PROPRIETATILE FARMACOLOGICE
Enalaprilul in organism se transforma in enelaprilat, care inhiba timp indelungat enzima de conversie a angiotensinei I in angiotensina II si reduce incretia aldosteronului. Concentratia plasmatica a potasiului creste putin. Scade tensiunea arteriala, inclusiv la bolnavii cu hiporeninemie. Hidroclorotiazidul are actiune diuretica si antihipertensiva, mareste eliminarea reninei. Combinatia enalaprilului si hidroclorotiazidului are actiune antihipertensiva mai puternica decat fiecare substanta in aparte, reduce pierderile de potasiu provocate de hidroclorotiazid, nu modifica capacitatile fizice si psihice ale pacientului.
INDICATII
Hipertensiunea arteriala primara si secundara de orice forma, daca necesita tratament combinat.
Utilizare terapeutica
Cate 1-2 comprimate pe zi, in dependenta de reactia bolnavului. In debutul tratamentului se administreaza fiecare componenta in aparte cu scopul de a le aprecia dozele. Pentru majoritatea pacientilor doza de 50 mg hidroclorotiazid pe zi este suficienta si lor nu li se recomanda 2 comprimate de Enap H pe zi. Daca bolnavul primea diuretice pana la Enap H, ele trebuie sistate sau dozele lor reduse cu 3 zile inainte de inceputul tratamentului cu Enap H pentru a evita scaderea brutala a tensiunii arteriale. Durata tratamentului nu este limitata in timp.
CONTRAINDICATII
Hipersensibilitatea la unul din componente, edemul angioneurotic in antecedente, insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei sub 0,5 ml/sec sau creatinina plasmatica peste 265 mcmol/l (3 mg/100 ml), afectiunile hepatice severe, sarcina, indeosebi trimestrele II si III), lactatia.
INTERACTIUNI CU ALTE MEDICAMENTE
Efectul preparatului este crescut de alte antihipertensive, antidepresive triciclice, litiu, fenotiazine si alcool. Diureticele care economisesc potasiul (spironolacton, amilorid, triamteren) cresc riscul hiperkalemiei. Analgezicele si antireumaticele nesteroidiene, consumul exagerat de sare de bucatarie reduc efectul preparatului. Tratamentul concomitent cu citostatice, imunodepresive si corticosteroizi de uz sistemic pot conduce la leucopenie.
ATENTIONARI SI PRECAUTII SPECIALE DE UTILIZARE
Inainte de inceputul tratamentului se recomanda controlul functiei renale. Se impune prudenta in tratamentul concomitent cu glicozizi cardiaci.
Termen de valabilitate: 2 ani
Conditii de Pastrare:Lista B. Temperatura sub 250 C, ferit de lumina si umiditate