Dipiridamol
Particularitati farmacologice
Efectul antiagregant se explica prin inhibitia fosfodiesterazei si acumularea de AMP-ciclic in plachete si a sintezei de tromboxan A2 care este un puternic agregant si vasoconstrictor, precum si prin inhibitia captarii de adenozina de catre plachete, care este si ea o substanta proagreganta.
Indicatii
Insuficienta coronariana, profilaxia tromboemboliilor prin reducerea adezivitatii si agregarii plachetare (asociat cu acidul acetilsalicilic are efect mai pronuntat). In proteza valvulara cardiaca se combina cu anticoagulante.
Utilizare terapeutica :
In insuficienta coronariana 150-225 mg/zi divizata in citeva prize. Ca antiagregant plachetar 300-450 mg/zi pe stomacul gol, divizata in citeva prize.
Supradozare :
Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate. Este posibila hipotensiunea arteriala care poate fi tratata cu vasopresoare.
Efecte adverse :
Greturi, tahicardie, ameteli, cefalee, dureri toracice, eruptii, prurit cutanat.
Contra indicatii :
Hipotensiunea arteriala, hipersensibilitatea la preparat.
INTERACTIUNI CU ALTE MEDICAMENTE
Acidul acetilsalicilic, anticoagulantele, unele cefalosporine, carbenicilina, ticarcilina, sulfinpirazonul, acidul valproic cresc riscul hemoragiilor. Xantinele (inclusiv cafeina din ceai si cafea) pot slabi efectul dipiridamolului). Vasodilatatoarele administrate concomitent pot conduce la hipotensiune severa. Dipiridamolul reduce efectele preparatelor utilizate in miastenie.
Precautii :
Hipotensiunea sau instabilitatea hemodinamica (de ex. asociata cu un infarct de miocard recent). Tulburarile conductibilitatii inimii. Primul trimestru al sarcinii.