Compozitia si forma de prezentare: 1 comprimat filmat contine:
substanta activa: flurbiprofen 100 mg
» substante auxiliare:celuloza microcristalini. hidroximetilpropilceluloza, dioxid do siliciu coloidal, croscameloza de sodiu, stearat de magneziu.
Proprietatile farmacodinamice:
Flurbiprofen este un antiinflamator nesteroidian, derivat al acidului propionic, care poseda proprietati analgezice, antiinflamatorii si antipiretice. Mecanismul de actiune este datorat inhibarii activitatii fermentative a ciclooxigenazei (СОХ) ce duce la scaderea biosintezei prostaglandinelor si prin inhibarea sensibilitatii tesuturilor periferice la mediatorii de durere.
Proprietatile farmacocinetice:
Dupa administrarea sistemica, flurbiprofenul se absoarbe rapid si atinge concentratia plasmatica maxima in aproximativ 1,5 ore. Administrarea concomitenta cu alimentele nu modifica biodisponibilitatea preparatului. Flurbiprofenul se leaga cu proteinele plasmatice in raport de 99%. Flurbiprofenul rapid difuzeaza in lichidul sinovial si atinge concentratii de pini la 50% din cele plasmatice. Timpul de injumatatire este de 6 ore. Flurbiprofenul este metabolizat in mare parte in ficat. Calea principala de excretie este cea renala, aproximativ 20% din doza administrata apirind ca medicament nemodificat in urina, circa 50% se excreta sub forma de metaboliti. Doi metabolitii principali ai flurbiprofenului sunt 2-(2-floro-4-hidroxi-4-bifenil) si 2- (2-floro-3-hidroxi-4-metoxi-4-bifenil).
INDICATII TERAPEUTICE
Tratamentul simptomatic:
Patologii reumatice cronice: artrita reumatoida, osteoartrita si spondilita anchilozanta, bursite si tendinite-leziuni a tesuturilor moi cu sindrom algic- sindromul algic de intensitate usoara si medie-algodismenoreia.
DOZE SI MOD DE ADMINISTRARE
Doza zilnica recomandata: 150 - 200 mg in citeva prize.
In dependenta de severitatea simptomelor, doza zilnica poate fi crescuta pina la 300 mg.
Tratamentul algodismenoreei: la aparitia simptomelor se administreaza 100 mg
» apoi 50 -100 mg fiecare 4 - 6 ore. Doza zilnica maxima este de 300 mg.
Reactii adverse:
Tractul gastro-intestinal: cea mai mare parte a reactiilor adverse sunt cele gastro-intestinale. Dupa administrarea flurbiprofenului au fost observate: greata, voma, diaree, dispepsie, dureri abdominale, melena, voma cu singe, stomatita ulceroasa, singerari gastrointestinale.
Rar reactii alergice: eruptii cutanate, prurit, urticarie, purpura, angioedem, au fost raportate cazuri unice de reactii cutanate cum ar fi eritemul bulos (inclusiv necroliza epidermica toxica si eritemul multiform). Foarte rar: accese de astm bronsic.
Cardiovasculare: a fost raportate cazuri unice de aparitie a edemelor determinate de tratamentul cu AINS.
Nu a fost determinata cu siguranta relatia cauza efect dintre alte reactii adverse cu incidenta mai mica redate mai jos:
Rinichi: nefrotoxicitate de diferite forme inclusiv nefrita interstitiala, sindrom nefrotic si insuficienta renala.
Ficat: hepatita si insuficienta hepatica.
Sistemul nervos si organele senzitive: dereglarea vederii, neurita optica, cefalee, parestezii, depresie, confuzie, halucinatii, acufene, vertij, ameteala, fatigabilitate, epuizare si somnolenta.
Hematologice: trombocitopenie, neutropenie, agranulocitoza, anemie aplastica si anemie hemolitica.
IN CAZ DE APARItI A EFECTELOR ADVERSE NEAsTEPTATE CONSULTAtI MEDICUL DUMNEAVOASTRa.
CONTRAINDICATII:
Hipersensibilitate la flurbiprofen.
Flurbiprofenul este contraindicat pacientilor cu astm bronsic, urticarie sau alte reactii alergice determinate de administrarea aspirinei si altor preparate antiinflamatoare nesteroidiene. Contraindicat pacientilor cu ulcer gastroduodenal in perioada de acutizare sau in antecedente.
SUPRADOZAJ:
La supradozarea flubiprofenului sunt posibile: greata, voma si intatie gastrointestinali.
Nu exista antidot specific al flurbiprofenului.
Tratament simptomatic, la necesitate se efectuiazi lavaj gastric,
PRECAUTII:
Pacientii care se trateaza timp indelungat si cu doze mari de preparate AINS necesita monitorizare, luind in consideratie posibilitat aparitie reactiilor adverse gastrointestinale importante.
Ca si orice preparat antiinflamator nesteroidian, flurbiprofenul se administreaza cu precautie pacientilor cu patologii severe si afectar functiei renale si hepatice. Flurbiprofenul se indica cu prudenta pacientilor cu hipertensiune artereala, insuficienta cardiaca si alte t ' e din cauza posibilitatii retentiei de lichid si aparitiei edemelor, iprofenul poate prolonga timpul singerarii, este necesara precautie la administrarea pacientilor predispusi la singerari.
Administrarea pacientilor geriatrici Desi farmacocinetica medicamentului nu se schimba semnificativ la pacienti in virsta, flurbiprofenul trebuie sa fie admin pacienti pentru o perioada cit posibil de scurta, intr-o doza eficace minima, deoarece riscul efectelor adverse gastrointestinale este mai inalt la acest grup de pacienti.
Administrarea in timpul sarcinii si perioadei de alaptare Grupul С dupa clasificarea medicamentelor administrate in graviditate.
Administrarea de flurbiprofen in perioada graviditatii este indreptatita numai in cazul in care beneficiul potential pentru mama prevaleaza asupra riscului potential pentru fat. Administrarea de flurbiprofen nu este recomandata in timpul lactatiei.
Efecte asupra capacitatii de conducere a autovehiculelor si manevrare a utilajului Nu exista informatii privitoare la actiunea negativa a flurbiprofenului asupra capacitatii de conducere a automobilului.
INTERACtIUNI CU ALTE PREPARATE MEDICAMENTOASE
Doze inalte de AINS, inclusiv salicilatii: administrarea mai multor AINS concomitent creste riscul ulceratiilor si hemoragiilor gastrointestinale datorita efectului sinergie.
Anticoagulante directe si indirecte: se recomandata evitarea acestei combinatii deoarece sporeste riscul hemoragiilor.
Litiu: AINS mareste casta cauza se recomanda monitorizarea sistematica a concentratiei irauiui in umpul
Pastrare: A se pastra la temperatura sub 25°C, in ambalaj original. Anu se lasa la indemina si vederea copiilor!