Ekvator comp. 5mg+10mg N30
Compozitia preparatului:
1 comprimat contine:
substante active: amlodipin – 5 mg (sub forma de amlodipin besilat 6,94 mg) si lisinopril - 10 mg (sub forma de lisinopril dihidrat 10,88 mg)-
substante auxiliare: stearat de magneziu, carboximetilamidon de sodiu (tip A), celuloza
microcristalina.
PROPRIETATILE FARMACOLOGICE
Ekvator – preparat combinat care contine doua substante active.
Lisinoprilul este un antihipertensiv, inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei (ECA)- reduce nivelul plasmatic al angiotensinei II si aldosteronului si paralel creste nivelul bradikininei vasodilatatoare. Sub influenta lui scade rezistenta vasculara periferica, tensiunea arteriala, iar minut-volumul poate creste. Nu modifica frecventa contractiilor cardiace, dar
poate intensifica circulatia renala. La bolnavii cu hiperglicemie lisinoprilul participa la restabilirea functiei endoteliale afectate.
Amlodipina - antagonist al canalelor de calciu, derivat de dihidropiridina. Inhiba patrunderea ionilor de calciu prin membranele celulare ale musculaturii netede vasculare si ale miocardului. Sub actiunea lui scade tonusul vaselor (arteriolelor) si rezistenta vasculara periferica. Mecanismul actiunii antianginale se explica prin dilatarea arteriolelor periferice si scaderea post-sarcinii cardiace. Prin aceea ca nu provoaca tahicardie reflectorie, scade necesitatea miocardului in oxigen. Posibil, amlodipina dilata vasele coronariene (arterele si arteriolele) atat in tesuturile neafectate, cat si in tesuturile afectate.
INDICATII TERAPEUTICE
Hipertensiune arteriala esentiala.
DOZE SI MOD DE ADMINISTRARE
Doza preparatului pentru bolnavii care nu au primit tratament antihipertensiv anterior constituie 1 comprimat pe zi. Preparatul se va administra independent de mese, deoarece alimentele nu influenteaza absorbtia substantelor active.
Bolnavii care au administrat anterior preparate diuretice, se recomanda sa intrerupa tratamentul cu diuretice cu 2-3 zile pana la initierea tratamentului cu Ekvator. Daca nu este posibil, doza initiala constituie 1/2 comprimat pe zi. In acest caz bolnavul va fi supravegheat de medic, deoarece poate sa se dezvolte hipotensiune simptomatica. In insuficienta renala este necesar de a reduce doza initiala a preparatului, deoarece lisinoprilul se elimina pe cale renala. Doza de intretinere se ajusteaza individual, in dependenta de efectul terapeutic si cu monitorizarea sistematica a functiei renale si nivelului
plasmatic al potasiului si sodiului.
In insuficienta hepatica eliminarea amlodipinei din organism poate sa se retina, de aceea preparatul se administreaza cu precautie.
CONTRAINDICATII
- Hipersensibilitate la componentele preparatului si derivati de dihidropiridina.
- Edem angioneurotic in anamneza dupa administrarea inhibitorilor enzimei de conversie, congenital sau idiopatic.
- Stenoza aortica sau mitrala severa, cardiomiopatie hipertrofica, soc cardiogen.
- Perioada de sarcina si alaptare.
- Este contraindicat la copii (nu este determinata eficacitatea si inofensivitatea).
ATENTIONARI SI PRECAUTII SPECIALE DE UTILIZARE
Se inregistreaza hipotensiune simptomatica la bolnavii cu hiponatriemie si/sau hipovolemie, in legatura cu administrarea diureticelor sau pierderea lichidelor de alta cauza (transpiratii abundente, voma indelungata, diaree). In
hipotensiune arteriala severa bolnavul se plaseaza in pozitie orizontala cu picioarele ridicate, la necesitate se administreaza solutii perfuzabile. Pana la initierea tratamentului se efectueaza corectia hiponatriemiei sau hipovolemiei, la administrarea dozelor initiale de preparat se monitorizeaza actiunea acestuia asupra tensiunii arteriale.
In caz de stenoza aortica sau cardiomiopatie hipertrofica Ekvator-ul se va administra cu precautie.
Afectarea functiei renale
In caz de stenoza arterei renale (indeosebi in caz de stenoza bilaterala a arterei renale sau a
unicului rinichi), in hiponatriemie sau hipovolemie, precum si in caz de insuficienta circulatorie, lisinoprilul poate duce la reducerea functiei renale, insuficienta renala care este reversibila dupa intreruperea tratamentului.
In caz de edem angioneurotic se intrerupe administrarea preparatului si se efectueaza tratamentul corespunzator.
In caz de interventii chirurgicale majore sau administrarea anestezicelor, care cauzeaza
hipotensiune, lisinoprilul impiedica eliberarea compensatorie a angiotensinei-II. In acest caz, hipotensiunea poate fi inlaturata prin administrarea solutiei fiziologice.
Efectuarea hemodializei prin membrana din poliacril-nitril (de ex., AN69) bolnavului caruia i sau administrat inhibitorii enzimei de conversie, poate conduce la soc anafilactic, de aceea se va evita utilizarea lor concomitenta. Se va utiliza filtru de alt tip sau se va administra alt preparat antihipertensiv cu alt mecanism de actiune.
Se va efectua monitorizarea periodica a tabloului sangelui periferic.
Pentru varstnici doza se va ajusta cu precautie, desi nu s-a stabilit diferenta intre eficacitate la tineri si varstnici.
In afectarea functiei hepatice timpul de injumatatire al amlodipinei se prelungeste. In acest
caz preparatul se va administra cu precautie, cu evaluarea individuala a raportului beneficiul/risc al tratamentului
Sarcina si alaptarea:
Este contraindicata administrarea preparatului in sarcina si perioada de alaptare.
Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si a manevra utilaje
Influenteaza negativ asupra abilitatii de conducere a vehiculelor sau de manevrare a utilajelor, de aceea preparatul se va administra cu precautie si doza se va ajusta individual.
INTERACTIUNI CU ALTE MEDICAMENTE
Se va administra cu deosebita precautie:
- cu diuretice economisitoare de potasiu (spironolactona, amilorid, triamteren), cu preparate de potasiu si cu sare care contine potasiu. In asemenea cazuri exista risc crescut de dezvoltare a hiperkaliemiei, in special la pacientii cu insuficienta renala, prin urmare este necesara supraveghere minutioasa, control sistematic al nivelului potasiului in plasma si a functiei renale.
Se va administra cu precautie:
- cu diuretice: tensiunea arteriala poate scadea brusc
- Cu alte remedii antihipertensive (actiune additiva).
- Cu remedii antiinflamatoare nesteroidiene (poate sa se reduca actiunea antihipertensiva).
- Cu sarurile de litiu – poate sa scada eliminarea litiului, de aceea se va monitoriza sistematic nivelul plasmatic al litiului.
Lisinoprilul reduce actiunea diureticelor de eliminare a potasiului.