Grupa farmacoterapeutica:
medicamente pentru tratamentul ulcerului peptic si al bolii de reflux gastro-esofagian, antagonisti ai receptorilor H2
INDICATII TERAPEUTICE
» Ulcer gastro-duodenal activ.- Profilaxia recaderilor ulcerului duodenal.- Esofagita de reflux.- Sindrom Zollinger-Ellison.
CONTRAINDICATII:
Hipersensibilitate la famotidina sau la oricare dintre excipientii medicamentului.Sarcina si alaptare.
PRECAUTII:
Nu au fost stabilite siguranta si eficacitatea medicamentului la copii.Interactiuni Antiacidele (compusi de calciu, magneziu si aluminiu) pot micsora absorbtia intestinala a famotidinei.in cazul necesitatii asocierii acestora, administrarea se va face la distanta de 2-3 ore.Famotidina inhiba slab citocromul P450, interactiunile medicamentoase corespunzatoare fiind putinrelevante clinic (spre deosebire de cimetidina).
PRECAUTII:
Au fost observate reactii de hipersensibilitate incrucisata intre diferite blocante ale receptorilor H2- se impune prudenta la pacienti la care sunt prezente in antecedente manifestari de hipersensibilitate la alte substante din aceasta clasa.La pacientii cu ulcer gastric se recomanda verificarea benignitatii leziunii inaintea inceperii tratamentului, eventual si pe parcursul acestuia. Ameliorarea simptomatologiei dupa tratamentul cu famotidina nu exclude caracterul malign al afectiunii.Deoarece famotidina se excreta predominant pe cale renala, se recomanda prudenta la bolnavii cu insuficienta renala si reducerea dozelor daca clearance-ul creatininei este «30 ml/min. La pacientii cu insuficienta hepatica, precum si la virstnici nu este necesara reducerea dozelor.Deoarece contine lactoza monohidrat, pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.
Sarcina si alaptarea:
Famotidina traverseaza bariera feto-placentara. Deoarece nu exista studii controlate efectuate la gravide, este contraindicata administrarea medicamentului in cursul sarcinii.Famotidina se excreta in lapte- administrarea in cursul alaptarii este contraindicata, de aceea se vor lua in considerare fie intreruperea alaptarii, fie intreruperea tratamentului.Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilajeTeoretic, famotidina nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, dar pacientii trebuie atentionati asupra posibilitatii aparitiei vertijului si fatigabilitatii.
DOZE SI MOD DE ADMINISTRARE
Ulcer gastro-duodenal activDoza recomandata este de 40 mg famotidina, administrata oral, in priza unica, seara la culcare sau 20 mg famotidina de 2 ori pe zi, dimineata si seara, timp de 4-8 saptamini.Profilaxia recaderilor ulcerului duodenalDoza recomandata este de 20 mg famotidina administrata oral, seara la culcare.Esofagita de refluxDoza uzuala este de 20 mg famotidina oral, de doua ori pe zi, dimineata si seara, timp de 4-8 saptamini. in esofagite de grad III-IV doza poate fi crescuta la 40 mg famotidina de doua ori pe zi.Sindrom Zollinger-EllisonDoza initiala recomandata este de 20 mg famotidina administrat oral, la intervale de 6 ore. Doza de intretinere si durata tratamentului se stabilesc in functie de raspunsul terapeutic.La pacientii cu insuficienta renala severa (clearance al creatininei «30 ml/min) doza recomandata este de 20 mg famotidina administrat oral, seara la culcare.
Reactii adverse:
Rareori pot sa apara: cefalee, vertij, diaree, constipatie, uscaciunea gurii, greata, varsaturi, fatigabilitate- exceptional - reactii alergice (eruptii cutanate tranzitorii, prurit, anafilaxie), cresterea valorilor serice ale transaminazelor.