Găsește cei mai buni specialiști pentru orice sarcină

Vivanat Rompharm sol.inj.ser.preump.1mg/ml 3ml

Vivanat Rompharm sol.inj.ser.preump.1mg/ml 3ml - poza produsului
Aspectul produsului poate diferi de imaginea de pe site.
Producător:
Rompharm Company SRL, SC

Descriere

VIVANAT ROMPHARM
soluţie injectabilă în seringă preumplută

DENUMIREA COMERCIALĂ
Vivanat Rompharm

DCI-ul substanţei active
Acidum ibandronicum

COMPOZIŢIA
O seringă preumplută (3 ml soluţie injectabilă) conţine:
substanţa activă: acid ibandronic (sub formă de ibandronat de sodiu monohidrat)– 3 mg;
excipienţi: clorură de sodiu, acid acetic glacial, acetat de sodiu trihidrat, acid acetic 1% (pentru ajustarea pH-ului), apă pentru injecţii.

FORMA FARMACEUTICĂ
Soluţie injectabilă în seringă preumplută.

DESCRIEREA MEDICAMENTULUI
Soluţie limpede, incoloră, practic lipsită de particule vizibile.

GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ şi codul ATC
Medicamente pentru tratamentul afecţiunilor osoase, bisfosfonaţi, M05BA06.

PROPRIETĂŢILE FARMACOLOGICE
Proprietăţi farmacodinamice
Acidul ibandronic este un bisfosfonat cu potenţă mare, care aparţine grupului de compuşi bisfosfonaţi care conţin azot şi care acţionează selectiv asupra ţesutului osos, inhibând specific activitatea osteoclastelor, fără a afecta direct formarea
osoasă. Acidul ibandronic nu interferă cu refacerea osteoclastelor.

La femeile aflate în postmenopauză, acidul ibandronic determină o creştere progresivă netă a masei de substanţă osoasă şi determină o incidenţă scăzută a fracturilor, prin reducerea ratei crescute a turnover-ului osos spre concentraţiile
din premenopauză.
Acţiunea farmacodinamică a acidului ibandronic constă în inhibarea resorbţiei osoase.
In vivo, acidul ibandronic previne distrugerea osoasă indusă experimental prin întreruperea funcţiei gonadelor, administrarea de retinoizi sau extracte tumorale sau inducerea de tumori.

La om, eficacitatea administrării zilnice cât şi a celei intermitente cu interval de pauză de 9-10 săptămâni a acidului ibandronic a fost confirmată în studii clinice, în care acidul ibandronic şi-a demonstrat eficacitatea împotriva fracturilor.
Atât dozele de acid ibandronic administrate pe cale orală (cu un interval fără tratament de 9-10 săptămâni pe trimestru), cât şi dozele administrate pe cale intravenoasă la femei în postmenopauză au produs modificări biochimice indicatoare ale inhibiţiei resorbţiei osoase dependente de doză.

Ibandronatul administrat pe cale intravenoasă a scăzut concentraţiile plasmatice de C-telopeptidă a lanţului alfa a colagenului tip I (CTX) în decurs de 3-7 zile de la începerea tratamentului şi a scăzut concentraţiile de osteocalcină în decurs de 3 luni.

După întreruperea tratamentului, există o revenire la valorile patologice anterioare tratamentului ale resorbţiei osoase crescute, asociate cu osteoporoza postmenopauză.

Proprietăţi farmacocinetice
Efectele farmacologice principale ale acidului ibandronic la nivel osos nu sunt legate direct de concentraţiile plasmatice existente, aşa cum s-a demonstrat în diferite studii efectuate la animale şi la om.
Concentraţiile plasmatice de acid ibandronic cresc într-o manieră proporţională cu doza după administrarea intravenoasă a 0,5 mg până la 6 mg.

Distribuţie
La administrare intravenoasă acidul ibandronic se leagă rapid la nivel osos. sau
Volumul aparent de distribuţie terminal este de cel puţin 90 l şi proporţia din doză care ajunge la nivel osos este estimată a fi 40-50% din doza aflată în circulaţie.

La om, în concentraţii terapeutice, legarea de proteinele plasmatice este de aproximativ 85%-87% (determinată in vitro) şi, ca urmare, interacţiunile cu alte medicamente datorate deplasării de pe proteinele plasmatice au un potenţial mic.

Eliminare
Fracţia absorbită de acid ibandronic este eliminată din circulaţie prin absorbţie osoasă (estimată la 40-50% la femei în postmenopauză), iar restul este eliminată nemodificată pe cale renală.

Intervalul timpilor de înjumătăţire plasmatică este larg, timpul de înjumătăţire plasmatică terminal este, în general, cuprins între 10-72 ore. Deoarece valorile calculate depind în mare măsură de durata studiului, doza utilizată şi
sensibilitatea metodei de dozare, este posibil ca valoarea reală a timpului de înjumătăţire plasmatică terminal să fie substanţial mai mare, aşa cum este în cazul celorlalţi bisfosfonaţi. Concentraţiile plasmatice iniţiale scad rapid, atingând
10% din valoarea concentraţiilor maxime în decurs de 3 şi 8 ore după administrare intravenoasă şi, respectiv, orală.
Clearance-ul total al acidului ibandronic este mic, cu valori medii cuprinse în intervalul 84-160 ml/min. Clearance-ul renal (aproximativ 60 ml/min la femeile sănătoase aflate în postmenopauză) reprezintă 50-60% din clearance-ul total şi
este dependent de clearance-ul creatininei. Se consideră că diferenţa dintre clearance-ul aparent total şi cel renal reflectă preluarea acidului ibandronic de către os.

INDICAŢII TERAPEUTICE
Tratamentul osteoporozei la pacientele în postmenopauză, cu risc crescut de fractură.

DOZE ŞI MOD DE ADMINISTRARE
Doze
Doza recomandată de acid ibandronic este de 3 mg, administrată ca injecţie intravenoasă, timp de 15-30 secunde, la fiecare 3 luni.
Pacientelor trebuie să li se administreze suplimente cu calciu şi vitamina D.
Dacă o doză este omisă, injecţia trebuie administrată cât mai curând posibil.

Injecţiile trebuie programate apoi la fiecare 3 luni de la data ultimei injecţii.
Nu a fost stabilită durata optimă a tratamentului cu bifosfonaţi pentru osteoporoză. Necesitatea continuării tratamentului trebuie reevaluată periodic, în funcţie de beneficiile şi riscurile potenţiale ale administrării VIVANAT ROMPHARM,
pentru fiecare caz în parte, în special după 5 sau mai mulţi ani de utilizare.

Populaţii speciale
Paciente cu insuficienţă renală
Nu este necesară ajustarea dozei la pacientele cu insuficienţă renală uşoară sau moderată la care creatinina serică este egală cu sau mai mică de 200 mol/l (2,3 mg/dl) sau la care clearance-ul creatininei (măsurat sau estimat) este egal cu sau mai mare de 30 ml/min.

VIVANAT ROMPHARM nu este recomandat pacientelor la care creatinina serică are valoarea peste 200 mol/l (2,3 mg/dl) sau la care clearance-ul creatininei (măsurat sau estimat) este sub 30 ml/min, din cauza datelor clinice limitate
disponibile din studiile incluzând aceste paciente.

Paciente cu insuficienţă hepatică
Nu este necesară ajustarea dozei.

Vârstnici
Nu este necesară ajustarea dozei.

Copii şi adolescenţi
Nu există date relevante cu privire la administrarea de acid ibandronic la copii şi adolescenţi iar acidul ibandronic nu a fost studiat la copii şi adolescenţi.

Mod de administrare:
Pentru administrare intravenoasă.
Este necesară respectarea strictă a administrării pe cale intravenoasă

REACŢII ADVERSE
Reacţiile adverse sunt descrise conform clasificării MedDRA pe aparate, sisteme şi organe, în funcţie de frecvenţă:
foarte frecvente (≥1/10),
frecvente (≥1/100 şi<1/10),
mai puţin frecvente (≥1/1.000 şi < 1/100),
rare (≥1/10.000 şi<1/1.000),
foarte rare (<1/10.000),
cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).


La pacientele tratate cu ibandronat 3 mg injecţie intravenoasă la fiecare 3 luni, sau raportat simptome asemănătoare gripei tranzitorii, mai ales asociate administrării primei doze.
Afecţiunea asemănătoare gripei include evenimente raportate ca reacţie de fază acută sau simptome incluzând mialgie, artralgie, febră, frisoane, fatigabilitate, greaţă, pierderea poftei de mâncare şi durere osoasă. Aceste simptome au fost, de obicei, de durată scurtă, de intensitate uşoară sau moderată şi s-au remis în timpul continuării tratamentului, fără a
necesita măsuri terapeutice.

Osteonecroza de maxilar
Osteonecroza de maxilar a fost raportată la pacienţii trataţi cu bifosfonaţi.
Majoritatea raportărilor se referă la pacienţii cu cancer, dar astfel de cazuri au fost raportate şi la pacienţii trataţi pentru osteoporoză. În general, osteonecroza de maxilar este asociată cu extracţia dentară şi/sau infecţia locală (inclusiv
osteomielită). Diagnosticul de cancer, chimioterapia, radioterapia, corticosteroizii, igiena orala deficitară sunt, de asemenea, consideraţi factori de risc.

Inflamaţia oculară
La administrarea de acid ibandronic au fost raportate manifestări ale inflamaţiei oculare cum ar fi uveită, episclerită şi sclerită. În unele cazuri, aceste evenimente nu au dispărut decât în momentul în care tratamentul cu acid ibandronic a fost întrerupt.

CONTRAINDICAŢII
-Hipersensibilitate la acid ibandronic sau la oricare dintre excipienţii medicamentului.
-Hipocalcemia.

SUPRADOZAJ
Nu sunt disponibile informaţii specifice cu privire la tratamentul supradozajului cu

VIVANAT ROMPHARM.
Simptome
Pe baza informaţiilor privind această clasă de compuşi, supradozajul pe cale intravenoasă poate determina hipocalcemie, hipofosfatemie şi hipomagneziemie, care pot produce parestezie.
Tratament
În cazurile severe, poate fi necesară perfuzia intravenoasă cu doze adecvate de gluconat de calciu, fosfat de potasiu sau de sodiu şi sulfat de magneziu.

ATENŢIONĂRI ŞI PRECAUŢII SPECIALE DE UTILIZARE
Eşecuri ale administrării
Trebuie manifestată precauţie pentru a nu administra soluţia injectabilă de

VIVANAT ROMPHARM pe cale intraarterială sau paravenoasă, deoarece aceasta poate deteriora ţesutul.
Hipocalcemia

VIVANAT ROMPHARM, ca şi alţi bisfosfonaţi administraţi intravenos, poate determina scăderea tranzitorie a valorilor calciului seric.
Hipocalcemia existentă trebuie corectată înainte de a începe terapia cu VIVANAT ROMPHARM soluţie injectabilă. De asemenea, alte tulburări ale metabolismului osos şi mineral trebuie tratate eficace înainte de începerea terapiei cu VIVANAT ROMPHARM soluţie injectabilă.
Tuturor pacientelor trebuie să li se administreze suplimente adecvate cu calciu şi vitamina D.

Insuficienţa renală
Pacientele cu boli concomitente sau care utilizează medicamente care au potenţial de reacţii adverse asupra rinichiului trebuie controlate cu regularitate în timpul tratamentului, conform regulilor de bună practică medicală.
Datorită experienţei clinice limitate, VIVANAT ROMPHARM soluţie injectabilă nu este recomandat pacientelor cu clearance al creatininei peste 200 mol/l (2,3 mg/dl) sau la care clearance-ul creatininei este sub 30 ml/min.

Osteonecroza de maxilar
Osteonecroza de maxilar, în general asociată cu extracţia dentară şi/sau infecţii locale (inclusiv osteomielită) a fost raportată la pacienţii cu cancer la care s-au administrat regimuri terapeutice care au inclus, în principal, bifosfonaţi
administraţi intravenos. La majoritatea pacienţilor s-au administrat, de asemenea, chimioterapie şi corticosteroizi. Osteonecroza de maxilar, a fost, de asemenea, raportată la pacienţii cu osteoporoză trataţi cu bifosfonaţi orali.
O examinare dentară cu prevenţie stomatologică adecvată trebuie luată în considerare înaintea iniţierii tratamentului cu bifosfonaţi la pacienţii cu factori de risc asociaţi (de exemplu cancer, chimioterapie, radioterapie, corticosteroizi,
igienă orală deficitară).

În timpul tratamentului, dacă este posibil, aceşti pacienţi trebuie să evite intervenţiile stomatologice invazive. La pacienţii la care apare osteonecroză de maxilar în timpul tratamentului cu bifosfonaţi,
Chirurgia dentară poate agrava această afecţiune. La pacienţii care necesită intervenţii dentare, nu sunt disponibile date care să sugereze că întreruperea tratamentului cu bifosfonaţi reduce riscul osteonecrozei de maxilar. Judecata clinică a medicului curant trebuie să orienteze conduita terapeutică pentru fiecare  pacient în funcţie de evaluarea individuală a raportului risc/beneficiu.

Fracturi femurale atipice
În timpul tratamentului cu bifosfonaţi au fost raportate fracturi atipice subtrohanterice şi de diafiză femurală, în special la pacienţii care urmează un tratament pe termen lung pentru osteoporoză. Aceste fracturi transversale sau oblice scurte pot apărea oriunde de-a lungul femurului, imediat de sub trohanterul  mic până imediat deasupra platoului supracondilar. Aceste fracturi apar în urma unui traumatism minor sau în absenţa unui traumatism, iar unii pacienţi prezintă
durere la nivelul coapsei sau la nivel inghinal, asociată adesea cu aspecte imagistice de fracturi de stres, prezente cu săptămâni până la luni de zile înainte de apariţia unei fracturi femurale complete. Fracturile sunt adesea bilaterale; de
aceea, la pacienţii trataţi cu bifosfonaţi la care s-a confirmat apariţia unei fracturi de diafiză femurală, trebuie examinat femurul contralateral. A fost raportată, de asemenea, vindecarea insuficientă a acestor fracturi. La pacienţii la care se
suspicionează o fractură femurală atipică până la finalizarea evaluării trebuie luată în considerare întreruperea tratamentului cu bifosfonaţi pe baza aprecierii raportului risc-beneficiu individual. În timpul tratamentului cu bifosfonaţi, pacienţii trebuie sfătuiţi să raporteze orice durere la nivelul coapsei, şoldului sau la nivel inghinal, iar orice pacient care prezintă astfel de simptome trebuie evaluat pentru o fractură femurală incompletă.

Administrarea în sarcină şi perioada de alăptare
Sarcina
Nu există date adecvate privind utilizarea acidului ibandronic la gravide.
VIVANAT ROMPHARM nu trebuie utilizat în timpul sarcinii.

Alăptare
Nu se cunoaşte dacă acidul ibandronic se excretă în laptele uman.
VIVANAT ROMPHARM nu trebuie utilizat în timpul alăptării.

Fertilitate
Nu există date referitoare la efectele acidului ibandronic la oameni.

Influenţa asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE, ALTE TIPURI DE INTERACŢIUNI
Nu sunt de aşteptat interacţiuni metabolice, deoarece acidul ibandronic nu inhibă cele mai importante izoenzime hepatice ale citocromului P450 şi a fost demonstrat că nu este inductor enzimatic al citocromului P450 la şobolani. În plus, legarea de proteinele plasmatice este de aproximativ 85% -87% (determinată in vitro la concentraţii terapeutice ale medicamentului) şi, de aceea, potenţialul de interacţiune cu alte medicamente, datorită deplasării de pe proteinele plasmatice este redus. Acidul ibandronic este eliminat numai prin excreţie renală şi nu este supus biotransformării. Calea de secreţie nu pare să includă sisteme de transport cunoscute, acide sau bazice, implicate în excreţia altor substanţe active.
Studiile farmacocinetice de interacţiune efectuate la femei aflate în postmenopauză au demonstrat absenţa oricărui potenţial de interacţiune cu tamoxifen sau cu terapia de substituţie hormonală (estrogeni).
Nu s-a observat nici o interacţiune în cazul administrării concomitente cu melfalan/prednisolonă la pacientele cu mielom multiplu.

PREZENTARE AMBALAJ
Soluţie injectabilă 3 mg/ml în seringă preumplută. Câte 1 sau 4 seringi preumplute împreună cu instrucţiunea pentru administrare şi 1 respectiv 4 ace pentru injectare se plasează în cutie de carton.

PĂSTRARE
A de păstra la temperaturi sub 25 ºC, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor!

TERMEN DE VALABILITATE
2 ani.
A nu se utiliza după data de expirare indicată pe ambalaj.

STATUTUL LEGAL
Cu prescripţie medicală.

DATA ULTIMEI REVIZUIRI A TEXTULUI
Februarie 2015


DEŢINĂTORUL CERTIFICATULUI DE ÎNREGISTRARE
S.C. Rompharm Company S.R.L., România

NUMELE ŞI ADRESA PRODUCĂTORULUI
S.C. Rompharm Company S.R.L. România
Str. Eroilor 1А, Otopeni, 075100.

La apariţia oricărei reacţii adverse informaţi secţia de farmacovigilenţă a
Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (tel.: 022-88-43-38)

Ne asigurăm în permanență de acuratețea informațiilor prezentate. În situația actualizării fără înștiințarea noastră în prealabil, acestea pot să difere. Vă recomandăm să consultați ambalajul produsului înainte de utilizare.