Compozitia si forma de prezentare: 1 g liniment contine:
Substanta activa: D,L - cloramfenicol 0,1 g.
Substante auxiliare: ulei de ricin, emulgator N1, acid sorbic, carboximetilceluloza sodica, apa purificata.
Descriere: Liniment de culoare alba sau alba cu nuanta galbuie, cu miros slab caracteristic.
PROPRIETATILE FARMACOLOGICE:
Antibiotic cu spectru larg de actiune. Actiunea antimicrobiana este determinata de sistarea sintezei proteinelor in celula microbiana. Poseda efect bacteriostatic. Este activ fata de bacteriile grampozitive (Staphilococcus spp., Streptococcus spp.), gramnegative (Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meningitidis) si alte bacterii (Escherichia coli, Haemophilus influenzae, Salmonella spp., Shigella spp.,Klebsiellaspp., Serratia spp., Proteus stuartii, iersinii), rickettsii, spirochete si asupra unor virusuri. Este activ fata de tulpinile bacteriene rezistente la penicilina, sulfanilamide.
Antibioticorezistenta microorganismelor fata de preparat se dezvolta lent.
INDICATII TERAPEUTICE
afectiuni purulente ale pielii si mucoaselor, trahomul, sicoza- furuncule, carbuncule- rani (leziuni) trofice cu vindecare torpida, arsuri de gradul II si III.
DOZE SI MOD DE ADMINISTRARE
Dupa prelucrarea ranilor sau suprafetelor afectate de arsuri, se administreaza linimentul, de asupra caruia se aplica un pansament steril. La tratarea ranilor pansamentul se schimba o data in 24 ore, iar la tratarea arsurilor - in fiecare zi sau de doua, trei ori pe saptamina. La tratarea bolilor infectioase ale pielii linimentul se aplica 1-2 ori in 24 ore. Durata tratamentului este determinata de dinamica de curatire si de vindecare a suprafetelor afectate.
Reactii adverse:
in caz de hipersensibilitate la preparat sau la componentele lui sunt posibile reactii alergice: prurit, eritem, xerodermia zonelor prelucrate cu liniment, reactii alergice cutanate. in asemenea cazuri utilizarea preparatului se va suspenda.
CONTRAINDICATII:
Hipersensibilitate individuala la cloramfenicol sau la componentele preparatului, suprimarea hemopoiezei medulare, porfirie intermitenta acuta, deficit de glucoza - 6 - fosfat dehidrogenaza, insuficienta hepatica si/sau renala, boli cutanate (psoriazis, eczema, micoze), perioada de sarcina si alaptare, perioada de nou-nascut (pina la 4 saptamini).
SUPRADOZAJ:
Pina in prezent nu au fost semnalate cazuri de supradozaj la utilizarea preparatului.
PRECAUTII:
PRECAUTII:
a se evita contactul cu ochii. Nu se recomanda administrarea Sintomicin liniment la tratarea ranilor granulare in proces de regenerare (etapa de vindecare) si la pacientii care s-au tratat cu citostatice sau au urmat radioterapie. Cu precautie se va administra la copiii cu virsta frageda.
La aplicarea linimentului pe suprafete mari concomitent cu administrarea etanolului este posibila dezvoltarea reactiilor de tip disulfiram (hiperemia pielii, tahicardie, greata, voma, tuse reflexa, convulsii).
Sarcina si alaptarea:
Este contraindicat in peroada de sarcina si alaptare.
Influenta asupra capacitatii de a conduce autovehicule sau de a manevra utilaje potential periculoase Preparatul nu influenteaza asupra capacitatii de conducere a autovehiculelor si de manevrare a utilajelor potential periculoase.
Interactiuni cu alte medicamente:
La administrarea concomitenta a preparatului cu eritromicina, clindamicina, lincomicina se observa micsorarea reciproca a activitatii preparatelor din cauza ca cloramfenicolul poate concura cu aceste preparate preintimpinind conjugarea lor cu subunitatea 50S a ribozomilor bacterieni.
Micsoreaza efectul antibacterian al penicilinelor si cefalosporinelor.