Găsește cei mai buni specialiști pentru orice sarcină

Ketonof-LF 10mg comp. film.

Ketonof-LF 10mg comp. film. - poza produsului
Aspectul produsului poate diferi de imaginea de pe site.
Producător:
Lekpharm SRL

Descriere

KETONOF-LF comprimate filmate

DENUMIREA COMERCIALA
Ketonof-LF DCI-ul substantei active Ketorolacum

COMPOZITIA 1
comprimat filmat contine: substanta activa: ketorolac trometamina – 10 mg; excipienti: celuloza microcristalina, amidon de porumb, aerosil, stearat de magneziu, lactoza monohidrat, Opadry II alb (talc, polietilenglicol, dioxid de titan, alcool polivinilic).

FORMA FARMACEUTICA
Comprimate filmate

DESCRIEREA MEDICAMENTULUI
Comprimate filmate de culoare alba, biconvexe.

GRUPA FARMACOTERAPEUTICA
si codul АТС Preparate antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene, derivati ai acidului acetic, M01AB15.

PROPRIETATILE FARMACOLOGICE
Proprietati farmacodinamice Ketonof-LF este un preparat antiinflamator nesteroidian. Poseda o actiune analgezica pronuntata, totodata are o actiune antiinflamatoare si antipiretica moderata.
Mecanismul de actiune se bazeaza pe inhibarea neselectiva a activitatii enzimei ciclooxigenaza (COX-1 si COX-2), în special în tesuturile periferice. Acest proces asigura încetinirea biosintezei prostaglandinelor – modulatori ai sensibilitatii dureroase, ai termoreglarii si inflamatiei. Nu actioneaza asupra receptorilor opioizi, nu inhiba respiratia, nu provoaca dependenta medicamentoasa, nu prezinta actiune sedativa si anxiolitica. Dupa potenta efectului analgezic este comparabil cu morfina, totodata depaseste alte AINS.
Dupa administrarea pe cale orala, efectul analgezic apare peste 1 ora, efectul maxim este atins dupa 1-2 ore. Proprietati farmacocinetice Absorbtia Dupa administrarea pe cale orala, ketorolacul este absorbit rapid si complet din tractul gastrointestinal. Dupa administrarea orala a 10 mg ketorolac, concentratia plasmatica maxima (Cmax) este de 0,7-1,1 μg/l si este atinsa dupa aproximativ 40 minute.
Administrarea medicamentului concomitent cu alimentele bogate în lipide, reduce Cmax a ketorolacului si retine atingerea Cmax cu 1 ora. Distributia Legarea de proteinele plasmatice este de 99%. În caz de hipoalbuminemie creste cantitatea de substanta libera în sînge. Timpul de atingere a concentratiei de echilibru 0 Css dupa administrarea pe cale orala a dozei de 10 mg de 4 ori pe zi, este de 24 de ore. Se excreta în laptele matern. Metabolizare Mai mult de 50% din doza administrata, este metabolizata în ficat cu formarea metabolitilor farmacologic inactivi. Metabolitii principali sunt glucurono-conjugatul si parahidroxi-ketorolacul. Eliminare Se elimina pe cale renala (91%) si prin masele fecale (6%). Glucurono-conjugatul se elimina prin urina.
Timpul de înjumatatire la pacientii cu functia renala normala, în mediu, este de 5,3 ore (2,4-9 ore dupa administrare pe cale orala în doza de 10 mg). Clearence-ul total, pentu doza de 10 mg, este de 0,025 l/kg/ora. Proprietatile farmacocinetice în situatiile clinice speciale La pacientii cu insuficienta renala, volumul de distributie (Vd) a ketorolacului poate atinge valori duble, iar Vd a enantiomerului -R poate creste cu 20%. Timpul de înjumatatire se mareste la pacientii vîrstnici si se reduce la pacientii tineri. Functia hepatica nu influenteaza Т1/2. La pacientii cu dereglari ale functiei renale si o concentratie plasmatica a creatininei de 19-50 mg/l (168-442 µmol/l), Т1/2 este de 10,3-10,8 ore, în insuficienta renala severa – mai mult de 13,6 ore. La administrarea dozei de 10 mg, la pacientii cu insuficienta renala si concentratia plasmatica a creatininei de 19-50 mg/l, clearance-ul total prezinta valori de 0,016 l/kg/ora. Nu este eliminat prin hemodializa.

INDICATII TERAPEUTICE
Ketonof-LF este indicat în tratamentul de scurta durata a durerilor postoperatorii. Durata maxima a curei de tratament este de 7 zile.

DOZE SI MOD DE ADMINISTRARE
Se administreaza pe cale orala. Regimul de administrare se ajusteaza individual în dependenta de caracterul sindromului algic. La adultii cu vîrsta de la 16 la 64 ani, cu masa corporala ce depaseste 50 kg – de obicei se administreaza cîte 1 comprimat (10 mg) de 3-4 ori pe zi. La adultii cu masa corporala mai mica de 50 kg sau cu insuficienta renala – frecventa administrarii se reduce la 1-2 ori pe zi. Doza zilnica maximala este de 4 comprimate de Ketonof-LF (40 mg). Durata tratamentului nu trebuie sa depaseasca 7 zile.

REACTII ADVERSE
Frecventa reactiilor adverse a fost determinata utilizînd urmatoarea clasificare: foarte frecvente (>1/10), frecvente (>1/100 si <1/10), mai putin frecvente (>1/1000 si <1/100), rare (>1/10000 si <1/1000), foarte rare (<1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu pot fi estimate din datele disponibile).
Tulburari hematologice si limfatice: rare – anemie, eozinofilie, leucopenie, hemoragie postoperatorie, hemoragie rectala. Tulburari ale sistemului imunitar: rare – anafilaxie si reactii anafilactoide (schimbarea culorii pielii fetei, eruptii cutanate, utricarie, prurit, tahipnee sau dispnee, edemul pleoapelor, edem periorbital, dispnee, senzatie de greutate în cutia toracica, respiratie suieratoare).
Tulburari metabolice si de nutritie: anorexie, hiperkaliemie, hiponatriemie.
Tulburari psihice: halucinatii, depresie, psihoza.
Tulburari ale sistemului nervos: cefalee, vertij, somnolenta, meningita aseptica (febra, cefalee severa, convulsii, rigiditatea muschilor gîtului si/sau spatelui), hiperactivitate (schimbarea dispozitiei, anxietate), stari de lipotimie. Tulburari oculare: tulburari de vedere (inclusiv vedere încetosata).
Tulburari acustice si vestibulare: scaderea auzului, tinitus.
Tulburari cardiace: palpitatii, bradicardie, insuficienta cardiaca.
Tulburari vasculare: hipertensiune arteriala, hipotensiune, hematoame, eritem, paliditate, hemoragii postoperatorii. Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale: bronhospasm, dispnee, rinita, edem pulmonar, edem laringian (dispnee, respiratie dificila), hemoragie nazala.
Tulburari gastrointestinale: frecvente – gastralgie, diaree; mai putin frecvente – stomatita, meteorism, constipatie, voma, senzatie de plenitudine stomacala; rare – scaderea poftei de mîncare, greata, leziuni erozive si ulcerative ale tractului gastrointestinal (inclusiv cu perforatie si/sau hemoragie – dureri abdominale, spasm sau pirozis epigastric, melena, voma cu sînge sau de tipul „în zat de cafea”, greata, pirozis s.a.), pancreatita.
Tulburari hepatobiliare: icter colestatic, hepatita, hepatomegalie. Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat: eruptii cutanate (inclusiv eruptii maculopapulare), purpura, dermatita exfoliativa (febra cu/fara frisoane, hiperemie, piele aspra sau descuamarea pielii, tumefierea si/sau sensibilitatea amigdalelor palatine), urticarie, eritem exsudativ malign (sindrom Stevens-Johnson), foarte rar - necroliza epidermica toxica (sindromul Lyell).
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv: mialgie, dereglari functionale.
Tulburari renale si ale cailor urinare: insuficienta renala acuta, dureri de spate, hematurie, azotemie, sindromul uremic hemolitic (anemie hemolitica, insuficienta renala, trombocitopenie, purpura), mictiuni frecvente, scadera sau cresterea volumului urinei, nefrita, edeme de geneza renala.
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare: edeme ale fetei, gambelor, gleznelor, degetelor, talpii, cresterea masei corporale, transpiratie excesiva, edem lingual, febra.

CONTRAINDICATII
Hipersensibilitate la ketorolac sau la oricare dintre excipienti. Astm bronsic, rinita, edem angioneurotic sau urticarie, cauzate de administrarea acidului acetilsalicilic si alte remedii antiinflamatoare nesteroidiene, derivati din grupul derivatilor de pirazolona (din cauza aparitiei unor reactii anafilactice severe), insuficienta cardiaca severa, afectiuni inflamatorii intestinale. Nu se utilizeaza la pacientii ce au fost supusi interventiilor chirurgicale ce prezentau un risc crescut de hemoragii sau cu oprire incompleta a hemoragiei, la pacientii care administreaza preparate anticoagulante, inclusiv doze mici de heparina (2500-5000 UI la fiecare 12 ore). Insuficienta hepatica sau renala moderata/severa (clearance-ul creatininei >160 µmol/l). Hemoragie vasculara cerebrala suspectata sau confirmata, diateza hemoragica, inclusiv dereglari de coagulare a sîngelui si riscul înalt de hemoragii.
Administrarea concomitenta cu warfarina, pentoxifilina, probenecid sau sarurile de litiu. Hipovolemie, dehidratare. Sarcina, perioada contractiilor prenatale si nasterii, perioada de alaptarea. Copii cu vîrsta sub 16 ani.

SUPRADOZAJ
Simptomele: supradozajul cu ketorolac, dupa administrare unica, se manifesta prin dureri abdominale, greata, voma, hiperventilare, simptome de ulcer gastric si/sau gastrita eroziva, tulburari ale functiei renale, care dispar odata cu încetarea administrarii de ketorolac. 0 Rar, poate aparea hemoragia gastrointestinala, hipertensiunea arteriala, insuficienta renala acuta, deprimarea respiratorie si coma. Supradozarea se poate manifesta prin cefalee, dureri epigastrice, dezorientare, excitabilitate, somnolenta, vertij, tinitus si lipotimie. Se manifesta rar cu diaree si stari convulsive. Reactiile anafilactice au fost raportate atît dupa administrarea în doze terapeutice cît si dupa supradozare. Tratament: terapie simptomatica, orientata spre mentinerea functiilor vitale.
Nu exista antidot specific. Concentratia ketorolacului în sînge nu este micsorata semnificativ prin dializa. Pe parcursul primei ore, dupa administrarea unei doze potential toxice de ketorolac, este necesara efectuarea lavajul gastric si administrarea carbunelui activat. Este necesara mentinerea diurezei corespunzatoare, monitorizarea continua a functiei hepatice si renale. Starea pacientului trebuie monitorizata, cel putin, timp de 4 ore dupa administrarea unei doze potential toxice.
Convulsiile frecvente si de lunga durata trebuie reduse prin administrarea intravenoasa a diazepamului. Alte masuri se întreprind în dependenta de starea pacientului.

ATENTIONARI SI PRECAUTII SPECIALE DE UTILIZARE
La pacientii cu hipersensibilitate la alte remedii antiinflamatoare nesteroidiene, astm bronsic, prezenta factorilor ce potenteaza efectul toxic al preparatului asupra tractului gastrointestinal (alcoolismul, fumatul si colecistita, perioada postoperatorie, insuficienta cardiaca cronica, sindromul edematos, hipertensiunea arteriala, dereglarea functiei renale (nivelul creatininei plasmatice <50 mg/l)), colestaza, hepatita activa, sepsisul, lupus eritematos sistemic, administrarea concomitenta cu alte AINS, pacientii vîrstnici (>65 de ani), cel mai frecvent apar reactiile adverse caracteristice AINS, de accea la aceasta grupa de pacienti trebuie administrate dozele terapeutice minime. Influienta asupra fertilitatii Administrarea ketorolacului poate determina reducerea fertilitatii si nu este recomandat la femeile care planifica sa ramîna insarcinate. Femeile care nu pot sa ramîna însarcinate sau urmeaza investigatii de fertilitate, trebuie sa ia în considerare întreruperea tratamentului cu ketorolac.
Tulburarile renale si hepatice Preparatul se administreaza cu precautie la pacientii cu dereglari ale functiei hepatice si renale. La pacientii cu tulburari renale usoare se administreaza doze reduse de ketorolac si, de asemenea, trebuie efectuata monitorizarea cu precautie a functiei renale. Ca si în cazul altor preparate care inhiba sinteza prostaglandinelor, au fost raportate cazuri de cresterea a concentratiei plasmatice a ureei, creatininei si potasiului la administrarea ketorolacului, care poate avea loc dupa administrarea unei doze unice. Se administreaza cu precautie la pacientii cu stari ce duc la reducerea volumului de sînge si/sau a fluxului renal.
La acesti pacienti este necesar controlul functiei renale. Este necesara corectarea hipovolemiei, monitorizarea corespunzatoare a concentratiei plasmatice, a ureei si creatininei, precum si a volumului urinei eliminate, pîna la stabilirea normovolemiei.
La pacientii aflati la dializa renala, clearance-ul ketorolacului s-a redus, aproximativ de 2 ori, comparativ cu viteza normala iar timpul de înjumatatire s-a marit de aproximativ trei ori. Pacientii cu functia hepatica afectata în rezultatul cirozei, nu au prezentat careva modificari clinice semnificative a clearance-ului ketorolacului si a timpului de înjumatatire final. Pot fi observate cresteri limita ale indiciilor testelor functionale hepatice. Aceste devieri ale indicilor pot fi temporare, pot ramîne neschimbate sau pot progresa în timpul tratamentului.
Daca datele clinice sau simptomele indica asupra dezvoltarii afectiunilor hepatice sau daca apar manifestari sistemice, administrarea preparatului trebuie întrerupta. Tulburari cardiovasculare si cerebrovasculare. La administrarea ketorolacului este necesara monitorizarea tensiunii arteriale la pacientii ce sufera de hipertensiune arteriala si cei cu insuficienta cardiaca.
Aceasta este determinat de retentia de lichide si aparitia edemelor la administrarea AINS. Studiile clinice si datele epidemiologice demonstreaza ca administrarea medicamentelor din clasa coxibilor cît si a altor AINS (mai ales în doze mari), creste riscul de tromboza (de exemplu: infarct de miocard sau ictus). Cu toate ca, ketorolacul nu conduce la cresterea frecventei evenimentelor trombotice, asa ca infarctul de miocard, nu exista date suficiente pentru a exclude în totalmente acest risc. La pacientii cu hipertensiune arteriala necontrolata si insuficienta cardiaca, boala ischemica, afectiuni arteriale periferice si/sau afectiuni cerebrovasculare, administrarea ketorolacului trebuie efectuata dupa evaluarea raportului risc/beneficiu.
O abordare similara este necesara înaintea începerii tratamentului la pacientii cu factori de risc la afectiuni cardiovasculare (hipertensiune arteriala, hiperlipidemie, diabet zaharat, fumatul). Tulburari gastrointestinale Ulceratiile, hemoragiile si perforatia gastrointestinala care pot conduce la sfîrsit letal, se dezvolta la administrarea tuturor AINS, inclusiv si la ketorolac, în orice perioada a tratamentului, frecvent fara simptome prealabile sau fara complicatii grave ale tractului gastrointestinal în anamneza. Acesti pacienti trebuie sa înceapa tratamentul cu cele mai mici doze posibile, fiind recomandata si terapia cu misoprostol sau inhibitorii pompei de protoni.
La pacientii vîrstnici, cu hemoragii gastrointetinale în anamneza, la pacientii slabiti sau la cei care administreaza doze mari de ketorolac, riscul de aparitie a reactiilor adverse din partea tractului gastrointestinal este mai mare, iar urmarile acestor reactii adverse pot fi fatale.
Acesti pacienti trebuie sa înceapa tratamentul cu administrarea dozelor terapeutice minime; la acesti pacienti poate fi recomandata terapia cu misoprostol sau inhibitorii pompei protinice. Tratamentul combinat este recomandat, de asemenea, pacientilor care administreaza doze mici de acid acetilsalicilic sau analogii sai. La pacientii vîrstnici este recomandata marirea intervalului între administrarile de ketorolac. AINS trebuie administrate cu precautie la pacientii cu afectiuni inflamatorii ale tractului gastrointestinal (colita ulceroasa nespecifica, boala Crohn).
Pacientii ce au prezentat reactii adverse din partea tractului gastrointestinal în anamneza, îndeosebi pacientii vîrstnici, trebuie sa anunte despre orice simptome abdominale nespecifice, mai ales la etapele iniale ale tratamentului. La aparitia reactiilor adverse din partea tractului gastrointestinal, este necesara întreruperea administrarii ketorolacului. Se administreaza cu precautie la pacientii care administreaza concomitent corticosteroizi orali, inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei si remedii antitrombocitice. Lupus eritematos sistemic si afectiuni mixte ale tesutului conjunctiv La pacientii cu lupus eritematos sistemic si alte afectiuni mixte ale tesutului conjunctiv creste riscul de aparitie a meningitei aseptice. Tulburari dermatologice Administrarea de ketorolac trebuie oprita la aparitia primelor simptome de eruptii cutanate si afectiuni ale mucoaselor sau a oricaror manifestari de hipersensibilitate la preparat. Tulburari hematologice Pacientii cu tulburari de coagulare a sîngelui nu trebuie sa administreze ketorolac. Pacientii care administreaza un tratament anticoagulant pot prezenta un risc sporit de hemoragii daca administreaza concomitent ketorolac. Starea pacientilor care administreaza alte medicamente, ce pot influenta viteza de oprire a hemoragiei, necesita o supraveghere atenta atunci cînd administreaza ketorolac. 0 În studiile clinice controlate, frecventa hemoragiilor semnificative postoperatorii, a constituit mai putin de 1 %. Ketorolacul inhiba agregarea trombocitelor si prelungeste durata hemoragiei. La pacientii cu o durata normala de a hemoragiei, s-a observat o prelungire a duratei hemoragiei, însa nu a depasit intervalul de timp normal de 2-11 minute.
Spre deosebire de influenta de lunga durata la administrarea acidului acetilsalicilic, functia trombocitelor revine la normal pe parcursul a 24-48 ore dupa întreruperea administrarii de ketorolac. Preparatul nu este destinat pentru anestezie si nu poseda proprietati sedative sau anxiolitice, prin urmare, nu este recomandat ca medicament pentru premedicatie înainte de interventiile chirurgicale, pentru mentinerea anesteziei. Din cauza ca în compozitia preparatului este lactoza monohidrat, se administreza cu precautie la pacientii cu afectiuni ereditare rare: galactozemie congenitala, deficit de lactaza, sindromul de malabsorbtie a glucozei/galactozei.
Administrarea în sarcina si perioada de alaptare Administrarea este contraindicata în perioada sarcinii, pe parcursul contractiilor uterine prenatale si nasterii. Nu se administreaza pe perioada alaptarii din cauza posibililor actiuni negative ale inhibitorilor sintezei prostaglandinelor asupra nou-nascutilor. Influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje În timpul tratamentului trebuie urmata prudenta la conducerea vehiculelor sau în timpul altor activitati potential periculoase care necesita vigilenta, concentrare sporita si viteza a reactiilor psihomotorii, deoarece la un numar mare de pacienti la administrarea preparatului au aparut reactii adverse din partea sistemului nervos central (inclusiv somnolenta, vertij, cefalee).

INTERACTIUNI CU ALTE MEDICAMENTE SI ALTE TIPURI DE INTERACTIUNI
Administrarea concomitenta cu acidul acetilsalicilic sau alte AINS, preparatele de calciu, glucocorticoizi, etanol, corticotropina poate determina aparitia ulcerului si dezvoltarea hemoragiilor gastrointestinale. Pacientii care administreaza concomitent AINS si antibiotice fluorochinolone au un risc mai mare de dezvoltare a convulsiilor. Administrarea concomitenta cu zidovudina creste riscul de toxicitate hematologica. La pacientii infectati cu HIV si pacientii cu hemofilie, care sunt tratati concomitent cu zidovudina si ibuprofen, exista un risc marit de aparitie a hemartrozei si hematoamelor. Administrarea concomitenta cu paracetamolul, creste riscul nefrotoxicitatii, iar concomitent cu metotrexatul – a hepatotoxicitatii si nefrotoxicitatii.
Administrarea concomitenta a ketorolacului cu metotrexatul este posibila doar în cazul utilizarii unor doze mici de metotrexat (cu monitorizarea concentratiei plasmatice a metotrexatului). Exista un risc de aparitie a nefrotoxicitatii la administrarea concomitenta de ketorolac si tacrolimus. Probenecidul reduce clearance-ul plasmatic si volumul de distributie al ketorolacului, totodata mareste concentratia pasmatica a acestuia si mareste timpul de înjumatatire. La administrarea de ketorolac, este posibila o reducere a clearance-ului metotrexatului si litiu si potentarea toxicitatii acestor substante. La administrarea concomitenta cu anticoagulantele indirecte (derivati de cumarina si indandiona), heparina, tromboliticele, antiagregantele plachetare, cefoperazona, warfarina, cefotetanul si pentoxifilina, creste riscul aparitiei hemoragiilor. Ketorolacul reduce efectul antihipertensivelor si diureticelor (reduce sinteza prostaglandinelor în rinichi).
La persoanele sanatoase, cu normovolemie, ketorolacul reduce efectul diuretic al furosemidului cu circa 20%, prin urmare, ketorolacul trebuie administrat cu o atentie deosebita pacientilor cu decompensare cardiaca. La administrarea concomitenta cu analgezicele opioide, dozele acestora pot fi reduse. Efectului hipoglicemiant al insulinei si al antidiabeticelor creste la administrarea concomitenta cu ketorolacul (este necesara ajustarea dozelor). Ketorolacul mareste concentratia plasmatica a verapamilului si nifedipinei.
În cazuri rare, este posibila aparitia crizelor convulsive la administrarea ketorolacului cu medicamentele anticonvulsive (fenitoina, carbamazepina), de asemenea, sunt posibile aparitia halucinatiilor la utilizarea concomitenta de ketorolac si medicamente psihostimulante (fluoxetina, tiotixen, alprazolam). Administrarea concomitenta cu valproatul de sodiu determina aparitia tulburarilor agregarii trombocitelor. La administrarea concomitenta cu alte medicamente nefrotoxice (inclusiv cu preparatele ce contin aur), creste riscul dezvoltarii nefrotoxicitatii. Medicamentele care blocheaza excretia tubulara renala, reduc clearance-ul ketorolacului si maresc concentratia plasmatica a acestuia.

PREZENTARE, AMBALAJ
Comprimate filmate 10 mg. Cîte 10 comprimate în blister. Cîte 2, 3 sau 5 blistere împreuna cu instructiunea pentru administrare plasate în cutie de carton.

PASTRARE A
se pastra la loc uscat, ferit de lumina la temperatura sub 25°С. A nu se lasa la îndemîna si vederea copiilor. TERMEN DE

VALABILITATE
2 ani.
A nu se utiliza dupa data de expirare indicata pe ambalaj.

STATUTUL LEGAL
Cu prescriptie medicala.

DATA ULTIMEI REVIZUIRI A TEXTULUI
Iunie 2013 DETINATORUL CERTIFICATULUI DE ÎNREGISTRARE Lekfarm SRL, Republica Belarus

NUMELE SI ADRESA PRODUCATORULUI
Lekfarm SRL str. Minskaya 2 a, or. Logoysk 223110, Republica Belarus La aparitia oricarei reactii adverse informati sectia de farmacovigilenta a Agentiei Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (tel.: 0 22 88 43 38)

Ne asigurăm în permanență de acuratețea informațiilor prezentate. În situația actualizării fără înștiințarea noastră în prealabil, acestea pot să difere. Vă recomandăm să consultați ambalajul produsului înainte de utilizare.