este redusă la jumatate.
REACŢII ADVERSE
Reacţiile adverse sunt clasificate pe aparate, sisteme și organe în funcţie de frecvenţă, folosind convenţia MedDRA:
-reacţii adverse foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 persoane);
-reacţii adverse frecvente (apar la mai puţin de 1 din 10 persoane);
-reacţii adverse mai puţin frecvente (apar la mai puţin de 1 la 100 persoane);
-reacţii adverse rare (apar la mai puţin de 1 la 1000 persoane);
-reacţii adverse foarte rare (apar la mai puţin de 1 la 10000 persoane);
-reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile);
Reacţiile adverse produse pot include:
Tulburări gastrointestinale
Foarte frecvente: diaree;
Frecvente: scaune moi, dureri abdominale, accelerarea tranzitului intestinal;
Rare: pigmentarea mucoasei rectale (melanoză recto-colică).
Tulburări renale şi ale căilor urinare
Rare: colorare galben-intensă a urinei, fără valoare patologică;
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat
Mai puţin frecvente: prurit, erupţii cutanate, eczeme.
CONTRAINDICAŢII
- Hipersensibilitate la diacereină, reină, alţi compuşi cu activitate înrudită sau la oricare dintre excipienţi.
- Colopatii organice inflamatorii (rectocolita ulceroasă, maladia Crohn).
- Sindroame ocluzive sau subocluzive.
- Sindroame dureroase abdominale din cauze nedeterminate.
- Insuficienţă hepatică severă.
- Sarcina şi perioada de alăptare .
- Copii sub 15 ani.
SUPRADOZAJ
Simptome: începând cu doze foarte mari, diacereina poate provoca pierderi hidroelectrolitice din cauza diareei care poate apărea.
Tratament: Deşi nu există experienţă de supradozaj sau intoxicaţie cu diacereină, în caz de ingestie accidentală a mai multor doze, se recomandă tratamentul simptomatic cu măsuri de susţinere şi, dacă este necesar, lavaj gastric. În caz de diaree este recomandabil să se acorde o atenţie deosebită echilibrului electrolitic al pacientului.
ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE
Datorită naturii antrachinonice a diacereinei, produsul se va administra cu extremă prudenţă, sub supravegherea strictă a medicului, la pacienţii cu antecedente de afecţiuni enterocolitice.
Se administrează cu prudenţă la pacienţii cu insuficienţă renală severă.
Medicamentul poate produce o colorare galben-intensă a urinei.
Deoarece conţine lactoză, pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză, nu trebuie să utilizeze acest medicament.
Administrarea în sarcină şi perioada de alăptare
Sarcina
Un studiu experimental la animale a demonstrat o osificare întârziată la făt, datorită unui efect maternotoxic la doze mari. Din punct de vedere clinic, nu există în prezent suficiente date relevante pentru a evalua un posibil efect malformativ sau fetotoxic al diacereinei când este administrată în timpul sarcinii. De aceea, utilizarea acestui medicament nu este recomandată în timpul sarcinii.
Alăptarea
Nu se recomandă administrarea acestui produs la femeile care alăptează, deoarece a fost evidenţiată în literatura de specialitate trecerea în laptele matern, în proporţii mici, a antrachinonelor derivate.
Influenţa asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Diaflex 50 mg nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE, ALTE TIPURI DE INTERACŢIUNI
Este necesară prudenţă la asocierea diacereinei cu anumite medicamente pentru afecţiuni gastro-intestinale (săruri, oxizi şi hidroxizi de aluminiu, calciu şi magneziu).
Este posibilă o uşoară potenţare a activităţii diureticelor.
PREZENTARE, AMBALAJ
Capsule 50 mg. Câte 10 capsule în blister, cîte 3 blistere și instrucțiunea de administrare în cutie de carton.
PĂSTRARE
A se pastra la loc uscat, ferit de lumină, la temperaturi sub 25ºC.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor!
TERMEN DE VALABILITATE
3 ani.
A nu se utiliza după data de expirare indicată pe ambalaj.
STATUTUL LEGAL
Cu prescripţie medicală.
DEŢINĂTORUL CERTIFICATULUI DE ÎNREGISTRARE
Rompharm Company S.R.L., România.
NUMELE ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI
Rompharm Company S.R.L.
Str. Eroilor 1А, Otopeni, 075100, România.