NICERGOLIN-LF
capsule
DENUMIREA COMERCIALĂ
Nicergolin-LF
DCI-ul substanţei active
Nicergolinum
COMPOZIŢIA
1 capsulă conţine:
substanţa activă: nicergolină – 5 mg, 10 mg sau 30 mg;
excipienţi: celuloză microcristalină, stearat de magneziu, carboximetilceluloza de sodiu, hidrofosfat de calciu dihidrat.
Învelișul capsulei:
Capsule 5 mg: gelatină, dioxid de titan (E 171), azorubin cerebral și striatum), de asemenea, reducerea eliberării acetilcolinei in vivo (în hipocamp).
După administrarea orală îndelungată a nicergolinei s-a observat o activitate crescută a colinacetiltransferazei și creșterea densității receptorilor muscarinici. În plus, în studiile in vitro, cît și in vivo, nicergolina a crescut semnificativ activitatea acetilcolinesterazei.
În aceste studii a fost observată o dinamică paralelă între modificările neurochimice și îmbunătățirile comportamentale persistente. De exemplu, într-un studiu în labirint cu animale adulte, care au administrat constant
nicergolină s-a constatat dezvoltarea unei reacții similare ca și la animalele tinere.
S-a constatat că, nicergolina imbunătățește funcția cognitivă în caz de detriorare a acesteia cauzată de diverși factori (hipoxie, terapie cu electroșocuri, scopolamină).
La administrarea nicergolinei în doze mici a fost observată activarea metabolismului dopaminei la animalele adulte, îndeosebi în regiunea mezolimbică care, probabil, se datorează influenței asupra receptorilor dopaminergici. Nicergolina imbunătățește mecanismele de transducție a semnalelor în celule la animalele adulte. Atît după administrarea orală unică cît și după administrarea orală îndelungată are loc amplificarea metabolismului bazal cît și agonist-senzitiv al fosfoinozitidei.
Nicergolina stimulează, de asemenea, translocarea transmembranară a izoformelor Ca-dependente a proteinkinazei C. Aceste enzime sunt implicate în mecanismul secreției de PAP solubil (precursor amiloid al proteinelor), ceea ce conduce la o creștere a eliminării și reducerea sintezei de beta-amiloid patologic, ceea ce a fost demonstrat pe cultura de neuroblastomă umană.
Datorită efectului antioxidant și de activare a enzimelor de detoxifiere nicergolina protejează celulele nervoase de distrugere cauzată de stresul oxidativ și apoptoză, în modelele experimentale in vivo și in vitro. Nicergolina previne reducerea NO-sintazei (nNOS) mRNA în neuroni, ceea ce ajută la îmbunătățirea funcției cognitive.
Studiul farmacodinamicii la om:
Evaluarea farmacodinamicii a fost efectuată pe voluntari sănătoși tineri și vîrstnici, cât și pe pacienți vârstnici cu tulburări cognitive folosind un EEG computerizat. Nicergolina a prezentat un efect de normalizare pe EEG la pacienții adulți și vârstnici, după hipoxie, manifestat prin creșterea activității α- și β- și reducerea activității δ- și θ- .
În cazul utilizării prelungite a nicergolinei (timp de 2-6 luni ) au fost observate schimbări pozitive a parametrilor reacțiilor induse la pacienții cu demență de la ușoară pînă la moderată de diversă etiologie (demență senilă de tip Alzheimer și deficiențe
intelectuale ușoare), aceste modificări au fost asociate cu o îmbunătățire a simptomelor clinice. Având în vedere cele expuse mai sus, este evident faptul că nicergolina are efect modulator vast asupra mecanismelor celulare și moleculare
implicate în fiziopatologia demenței.
Nicergolină reduce agregarea trombocitelor și îmbunătățește parametrii reologici ai sângelui, crește fluxul sanguin în membrele superioare şi inferioare.
Proprietăţi farmacocinetice
Absorbție
După administrarea orală nicergolina se absoarbe rapid și aproape complet. Ingestia de alimente sau forma farmaceutică nu influențează în mod semnificativ asupra gradului și vitezei de absorbție. Concentrația plasmatică maximă a nicergolinei
marcate radioactiv după administrarea în doze mici (4-5 mg) la voluntarii sănătoși a fost determinată după 1,5 ore, totuși, la administrarea dozei terapeutice (30 mg) de nicergolină marcată radioactiv la voluntari sănătoși concentrația plasmatică maximă a fost determinată după 3 ore, T1/2 fiind de aproximativ 15 ore.
Biodisponibilitatea absolută după administrarea orală a nicergolinei este de aproximativ 5%, datorită clearance-lui hepatic mare și metabolizării în timpul primului pasaj. După 1 oră de la administrarea orală la șobolani a dozei de 5 mg/kg nicergolină marcată radioactiv cu 14C, nicergolina și metaboliții principali au fost determinați în creier.
După administrare orală la voluntari sănătoși a nicergolinei în doze terapeutice, ASC pentru principalii metaboliți MDL și MMDL a cosntituit 81% și 6%, respectiv.
Concentrațiile plasmatice maxime a MDL și MMDL au fost atinse după aproximativ 1 și 4 ore după administrarea preparatului, cu T1/2 de 13 și 14 ore.
Distribuție
Medicamentul este distribuit rapid și extensiv în țesuturi, ceea ce se reflectă în fază scurtă de distribuție plasmatică a radioactivității. Volumul de distribuție al nicergolinei este destul de mare >105 l, care reflectă probabil, metabolismul medicamentului în sânge și rata de penetrare în celule eritrocite și/sau țesuturi. Nicergolina se leagă extensiv cu proteinele plasmatice ( >90 % ), prezentînd o afinitate mai mare față de α
-glicoproteină acidă decât față de albuminele plasmatice.
Studiile pe voluntari sănătoși au arătat că la administrarea orală a dozelor de 30-60 mg farmacocinetica nicergolinei este liniară.
Metabolizare
Nicergolina este metabolizată extensiv înainte de excreție. Principala cale de metabolizare este hidroliza legăturilor esterice cu formarea metabolitului MMDL după care prin demetilare se formează metabolitul MDL. Procesul de demetilare este mediat de izoenzima CYP 2D6. La oameni metabolitul principal este MDL, care reprezintă 50% din doza totală și 74% din radioactivitatea determinată în urină.
La pacienții cu insuficiență renală severă se observă o scădere semnificativă a excreției MDL în urină. Pe calea secundară de metabolizare 1-dimetilnicergolina se formează prin demetilare (1-DN), iar apoi este metabolizat pînă la MDL prin hidroliza legăturilor esterice.
Eliminare
Excreția urinară reprezintă cale principala de eliminare la om, deoarece circa 80% din doza totală de nicergolină marcată radioactiv este determinată în urină și numai 10- 20% în fecale.
INDICAŢII TERAPEUTICE
Ca adjuvant în:
- tratamentul simptomatic al afecţiunilor caracterizate prin deteriorarea funcţiei cognitive asociate demenţei vasculare (demenţă multiinfarct), afecţiunilor degenerative asociate demenţei (demenţă senilă şi presenilă de tip Alzheimer,
demenţă Parkinson). Are efecte favorabile şi asupra tulburărilor de comportament şi dispoziţie.
DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE
Administrare pe cale orală.
Cîte 5-10 mg de 3 ori pe zi, la intervale egale între administrări, pentru o perioadă lungă de timp (câteva luni).
În demența vasculară este recomandată administrarea dozei de 30 mg de 2 ori pe zi (în acest caz este recomandat ca la fiecare 6 luni de a consulta medicul despre posibilitatea de a continua tratamentul).
Doza, durata tratamentului și modul de administrare depind de specificul afecțiunii.
La pacienții cu insuficiență renală (clearance-ul creatininei ≥2 mg/dl) este recomandată administrarea nicergolinei în doze mai mici.
REACŢII ADVERSE
În continuare, frecvenţa reacţiilor adverse a fost determinată utilizînd următoarea clasificare:
foarte frecvente (>1/10),
frecvente (>1/100 şi <1/10),
mai puţin frecvente (>1/1000 şi <1/100),
rare (>1/10000 şi <1/1000),
foarte rare (<1/10000), cu frecvenţă necunoscută (care nu pot fi estimate din datele disponibile).
Efectele secundare sunt de obicei ușoare pînă la moderate.
Tulburari ale sistemului nervos: rare - amețeli, somnolență sau insomnie.
Tulburări cardiace: rare – scădere marcată a tensiunii arteriale, în principal, după administrarea parenterală.
Tulburari gastrointestinale: rare – dispepsie.
Tulburări cutanate și ale țesutului subcutanat: rare – erupții cutanate.
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare: foarte rare – senzație de căldură.
Este posibilă creșterea concentrației plasmatice a acidului uric, iar acest efect nu este dependent de doză și durata tratamentului.
CONTRAINDICAŢII
Hipersensibiliate la nicergolină sau alte componente ale medicamentului, infarct miocardic recent suportat, hemoragie acuta, bradicardie pronunțată, tulburări ale reglării ortostatice.
SUPRADOZAJ
Simptome: scăderea tranzitorie marcată a tensiunii arteriale.
Tratament: nu necesită tratament specific. Este suficient ca pentru câteva minute pacientul să adopte o poziție orizontală. În cazuri excepționale de tulburări circulatorii cerebrale și cardiace bruște se recomandă instituirea tratamentului simptomatic, cu monitorizarea permanentă a tensiunii arteriale.
ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE
În doze terapeutice nicergolina, de obicei, nu influențează asupra tensiunii arteriale, cu toate acestea, la pacienții cu hipertensiune poate determina o scădere treptată.
Medicamentul acționează progresiv, de aceea trebuie administrat o perioadă lungă de timp. Periodic (cel puțin o dată la 6 luni) medicul trebuie să evalueze rezultatele terapiei și necesitatea continuării tratamentului. Nicergolin-LF trebuie administrat cu precauție în caz de hiperuricemie sau gută în antecedente şi/sau în combinație cu medicamentele care influențează metabolismul sau excreția acidului uric.
Administrarea medicamentelor ce conţin derivați de ergotamină, inclusiv și nicergolina, crește riscul apariției fibrozei și ergotismului.
Administrarea în sarcină şi perioada de alăptare
Nu există studii adecvate de utilizate a preparatului în timpul sarcinii.
Nicergolin-LF trebuie utilizat în timpul sarcinei numai dacă este absolut necesar și sub supravegherea medicului.
În timpul administrării medicamentului alăptarea trebuie întreruptă, deoarece nicergolina și metaboliții săi se elimină în lapte matern.
Influenţa asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Cu toate că medicamentul imbunătățește viteza de reacție și capacitatea de concentrare a atenţiei, influența asupra capacității de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje nu a fost studiată. Este necesară prudență, având în vedere natura afecţiunii de baza a pacientului.
INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE ŞI ALTE TIPURI DE INTERACŢIUNI
Nicergolina poate crește efectele medicamentelor antihipertensive. Nicergolina este metabolizată prin intermediul citocromului CYP450 2D6, deci, nu este exclusă posibilitatea de interacțiune cu medicamente care sunt metabolizate prin intermediul aceleiași izoenzime.
PREZENTARE, AMBALAJ
Capsule 5 mg, 10 mg și 30 mg. Cîte 10 capsule în blister. Cîte 3 blistere împreună cu instrucțiunea pentru administrare plasate în cutie de carton.
PĂSTRARE
A se păstra la loc uscat, ferit de lumină, la temperaturi sub 25 °С.
A nu se lăsa la îndemîna şi vederea copiilor!
TERMEN DE VALABILITATE
2 ani.
A nu se utiliza după data de expirare indicată pe ambalaj.
STATUTUL LEGAL
Cu prescripţie medicală.
DATA ULTIMEI VERIFICĂRI A TEXTULUI
August 2014
DEŢINĂTORUL CERTIFICATULUI DE ÎNREGISTRARE
Lekfarm SRL, Republica Belarus
NUMELE ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI
Lekfarm SRL, Republica Belarus
str. Minskaya 2a, or. Logoysk 223110
La apariţia oricărei reacţii adverse informaţi secţia de farmacovigilenţă a
Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (tel.: 0 22 88 43 38)