Particularitati farmacologice
Antiseptic activ fata de formele vegetative ale bacteriilor gram-pozitive si gram-negative, levuri, dermatofiti si virusuri lipofile. Pe sporii bacteriilor actioneaza numai la temperaturi ridicate. Curata si dezinfecteaza pielea fara a o leza. Mecanismul actiunii clorhexidinei consta in interactiunea nespecifica cu fosfolipidele membranare acide in rezultatul careia afecteaza activitatea enzimelor membranelor bacteriene, transportul potasiului, aminoacizilor si nucleotidelor. Utilizarea indelungata a clorhexidinei nu a modificat ecosistemul microbian local, nu a condus la evolutia suprainfectiei si nici nu a modificat rezistenta bacteriilor patogene la preparat.
Indicatii
Intra in componenta multor preparate utilizate in stomatologie (gingivite, stomatite, carii dentare), dermatologie (rani, combustii), ORL, oftalmologie (conservant pentru colire), chirurgie (antisepsia preoperatorie a tegumentelor), urologie (antisepsia ureterelor, irigatii ale vezicii urinare), ginecologie (vaginitele bacteriene, profilaxia bolilor sexual transmisibile). Dezinfectia cateterelor, instrumentelor, urinei in vederea determinarii glicozuriei.
Utilizare terapeutica
Cate 1 supozitor de 3-4 ori pe zi intravaginal timp de 7-20 zile in functie de efect. Pentru profilaxia bolilor sexual transmisibile cate 1 supozitor nu mai tarziu de 2 ore dupa actul sexual.
Contraindicatii
Hipersensibilitatea la clorhexidina.
Interactiuni
Asociat cu preparatele iodului creste riscul dermatitelor