Indometacin Sopharma
Indometacinum
Particularitati farmacologice
Indometacina a fost lansata pe piata farmaceutica in 1966. Efectul ei antiinflamator, analgezic, antipiretic si antiagregant se explica prin inhibitia sintezei prostaglandinelor. In administrarea enterala si parenterala reduce durerile, indeosebi cele articulare, micsoreaza rigiditatea si tumefactia matinala.
Indicatii
Poliartrita reumatoida, preparat de prima electie in spondiloartrita anchilozanta, spondiloartroza, coxartroza, artrita juvenila, artrita psoriazica, boala Reiter, complicatiile reumatice asociate cu boala Paget, puseurile de guta, tendinitele, bursitele, tendovaginitele, durerile dupa interventiile stomatologice, ginecologice si chirurgicale.
Utilizare terapeutica :
Cite 25 mg de 3 ori pe zi, in toleranta buna de 4 ori pe zi. Formele retard o data pe zi. In crizele de guta 50 mg de 3 ori pe zi. Supozitoarele cite 50 mg de 2 ori pe zi, in toleranta buna cite 100 mg de 2 ori pe zi. Formele topice se aplica in strat subtire pe regiunile dureroase o data sau de citeva ori pe zi. Suspensia oftalmica se instileaza cite o picatura in fiecare sac conjunctival de 2-3 ori pe zi.
Supradozare :
Greata, varsaturi, cefalee intensa, ameteli, confuzie, dezorientare, letargie, parestezii, convulsii. Tratament: Voma indusa sau Lavaj gastric cit mai curind posibil dupa ingestie, 25-50 g carbune activat. Terapie simptomatica si suportiva. Antiacidele pot fi de folos. Pacientul trebuie observat citeva zile din cauza riscului ulceratiilor si hemoragiilor gastro-intestinale.
Efecte adverse :
Greata, varsaturi, inapetenta, epigastralgii, diaree sau constipatie, cefalee, oboseala, somnolenta, depresie, reactii alergice, rar hepatita, icter, glomerulonefrita, hipertensiune arteriala, leucopenie si neutropenie, tulburari ale metabolismului glucidic, aritmii cardiace.
CONTRAINDICATI
Ulcerul gastric si duodenal evolutiv sau in antecedente, insuficienta renala sau hepatica, astmul bronsic, lupusul eritematos sistemic, colita hemoragica, hemoragiile hemoroidale, hemofilia, urticaria, rinita acuta, polipii nazali, anemia, epilepsia, depresia psihica, parkinsonismul.
INTERACTIUNI CU ALTE MEDICAMENTE
Indometacina potenteaza efectele anticoagulantelor, fibrinoliticelor, antidiabeticelor, antiagregantelor, creste toxicitatea glicozizilor cardiaci, efectele adverse ale altor AINS, preparatelor aurului, litiului, mielodepresivelor. Acidul acetilsalicilic mareste efectele adverse ale indometacinei. Inhibitoarele enzimei de conversie, beta-blocantele si prazosina scad efectele indometacinei.
Precautii :
In scopul micsorarii riscului afectiunilor gastro-intestinale a se administra preparatul in timpul meselor, cu lapte sau antiacide. In reactiile alergice a se folosi antihistaminice. Se cere atentie in conducerea mijloacelor de transport sau in lucrul la inaltime. Astmul bronsic, sarcina.