GROPRINOSIN® sirop
DCI-ul substanţei active
Inosinum pranobex
COMPOZIŢIA
1 ml sirop conţine:
substanţa activă: inosină pranobex (Inosinum pranobexum): complex ce conţine inosină şi 4-acetamidobenzoat 2-hidroxipropildimetilamoniu în raport molar de 1:3 - 50 mg; excipienţi: zaharoză, zaharină sodică, parahidroxibenzoat de metil, parahidroxibenzoat de propil, glicerol, etanol 96%, aromă de zmeură L-144739 (zahăr, propilenglicol, etanol, aromă naturală), apă purificată.
FORMA FARMACEUTICĂ
Sirop.
DESCRIEREA MEDICAMENTULUI
Lichid transparent, incolor sau cu nuanţă roz, cu miros şi gust de zmeură.
GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ şi codul ATC
Antivirale de uz sistemic, cu acţiune directă, J05AX05.
PROPRIETĂŢILE FARMACOLOGICE
Proprietăţi farmacodinamice
Inosina pranobex este un derivat purinic sintetic cu proprietăţi imunomodulatoare şi antivirale, ce rezultă in vivo într-o creştere aparentă a răspunsului imun al gazdei la medicament. În studiile clinice s-a demonstrat, că inosina pranobex normalizează mecanismele imune mediate celular insuficiente sau defectuoase prin evocarea răspunsului de tip Th1, care iniţiază maturarea şi diferenţierea limfocitelor T şi potenţarea răspunsurilor proliferative induse în celulele mitogene sau antigen-activate. În mod similar, s-a demonstrat că preparatul modulează citotoxicitatea limfocitelor T şi celulelor natural-killer (NK), funcţiile limfocitelor T8 supresoare şi T4 helper, precum şi creşterea nivelului de IgG şi a markerilor de suprafaţă ai complementului. În studiile in vitro inosina pranobex creşte sinteza de citokine IL1 şi IL-2, concomitent accelerează expresia receptorului IL-2. In vivo, inosina pranobex creşte semnificativ secreţia endogenă de γ-IFN şi scade producerea de IL-4. De asemenea, s-a demonstrat că potenţează chemotaxisul şi fagocitoza neutrofilelor, monocitelor şi macrofagelor. În studiile in vivo, inosină pranobex amplifică potenţarea sintezei proteice deprimate a ARNm din limfocite şi a capacităţii de translaţie, cu inhibarea concomitentă a sintezei de ARN viral în următoarele mecanisme (participarea cărora necesită studii suplimentare): (1) încorporarea acidului orotic mediat de inosină în poliribozomi;
(2) inhibarea acidului poliadenilic ataşat ARNm viral;
(3) reorganizarea moleculară a particulelor plasmatice intramembranare (IMP –
intramembrane plasma particles) rezultând o creştere de aproximativ trei ori a densităţii. In vitro, inosina pranobex inhibă GMPc numai la concentraţii mari, şi la concentraţii care nu exercită efecte imunofarmacologice in vivo.
Proprietăţile farmacocinetice
Fiecare component al medicamentului manifestă proprietăţi farmacologice diferite. Absorbţie:
La om, după administrare orală, inosina pranobex este absorbită rapid şi complet (≥90%) din tractul gastrointestinal şi apare în sânge. În mod similar, după administrarea orală la maimuţele Rhesus, 94-100% din valorile intravenoase ale componentelor DIP [N,N-dimetilamino-2-propanol] şi PAcBA [acid pacetamidobenzoic] se regăsesc în urină. Distribuţie:
Când medicamentul a fost administrat la maimuţe, materialul radiomarcat a fost regăsit în următoarele ţesuturi, în ordinea descreşterii activităţii specifice: rinichi, plămân, ficat, inimă, splină, testicule, pancreas, creier şi muşchii scheletici.
Metabolizare:
La om după administrarea dozei orale de 1 gram inosină pranobex, au fost găsite următoarele concentraţii plasmatice de DIP şi respectiv de PAcBA: 3,7 μg/ml (la 2 ore) şi 9,4 μg/ml (la 1 oră). În studiile de tolerabilitate a dozei la om, creşterea maximă a concentraţiei ureei, fiind indicator al metabolizării inosinei derivată din medicament, nu este liniară şi poate varia cu ±10% în decurs de 1 - 3 ore.
Eliminare:
După administrarea a 4 g pe zi, excreţia urinară în 24 ore a PAcBA şi a metabolitului său principal la starea de echilibru a reprezentat aproximativ 85% din doza administrată. 95% din radioactivitatea derivată din DIP din urină s-a regăsit ca DIP şi DIP N-oxid nemodificate. Timpul de înjumătăţire plasmatică prin eliminare este de 3,5 ore pentru DIP şi 50 minute pentru PAcBA. La om, metaboliţii principali sunt N-oxid pentru DIP şi o-acilglucuronidă pentru PAcBA. Deoarece componenta de inosină este metabolizată pe calea degradării purinice în acid uric, experimentele radiomarcate la om nu sunt adecvate. La animale, până la aproximativ 70% din inosina administrată oral poate fi regăsită sub formă de acid uric în urină, iar restul sub formă de metaboliţi normali, xantină şi hipoxantină.
Biodisponibilitate/ASC:
După atingerea stării de echilibru, regăsirea în urină a jumătăţii de PAcBA şi a metabolitului său a fost ≥ 90% din valoarea aşteptată. Regăsirea DIP şi a metabolitului său a fost ≥76%. Valorile plasmatice ale ASC au fost ≥ 88% pentru DIP şi ≥ 77% pentru PAcBA.
INDICAŢII TERAPEUTICE
Infecţii ale pielii şi mucoaselor, determinate de virusurileHerpes simplex tip I sau tip II, Herpes varicella-zoster (varicelă, zona zoster). Alte infecţii de etiologie virală (de ex., encefalita sclerozantă subacută). În calitate de tratament adjuvant la pacienţii cu imunodeficienţă.
DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE
Preparatul Groprinosin® este destinat exclusiv pentru administrare orală.
Dozajul
Doza se stabileşte în funcţie de greutatea corporală a pacientului şi de severitatea bolii. Doza zilnică trebuie divizată în doze identice administrate în câteva prize pe parcursul zilei. Durata tratamentului, de obicei, constituie 5-14 zile. După ameliorarea simptomelor tratamentul va fi continuat încă 1-2 zile.
Adulţi, inclusiv pacienţii vârstnici
Doza zilnică recomandată este de 50 mg/kg masă corp (1 ml/kg masă corp pe zi), de obicei, 3 g pe zi (60 ml de sirop/zi) în 3-4 prize identice. Doza maximă este de 4 g pe zi (80 ml sirop pe zi).
Copii cu vârsta peste 1 an
50 mg/kg masă corporală, de obicei, 1 ml/kg masă corporală, în 3-4 prize identice pe zi; conform tabelului de mai jos:
Greutate corporală Doza*
10-14 kg 3 x 5 ml
15-20 kg 3 x 5-7,5 ml
21-30 kg 3 x 7,5-10 ml
31-40 kg 3 x 10-15 ml
41-50 kg 3 x 15-17,5 ml
*Se recomandă utilizarea păhărelului gradat inclus în cutie.
Dozarea în encefalita sclerozantă subacută:
În faza acută a maladiei doza poate fi crescută până la 100 mg/kg masă corp/zi, (maxim 4 g/zi), tratament permanent, cu evaluarea periodică a stării clinice a pacientului.
REACŢII ADVERSE
Singura reacţie adversă observată mai frecvent este o creştere tranzitorie a concentraţiilor acidului uric în urină şi plasmă care, în general, revine la valorile iniţiale la câteva zile după terminarea tratamentului.
Reacţii adverse frecvente (≥1/100 şi <1/10) >1% cazuri, raportate din studiile clinice cu durata de 3 luni sau mai mult:
Tulburări gastrointestinale: greaţă cu sau fără vărsături, disconfort epigastric.
Tulburări hepatobiliare: creşterea valorilor plasmatice ale aminotransferazelor, fosfatazei alcaline sau azotului ureic.
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat: prurit, erupţii cutanate.
Tulburări ale sistemului nervos: cefalee, vertij, fatigabilitate sau indispoziţie.
Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv: artralgie. Reacţii adverse mai puţin frecvente (≥1/1000 şi <1/100) < 1%, raportate din studiile clinice cu durata de 3 luni sau mai mult:
Tulburări gastrointestinale: diaree, constipaţie.
Tulburări ale sistemului nervos: nervozitate, somnolenţă sau insomnie.
Tulburări renale şi ale căilor urinare: poliurie (volum crescut de urină).
CONTRAINDICAŢII
Hipersensibilitate la substanţa activă sau orice component al preparatului. Acces de diateză urică sau concentraţii plasmatice crescute de acid uric.
SUPRADOZAJ
Nu sunt cunoscute cazuri de supradozaj cu inosină pranobex. În studiile de toxicitate efectuate la animale, cu excepţia creşterii concentraţiilor de acid uric din organism, este puţin probabilă apariţia reacţiilor adverse severe. Tratament: tratament simptomatic şi măsuri de susţinere.
ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE
Medicamentul Groprinosin® poate determina o creştere tranzitorie a concentraţiei acidului uric în plasmă şi urină, care, de obicei, se menţine în limite normale (8 mg% ca limită superioară), în special la bărbaţi şi la pacienţii vârstnici de ambele sexe. Creşterea concentraţiilor plasmatice ale acidului uric se datorează faptului că la om inosina din acest medicament este metabolizată în acid uric. Nu se datorează unei alterări a enzimei induse de medicament sau funcţiei renale. De aceea, inosină pranobex se va administrata cu precauţie la pacienţii cu diateză urică în antecedente, hiperuricemie, ureterolitiază sau la pacienţii cu disfuncţie renală. În timpul tratamentului, la aceşti pacienţi, concentraţiile plasmatice ale acidului uric trebuie monitorizate regulat. În cazul tratamentului pe termen lung trebuie monitorizate la toţi pacienţii, periodic, concentraţiile de acid uric din plasmă şi urină, funcţia ficatului, hemoleucograma şi funcţia renală.
Excipienţii din componenţa preparatului
Groprinosin®, sirop, conţine parahidroxibenzoat de metil şi parahidroxibenzoat de propil, care pot provoca reacţii alergice (chiar întârziate). Conţine zaharoză. Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la fructoză, sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză sau insuficienţă a zaharazeiizomaltazei nu trebuie să utilizeze acest medicament. 1 ml sirop Groprinosin® conţine 650 mg zaharoză. Se va avea în vedere la pacienţii cu diabet zaharat. Conţine circa 2,5% v/v etanol (20 mg etanol 96%/1 ml sirop), adică până la 1600 mg etanol în doza nictimerală maximă la pacienţii vârstnici (80 ml sirop), ce corespunde cu echivalentul a 40 ml bere sau 17 ml vin. Se va avea în vedere la femeile gravide sau care alăptează, copii şi pacienţii din grupul de risc, precum pacienţii cu afecţiuni hepatice sau epilepsie.
Administrarea în sarcină şi perioada de alăptare
La om, nu sunt disponibile studii clinice controlate care să monitorizeze riscul la făt şi efectele asupra fertilităţii. Nu se cunoaşte dacă inosină pranobex se excretă în laptele uman. De aceea, preparatul nu trebuie administrat în sarcină sau în timpul alăptării, cu excepţia cazului în care medicul decide că beneficiile terapeutice pentru mamă depăşesc riscul potenţial la făt.
Influenţa asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Este puţin probabil ca profilul farmacodinamic al inosinei pranobex să influenţeze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE, ALTE TIPURI DE INTERACŢIUNI Medicamentul trebuie utilizat cu precauţie, la pacienţii care sunt trataţi concomitent cu inhibitori ai xantinoxidazei (de ex., alopurinol) sau cu uricozurice, inclusiv cu diuretice, precum diuretice tiazide (de ex., hidroclortiazida, clortalidona, indapamida) şi diuretice de ansă (de ex., furosemid, torasemid, acidul etacrinic). Groprinosin® nu poate fi administrat în timpul tratamentulului cu imunosupresoare (doar după finisarea lui), deoarece administrarea concomitentă cu imunosupresoare poate influenţa farmacocinetic efectele terapeutice dorite ale Groprinosin®. Administrarea concomitentă cu azidotimidină (AZT) creşte formarea nucleotidului AZT (potenţează acţiunea AZT) prin mecanisme complexe, care implică biodisponibilitatea plasmatică crescută a AZT şi fosforilarea intracelulară crescută în monocitele din sângele uman. Incompatibilităţi Nu este cazul.
PREZENTARE, AMBALAJ
Sirop 250 mg/5ml, câte 150 ml sirop în flacon din sticlă întunecată . Flaconul este închis cu capac din polipropilen PP28 prevăzut cu sistem de închidere securizat pentru copii. La cutie se anexează un păhărel gradat din polipropilen PP28, capacitatea de 20 ml, gradat la fiecare 2,5 ml. Flaconul împreună cu instrucţiunea pentru administrare se plasează în cutie de carton.
PĂSTRARE
A se păstra la temperatura 15-25 °C.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor!
TERMEN DE VALABILITATE
2 ani.
24 zile după prima deschidere a flaconului.
A nu se utiliza după data de expirare indicată pe ambalaj.
STATUTUL LEGAL
Cu prescripţie medicală.
DEŢINĂTORUL CERTIFICATULUI DE ÎNREGISTRARE
Gedeon Richter Plc., Ungaria.
NUMELE ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI
1.SC Gedeon Richter SA, România,
540306, Tîrgu-Mureş, str. Cuza-Vodă 99-105.
05-825 Grodzisk Mazowiecki