Compozitia si forma de prezentare: 1 capsula contine:
substanta activa: silimarina 70 mg sau 140 mg
»
Proprietatile farmacodinamice:
Silarsil este un hepatoprotector de origine vegetala, proprietatile carora sunt datorate prezentei silimarinei in componenta sa, ce reprezinta un amestec de extracte din fructe de armurariu (Silybum marianum) si anume: silibinina, silidianina, silicristina si alti derivati ai flavonului.
Silarsil interactioneaza cu radicalii liberi in ficat si ii transforma in compusi mai putin toxici, intrerupind procesul de peroxidare a lipidelor, previne distrugerea ulterioara a structurilor celulare, impiedica patrunderea toxinelor in celulele hepatice.
in hepatocitele lezate sub actiunea preparatului are loc stimularea sintezei proteinelor structurale si functionale, fosfolipidelor (din cauza stimularii specifice ale ARN-polimerazei A), stabilizarea membranelor celulare, prevenirea pierderii componentelor enzimatice ale celulei (transaminazelor), accelereaza regenerarea celulelor hepatice.
Proprietatile farmacocinetice:
Silibinina (componentul principal al silimarinei) este absorbit la nivelul tractului digestiv in raport de 20-40%, concentratia plasmatica maxima se realizeaza peste 0,5-1 ora dupa administrarea interna. Timpul de injumatatire este de 6 ore. Mai mult de 80% de silibinina administrata se excreta cu bila sub forma de conjugati sulfati si glucuronici (acesta din urma, fiind expus, probabil, circulatiei entero-hepatice) si numai 3-7% de silibinina administrata se excreta cu urina timp de 24 de ore.
INDICATII TERAPEUTICE
Afectiuni hepatice in alcoolism, intoxicatii hepatice cronice (inclusiv profesionale) cu hidrocarburi halogenate, compusii metalelor grele si profilaxia lor- Afectiuni hepatice medicamentoase (inclusiv cu unele remedii psihotrope, tuberculostatice, contraceptive orale, paracetamol, unele antibiotice si imunodepresante, substante pentru anestezie) si profilaxia lor- Hepatita cronica de etiologie non-virala- Ciroza hepatica (in cadrul terapiei complexe)- Terapia de intretinere in afectiunile hepatice cronice si ciroze- Stare dupa hepatitele toxice si infectioase- Distrofia si infiltratia grasoasa a ficatului- Corectia dereglarilor metabolismului lipidic.
DOZE SI MOD DE ADMINISTRARE
Capsulele se administreaza intern, dupa masa, se inghit intregi, fara a fi mestecate, cu o cantitate suficienta de apa. in functie de severitatea maladiei, stadiul si tipul afectiunii doza nictemerala la adulti constituie 70-140 mg, divizata in 3 prize. Doza nictemerala poate fi marita pina la 420 mg/zi. Doza de intretinere este de 70-140 mg de 2 ori/zi.
Doza nictemerala la copii de la 12 ani constituie 5 mg/kg corp, divizata in 2-3 prize.
Cura de tratament este de cel putin 3 luni.
Reactii adverse:
Din partea sistemului digestiv: rar - fenomene dispeptice, diaree.Reactii dermatologice: in cazuri unice - reactii alergice cutanate.
Alte: in cazuri unice - exacerbarea tulburarilor vestibulare preexistente.
CONTRAINDICATII:
Hipersensibilitate la componentele preparatului.
SUPRADOZAJ:
Simptome: cazuri de supradozaj nu au fost semnalate. Este posibila exacerbarea reactiilor adverse.
Tratament: inducerea vomei, lavaj gastric, se indica carbune activat si terapie simptomatica.
PRECAUTII:
Administrarea in perioada de sarcina Administrarea preparatului in perioada de sarcina si lactatie se va efectua sub supravegherea medicului si doar in cazurile cind beneficiul scontat prevaleaza orice risc posibil pentru fat.
Efecte asupra capacitatii de conducere a autovehiculelor si de manevrare a utilajelor Nu sunt date referitor la influenta preparatului asupra capacitatii de a conduce autovehicule sau de a manevra utilaje.
Interactiuni cu alte medicamente:
Nu sunt date referitor la interactiunile medicamentoase ale preparatului cu alte medicamente.
Forma farmaceutica: 30 capsule.