PROPRIETATILE FARMACOLOGICE
Antihipertensiv prin inhibitia enzimei de conversie care transforma angiotensina I in angiotensina II. Aceasta din urma are efecte vasoconstrictoare puternice si, in afara de asta, stimuleaza sinteza aldosteronului in corticosuprarenale. Aldosteronul, la randul sau, retine sodiul si apa in organism. Preparatul scade rezistenta vasculara periferica, nu modifica sau chiar creste circulatia renala si rata filtratiei glomerulare. Efectul antihipertensiv se manifesta in ortostatism si in pozitia orizontala, la pacientii cu hiperreninemie inalta sau moderata, nu provoaca tahicardie compensatorie. Intreruperea brusca a tratamentului nu conduce la cresterea rapida a tensiunii arteriale. Inhibitia enzimei de conversie in miocard are efecte cardioprotectoare datorita acumularii de bradikinina.
INDICATII
Hipertensiunea arteriala esentiala, in special cu hiperreninemie, in monoterapie sau asociat cu diuretice, hipertensiunea renala cu hiperreninemie, insuficienta cardiaca congestiva.
Utilizare terapeutica: In HTA doza initiala este de 5 mg care se creste treptat, daca e necesar, pe parcursul a 2-4 saptamani, pana la doza optima. Doza de intretinere se adapteaza in conformitate cu reactia bolnavului. In insuficienta cardiaca congestiva doza initiala este 2,5 mg. In insuficienta renala dozele se micsoreaza proportional cu clearance-ul creatininei.
CONTRAINDICATII
Hipersensibilitatea la preparat, hiperkalemia, sarcina, lactatia.
INTERACTIUNI CU ALTE MEDICAMENTE
Diureticele potenteaza actiunea antihipertensiva a enalaprilului (in administrarea concomitenta a se micsora dozele), anestezicele generale pot provoca hipotensiune severa. Administrat concomitent cu amiodaronul poate declansa aritmii cauzate de hipokalemie. Diureticele care economisesc potasiul, sarurile de potasiu sau alimentele bogate in potasiu pot conduce la hiperkalemie. AINS pot reduce efectul hipotensiv- enalaprilul creste nivelul plasmatic al digoxinei, litiului, alopurinolului- probenecidul creste concentratia plasmatica a enalaprilului, iar rifampicina o reduce.
ATENTIONARI SI PRECAUTII SPECIALE DE UTILIZARE
Se administreaza cu atentie in a doua jumatate a sarcinii, in insuficienta renala, stenoza valvulara sau insuficienta cardiaca congestiva, edemul angioneurotic in antecedente.