Siofor-850 comp. N60
Substanta activa: Metforminum.
Compozitia si forma de prezentare: Siofor-850 se prezinta sub forma de comprimate filmate rotunde, biconvexe, aproape fara miros, de culoare alba.
Cutie cu 6 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate filmate.
Actiunea farmacologica: Agent de biguanide, hipoglicemiant pentru administrarea pe cale orala. La pacientii cu diabet zaharat reduce concentratia de glucoza din sange prin inhibarea gluconeogenezei in ficat, reducerea absorbtiei de glucoza din tractul gastro-intestinal si sporirea utilizarii sale in tesuturi, reduce concentratia trigliceridelor serice, colesterolului si LDL (definit de post), si nu modifica concentratia lipoproteinelor. Stabilizeaza sau reduce greutatea corpului. In absenta de insulina in sange efectul terapeutic nu este observat. Efectul este hipoglicemiant. Imbunatateste proprietatile fibrinolitici de sange prin inhibarea de plasminogen.
INDICATII
Diabat zaharat tip 1 si tip 2.
DOZE SI MOD DE ADMINISTRARE
Luati intotdeauna Siofor-1000 exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra daca nu sunteti sigur.
Adulti: Monoterapia si asocierea cu alte antidiabetice orale. In general, doza initiala recomandata este de 1 comprimat filmat cu 1000 mg clorhidrat de metformina de 2-3 ori pe zi, in timpul sau dupa mese. Dupa 10-15 zile, doza se poate adapta in functie de nivelul glicemiei. Daca nu se realizeaza controlul glicemiei, este necesara cresterea dozei pana la maxim 3000 mg/zi. O crestere treptata a dozei are efect pozitiv asupra tolerantei gastrointestinale a medicamentului. Daca se intentioneza inlocuirea unui alt antidiabetic oral cu Siofor-1000 se va intrerupe administrarea acestuia si se va incepe administrarea de metformina in dozele mentionate mai sus. Doza zilnica maxima este de 3 g clorhidrat de metformina. Asocierea cu insulin: clorhidratul de metformina si insulina pot fi asociate pentru obtinerea unui control mai bun al glicemiei. Doza uzuala initiala recomandata este de ½ comprimat filmat cu 1000mg clorhidrat de metformina de 2-3 ori pe zi, in timp ce doza de insulina este ajustata in functie de valorile glicemiei.
Varstnici: Datorita posibilitatii ca la varstnici functia renala sa fie alterata, doza de metformin va fi ajustata in functie de valorile investigatiilor aparatului renal. Este necesara o evaluare regulata a functiei renale.
Copii cu varste peste 10 ani si adolescent: Monoterapia si terapie asociata cu insulin. In general doza initiala este de o jumatate de comprimat filmat cu 1000 mg clorhidrat de metformina pe zi, in timpul mesei sau dupa. Dupa 10-15 zile, doza se poate adapta in functie de nivelul glicemiei. O crestere treptata a dozei are efect benefic asupra tolerantei gastrointestinale a medicamentului. Doza zilnica maxima este de 2 g clorhidrat de metformina fractionat in 2-3 prize pe zi. Luati comprimatele filmate nemestecate in timpul sau dupa masa, cu suficient lichid. La administrarea a 2 sau mai multe comprimate filmate acestea se vor fractiona pe parcursul zilei, de exemplu 1 comprimat la micul dejun si unul la cina.
CONTRAINDICATII
Nu utilizati Siofor-1000:
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la clorhidrat de metformina sau la oricare dintre celelalte componente ale Siofor-1000.
- daca apare ceto-acidoza diabetica, stadiu preliminar al unei come-
- daca ati fost diagnosticat cu insuficienta sau disfunctie renala-
- in cazul unor afectiuni acute care pot duce la afectarea functiei renale, de exemplu: deshidratarea aparuta dupa varsaturi sau diaree, infectii grave, soc circulator, -daca aveti de efectuat investigatii cu substanta de contrast-
- in cazul unor afectiuni acute sau cronice care pot determina deficit de oxigen la nivelul tesuturilor, de exemplu: afectiuni ale inimii sau plamanilor, - daca ati avut infarct miocardic recent, - insuficienta hepatica, intoxicatie acuta cu alcool, alcoolism-
- in timpul alaptarii.
ATENTIONARI SI PRECAUTII SPECIALE DE UTILIZARE
Daca trebuie sa vi se efectueze examene radiologice in care se utilizeaza substante de contrast administrate intravenos, tratamentul cu Siofor-1000 trebuie intrerupt cu doua zile inainte de un astfel de examen si poate fi continuat numai dupa alte doua zile daca valorile creatininei si ureei sunt in limite normale. In cazul interventiilor chirurgicale cu anestezie generala sau rahianestezie, tratamentul cu Siofor-1000 trebuie intrerupt cu 48 ore inaintea interventiei chirurgicale si reluat dupa 48 ore dupa interventia chirurgicala. In cazuri exceptionale, tratamentul concomitent cu sulfoniluree sau cu alte medicamente poate determina o reactie adversa de scadere semnificativa a glucozei din sange (hipoglicemie). Manifestarile clinice ale acesteia sunt: transpiratie brusca, tremor, palpitatii, agitatie, bulimie, parestezii la nivelul cavitatii bucale, paloare, dureri de cap, insomnie, tulburari de somn, anxietate, tulburari de coordonare a miscarilor, iritabilitate, depresie.
Daca hipoglicemia persista, puteti sa va pierdeti constienta. Puteti sa va reveniti dintr-o hipoglicemie usoara prin ingestia imediata de glucoza, zahar sau alimente care contin zahar. Daca nu reusiti sa va reveniti din hipoglicemie rapid, este necesar sa va adresati urgent unui medic. Consumul de cantitati mari de alcool etilic reprezinta un risc pentru producerea hipoglicemiei si/sau acidozei lactice. De aceea, in timpul tratamentului cu Siofor-1000, trebuie sa renuntati la consumul de alcool etilic. In anumite cazuri, nu se pot exclude tulburarile metabolismului vitaminei B1De aceea, medicul va va recomanda efectuarea anuala a unei hemograme. Daca hemograma evidentiaza tulburari ale tabloului sanguin, medicul s-ar putea sa va administreze suplimentar vitamina B12.
Datorita faptului ca acumularea clorhidratului de metformina si riscul consecutiv de acidoza lactica depind in principal de functia renala, tratamentul cu Siofor-1000 necesita o functie renala normala. Inaintea inceperii tratamentului si la intervale de 6 luni in timpul tratamentului (daca este necesar, chiar mai frecvent, de exemplu in cazul infectiilor intercurente respiratorii, urinare, la varstnici) trebuie monitorizata functia renala (creatininemia) si, daca este necesar si clearance-ul creatininei (de exemplu, la varstnici). De asemenea, inaintea inceperii tratamentului si in timpul acestuia, trebuie evaluati parametrii functionali hepatici, deoarece riscul de acidoza lactica creste in cazul disfunctiilor hepatice.
Varstnici: Tratamentul cu Siofor-1000 prezinta un anumit risc la varstnici. Pacientii varstnici (> 65 ani) au frecvent insuficiente de organ si/sau boli asociate. Aceste afectiuni pot sa creasca riscul de acidoza lactica in timpul tratamentului cu clorhidrat de metformina. Medicul dumneavoastra va decide daca starea dumneavoastra permite administrarea unui tratament cu Siofor-1000.
La varstnici, avand in vedere faptul ca functia renala este scazuta si ca insuficienta renala creste riscul de acidoza lactica, se recomanda monitorizarea regulata a functiei renale prin determinarea concentratiei plasmatice a creatininei si, daca este necesar, clearance-ul creatininei daca functia renala este normala se va continua tratamentul. In cursul terapiei cu Siofor-1000 se continua dieta si distributia uniforma a aportului de glucide pe parcursul zilei.Daca sunteti supraponderal, se continua dieta hipocalorica.
Copii si adolescenti: Diagnosticul diabetului de tip 2 trebuie confirmat inainte de a incepe tratamentul cu Siofor-1000. La copii nu s-a constatat nici un efect asupra cresterii si pubertatii cauzat de clorhidratul de metformina- totusi nu exista rezultate pe termen lung. De aceea se recomanda o urmarire atenta a unor posibile efecte la copii tratati cu metformina.